Leuke weetjes over de regenboog 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Leuke weetjes over de regenboog

Regenbogen spreken zeker en vast tot de verbeelding. Wie was er als kind nu niet gefascineerd door deze heldere kleuren? Ben jij als kleine spruit nooit op zoek gegaan naar het einde van de regenboog waar een pot vol goud te vinden zou zijn? Ben jij nooit teleurgesteld geweest als je het einde niet vond? Je bent zeker niet de enige. 

Een regenboog is eigenlijk niets meer dan een optische illusie. Het zonlicht wordt gebroken en gereflecteerd door waterdruppels in de lucht. Bij het binnentreden van een waterdruppel, breekt een invallende lichtstraal. Een deel hiervan wordt weerkaatst aan de achterzijde van de druppel, waarna een deel van de weerkaatste lichtstraal opnieuw breekt bij het verlaten van de druppel. De verschillende golflengten in het zonlicht breken allemaal onder een andere hoek. Zo valt het witte zonlicht uiteen in een kleurrijk spectrum.

Het proces dat een regenboog creëert klinkt heel ingewikkeld, maar daar denken de meeste mensen niet echt over na. Een regenboog heeft iets stralends, iets gelukzalig, en dat doet ons al snel de theorie achter dit fenomeen vergeten. Hieronder een aantal interessante weetjes over dit kleurrijke fenomeen.

Een regenboog heeft veel meer dan zeven kleuren 

Leuke weetjes over de regenboog 18

De regenboog bestaat uit 7 kleuren. Ten minste, dat is wat je op school geleerd hebt. Je leerde er meestal ook nog een ezelsbruggetje bij om de kleuren, rood-oranje-geel-groen-blauw-indigo-violet, te onthouden. Deze 7 kleuren zijn echter niet de enige. Dit zijn gewoon degene die het meeste opvallen en die je het best kan waarnemen. In werkelijkheid zijn er veel meer kleuren, die zonder duidelijk scheiding in elkaar overgaan, maar die je vrijwel niet kan zien.

Bekijk ook:
Zo creëer je thuis de ultieme luisterervaring

Een regenboog is geen boog, maar cirkel 

Leuke weetjes over de regenboog 19

Eigenlijk is een regenboog geen boog, maar een cirkel. Toch zie je vanaf de grond alleen een boog met een uitgebreide schakering van kleuren. Dat komt omdat je niet onder de horizon kan kijken. Je ziet enkel de gebroken lichtstralen afkomstig van waterdruppels in de lucht boven de horizon.

Nooit dezelfde regenboog 

Iedereen denkt dat het moet regenen voor dat er een regenboog verschijnt. Maar wist je dat regen helemaal niet nodig is? Je hebt enkel waterdruppels nodig die in de lucht hangen en die het zonlicht kunnen breken en reflecteren. Die waterdruppels zijn er inderdaad bij regen, maar ook bij mist, in de buurt van een waterval of fontein en bij golven die stukslaan op rotsen.

Je kunt eenvoudig zelf een regenboog maken 

Leuke weetjes over de regenboog 20

Iedereen kan zelf een regenboog maken. Met kleurpotloden, stiften, waterverf,… Maar dat is valsspelen natuurlijk. Je kan ook heel gemakkelijk een echte regenboog maken.

Je kan bijvoorbeeld het gras sproeien. Als de waterstraal uit de tuinslang in fijne druppels verspreid wordt en de zon in de juiste positie staat, verschijnt er een regenboog. Je kan ook een zonnestraal laten weerkaatsen op een cd, en je zal versteld staan van de mooi en heldere kleuren die samen een regenboog maken.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 leukste bordspellen aller tijden

Niet alleen overdag 

De meeste mensen denken dat een regenboog enkel overdag te zien kan zijn omdat je hiervoor zonlicht nodig hebt. Maar dat is helemaal niet waar! De maan reflecteert ook wit licht dat voor een prachtige regenboog kan zorgen. Al kunnen we de kleuren in een ‘maanboog’ niet onderscheiden van elkaar. Het licht van de maan is veel minder sterk waardoor onze ogen deze kleuren niet kunnen onderscheiden.

En hoe zit het met de schat op het einde van de regenboog? 

Leuke weetjes over de regenboog 21

Een regenboog raakt nergens de aarde en heeft dus geen ‘begin’ of ‘einde’. Volgens verhalen van Ierse folklore heeft de regenboog echter wel een einde. Meer nog, zij geloofden dat waar de regenboog de aarde raakt, er een schat begraven lag. Een schat die bewaakt werd door een mythisch wezen genaamd ‘Leprechaun’. Dit wezen begroef deze schatten op verschillende plaatsen in de Ierse bodem, die worden aangegeven door het einde van de regenboog. Dit is natuurlijk maar een mythe. Het is dus jouw keuze of je deze gelooft of niet.

De regenboog, een fantastisch, kleurrijk, opmerkelijk fenomeen. Al is het slechts een optische illusie. Het maakt niet uit hoe oud je bent, je neemt toch steeds even de tijd om naar dit kleurrijke fenomeen te kijken.

Bekijk ook:

3.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.