De geschiedenis van YouTube 12
Saved Read later
Deel dit bericht

De geschiedenis van YouTube

YouTube, de videodienst van Google, bestaat ruim 15 jaar! De eerste video ging online op 23 april 2005. En eerlijk is eerlijk, niemand had verwacht dat het platform inmiddels zijn vijftiende verjaardag zou vieren. Maar niets is minder waar, vandaag de dag is de dienst niet meer weg te denken uit onze samenleving. We doken de geschiedenis van het platform in en gingen op onderzoek uit wat er door de jaren heen nou allemaal veranderd is bij YouTube.

Beeldkwaliteit YouTube

Een van de grote veranderingen die de afgelopen vijftien jaar werd doorgemaakt op het platform is toch wel de beeldkwaliteit. En dat is niet omdat YouTube daar nou perse zoveel aan kon doen. Vroeger waren beelden van camera's gewoon een stuk minder scherp. In de begindagen van YouTube was de maximale resolutie die geüpload kon worden 320 x 240 pixels. Vandaag de dag is dat toch wel even anders. Tegenwoordig kan dit maximaal 3840 x 2160 pixels zijn. De kwaliteit van 4K. En ja dat is toch wel even andere koek.

Bekijk ook:
De populairste Nederlandse YouTubers van dit moment

Van datingsite naar videosite

Het idee achter YouTube was helemaal niet het idee wat we er vandaag de dag van hebben. YouTube was namelijk een soort datingsite. Het was de bedoeling dat mensen hier video's gingen posten en op basis daarvan met elkaar konden gaan daten. Maar dit kwam absoluut niet van de grond. Tot het moment dat Janet Jackson en Justin Timberlake in de Half Time Show van de Super Bowl stonden. Het beroemde fragment, waarbij Justin Timberlake de borst van Janet Jackson ontbloot, was nergens terug te vinden. Toen ging er bij de makers van YouTube een lichtje branden en werd YouTube daadwerkelijk geboren zoals we het vandaag de dag kennen.

Bekijk ook:
Top 10 meest gehate YouTube video's

Geld verdienen met andermans materiaal

In de eerste jaren dat YouTube bestond, was het grootste deel van de video's eigenlijk gewoon niet heel verantwoord. Je kon namelijk volledige series en films kijken via het gratis platform. Maar ook dat veranderde, want anders wordt het wel heel gemakkelijk geld verdienen. Tegenwoordig zijn er tal van restricties en worden video's zelfs automatisch gescand op eventuele beschermde muziek of videobeelden.

De geschiedenis van YouTube 14

Geld verdienen met adverteren

De grootste inkomsten van YouTube komen natuurlijk vanuit advertenties. En dat is maar goed ook. YouTube is namelijk pas sinds kort een winstgevend onderdeel van Google. En dat werd tijd. Google betaalde namelijk, amper een jaar na het oprichten van YouTube, ruim anderhalf miljard dollar voor het bedrijf.

Bekijk ook:
Top 10 populairste YouTube kanalen

YouTube wordt volwassen

Het is niet niets, en het kost wat tijd. Maar YouTube schotelt je steeds betere video's voor die overeenkomen met jouw interesses en andere bekeken video's. Dit gaat door middel van een bepaald systeem dat ook wel machine learning wordt genoemd. En dat gaat best aardig. Maar wat belangrijk is, is dat je video's daarvoor ook daadwerkelijk gaat liken of een reactie geeft op een dergelijke video. Zo maak je het systeem nog slimmer en beter. Krijg jij in de toekomst bij de aanbevolen video's echt alleen nog maar dingen die je daadwerkelijk graag kijkt.

Bekijk ook:
Top 10 populairste YouTube video's aller tijden

Avatar foto
Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.