in ,

LOLLOL CoolCool OMGOMG sadsad NiceNice AngryAngry

Alles wat je wilt weten over de jachtkrabspin

De jachtkrabspin is een van de grootste spinnen ter wereld door zijn lange poten

jachtkrabspin
Bron: Jake Gray Facebook

Er gaat op dit moment een foto rond op Facebook van een gigantische spin op de muur van Jake Gray zijn woonkamer. Een jaar geleden zag hij de jachtkrabspin al, en besloot hij het dier niet te doden. Nu, twaalf maanden later, kwam hij de spin weer tegen en bleek deze fors gegroeid te zijn.

Jachtkrabspin eigenschappen

We kennen de jachtkrabspin vooral uit verhalen uit Australië, maar ze zijn ook regelmatig te vinden in Azië, Afrika en Zuid Amerika. Het lichaam van een volgroeid vrouwtje is zo’n 2 cm terwijl die van een man 1,6 cm is. Het zijn vooral de poten die hem zo groot maken, die kunnen namelijk tot wel 15 cm lang worden. Ze zijn vooral te vinden in en rondom bomen in bijvoorbeeld een boomgat of onder het schors. De jachtkrabspin eet voornamelijk insecten, maar is niet bang om een mens een knauw te geven als ze zich heel erg bedreigd voelen. Ze kunnen tevens ook heel goed springen, dus daag de spin niet uit! Er zijn maar liefst 1,207 verschillende soorten jachtkrabspinnen.

Bekijk ook:
Top 20 populairste babynamen

Waar kun je een jachtkrabspin vinden?

Zoals we net al een beetje verklapt hebben, zitten jachtkrabspinnen vaak in de buurt van bomen. Maar ze zijn ook te vinden in de kieren van een muur, in boomstammen en onder stenen. Daarnaast zien we ook vaak foto’s van een jachtkrabspin in huis. Ze staan er ook om bekend om gezellig mee te rijden in de auto en achter de zonneklep te verschuilen of over het dashboard te rennen. Als we naar Australië kijken, dan vinden we ze door het hele land. Toch zien we dat ze meer in het zuidwest en zuidoosten van Australië leven. Ook Tasmania zit vol met jachtkrabspinnen.

Voortplanting jachtkrabspinnen

Bij veel spinnensoorten wordt het mannetje naderhand aangevallen door het vrouwtje. Voortplanting bij de jachtkrabspin verloopt iets anders. Het mannetje komt als het ware klaar in zijn ‘handen’ en stopt dit bij het vrouwtje erin. De genitaliën raken elkaar niet aan waardoor het mannetje sneller weg kan rennen indien nodig. Je ziet ook vaak dat jachtkrabspinnen goed samen leven in grote koloniën.

Bekijk ook:
Amerikaanse duif blijkt toch Australisch

Is een jachtkrabspin giftig?

In principe is een jachtkrabspin niet giftig voor mensen. Ze hebben inderdaad wel wat gif in zich, maar voor mensen  zou dit zeer zwak moeten zijn. Een ijs pack kan al een hele hoop helpen om de pijn te verlichten. Blijft de pijn aanhouden of krijg je meer symptomen? Dan is het zaak om naar de huisarts te gaan.

Contributor

Geschreven door Sandra Vernon

Een Reactie

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

winkels eindhoven centrum dicht

Winkels centrum Eindhoven per direct dicht wegens drukte

kerstfilms betaald kijken

Betaald worden om kerstfilms te kijken?