De 10 gevaarlijkste spinnen ter wereld
Saved Read later
Deel dit bericht

De 10 gevaarlijkste spinnen ter wereld

Een groot deel van de mensheid is bang voor spinnen. In Nederland is dat eigenlijk niet nodig, er zijn hier (nog) geen gevaarlijke spinnen. Maar de volgende lieverdjes kan je in het buitenland maar beter niet tegenkomen.

1. Braziliaanse zwerfspin

De spin is opvallend agressief tegen mensen en spuit in verhouding erg veel gif in bij een beet. Het sterke gif werkt op de ademhaling en kan de spieren die hiervoor nodig zijn verlammen. Zonder snelle behandeling (vaak niet mogelijk in het uitgestrekte land) staat je een akelige dood door verstikking te wachten.

De 10 gevaarlijkste spinnen ter wereld 12

Fotograaf: Techuser

2. Sicarius hahni

Deze spin is maar 1,5 centimeter groot maar zeer gevreesd in Afrika en Zuid-Amerika. Er is geen medicijn tegen het gif en het lichaam moet de strijd zelf winnen. Dat lukt in de meeste gevallen niet. Het gif zorgt voor bloedstollingen en zorgt uiteindelijk vaak voor een hartstilstand.

De 10 gevaarlijkste spinnen ter wereld 13

Beliar spider

3. De Australische trechterwebspin

Australië is geen leuke bestemming als je het aantal giftige spinnen in ogenschouw neemt. Dit agressiever exemplaar heeft een sterk gif en bijt regelmatig mensen. Een nieuwsgierig kind dat de spin benadert en gebeten wordt, sterft in minder dan 15 minuten door verlammingsverschijnselen.

De 10 gevaarlijkste spinnen ter wereld 14

Bron: Tirin

4. Zwarte weduwe

Deze spin is wellicht de meest bekende giftige spin ter wereld maar komt op nummer vier wat betreft de sterkte van het gif. De naam is ontleend aan het feit dat het vrouwtje het mannetje na de paring vaak doodt en opeet. Het gif is dodelijk voor jonge en zieke mensen.

Zwarte weduwe

5. Roodrugspin

Dit exemplaar lijkt veel op de zwarte weduwe en is er ook familie van. Terwijl de zwarte weduwe vrijwel uitsluitend in Noord-Amerika voorkomt, lijkt de roodrug zich te verspreiden. Onlangs werden er exemplaren in België aangetroffen. Het gif is in de meeste gevallen dodelijk doordat het een hartaanval veroorzaakt.

De 10 gevaarlijkste spinnen ter wereld 15

6. Bruine Kluizenaar

Deze spin die in Chili voorkomt, ziet er niet indrukwekkend uit en is maar 2 centimeter groot. De beet is echter pijnlijk en ondanks de relatief kleine hoeveelheid gif die wordt ingespoten, is dat voldoende om een mens te kunnen doden. Zonder behandeling overleef je deze beet meestal niet.

De 10 gevaarlijkste spinnen ter wereld 16

7. Muisspin

De muisspin is ontzettend snel en dat is ook logisch gezien de favoriete prooi. Deze grote zwarte spin komt veel voor in de Australische natuur. De spin is niet erg agressief en dat is maar goed ook. De beet veroorzaakt enorm veel pijn en veroorzaakt spastische spiertrekkingen. Een kind kan binnen 15 minuten aan een beet overlijden.

De 10 gevaarlijkste spinnen ter wereld 17

8. Chinese Bird Spider

Deze flinke spin komt voor in de regenwouden van China en Vietnam. De prooi bestaat niet uit vogels maar krekels, sprinkhanen en kakkerlakken. Het gif is neurotoxisch en is zo sterk dan een volwassene zich na een beet niet meer kan bewegen. Zonder behandeling treedt daarna de dood in.

De 10 gevaarlijkste spinnen ter wereld 18

9. Poecilotheria ornato

Deze vogelspin is de nachtmerrie van iedere spinnenhater. Niet alleen is dit monster giftig maar de grootte van 20 centimeter is indrukwekkend. Ze leven vooral in boomholten in regenwouden. De beet is krachtig en pijnlijk en een mens raakt ervan in coma. Geen prettig idee als je in een regenwoud bent.

Tarantula

10. Gele zakspin

Deze spin uit Noord-Amerika verstopt zich op donkere plaatsen. Ze maken geen web maar een soort zak voor de eieren. De naam is hierop gebaseerd. De krachtige beet is meestal niet dodelijk voor een mens. Het sterke gif kan echter wel lichaamsweefsel doen afsterven en tot ernstig letsel leiden.

De 10 gevaarlijkste spinnen ter wereld 19

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.