Medaillespiegel: deze landen wonnen de meeste Olympische medailles in Tokio 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Medaillespiegel: deze landen wonnen de meeste Olympische medailles in Tokio

De Olympische Spelen in Tokio zijn weer voorbij. Deze landen hebben de meeste medailles gewonnen, én Nederland staat erbij!

10. Italië

Op de tiende plek in de Olympische medaillespiegel staat Italië. De Italianen wonnen in Tokio maar liefst 10 gouden medailles, 10 zilveren medailles en 20 bronzen medailles. In totaal gaat Italië dus met 40 medailles naar huis. Ook dat is vrij bijzonder, want er zijn slechts zes landen die dit keer meer medailles hebben gewonnen.

Italië was in Tokio vooral succesvol op de atletiekbaan, bij het schermen en in het zwembad. De Italianen wonnen maar liefst 5 gouden atletiek medailles, pakten 3 zilveren en 2 bronzen medailles met schermen en in het zwembad werden 2 zilveren en 5 bronzen medailles opgehaald.

Italië medaillespiegel

9. Duitsland

Duitsland staat op de negende plek in de medaillespiegel van de Olympische spelen in Tokio. Onze oosterburen wonnen op de Spelen 10 gouden medailles, 11 zilveren medailles en 16 bronzen medailles. In totaal pakte Duitsland dus 37 medailles – drie minder dan Italië – maar omdat de zilveren medailles zwaarder wegen dan de bronzen, weet Duitsland toch nipt boven Italië te eindigen.

De Duitsers waren in Tokio erg succesvol in de kano en met de paardensport. De kano leverde Duitsland 2 gouden, 1 zilveren en 4 bronzen medailles op. En met de paarden werd 3 maal goud en een keer zilver behaald.

Duitsland medaillespiegel

8. Frankrijk

Op de achtste plek in de medaillespiegel staat Frankrijk. De verschillen zijn erg klein, want de Fransen wonnen 10 gouden medailles, 12 zilveren medailles en 14 bronzen medailles. In totaal won het land 33 medailles en daarmee heeft Frankrijk de minste medailles gewonnen van de top 10 van deze medaillespiegel.

De Fransen waren in Tokio erg succesvol met judo en schermen. De Franse judoka's veroverden maar liefst 8 medailles in Japan, waarvan 2 goud, 3 zilver en 3 brons. Daar kunnen de Nederlanders nog wat van leren… Met schermen won Frankrijk 2 keer goud, 2 keer zilver en een keer brons. De Fransen wonnen dus bijna 40 procent van hun medailles met deze twee sporten. Niet slecht!

Frankrijk medaillespiegel

Bekijk ook:
Olympische Spelen quiz: wat weet jij van de Nederlandse hoogtepunten op de Zomerspelen?

7. Nederland

Nederland staat op de zevende plek in de medaillespiegel. En dat is een positie waar we met zijn allen erg trots op kunnen zijn. Met 10 gouden medailles hebben we net zoveel titels gepakt als de grote landen Frankrijk, Duitsland en Italië, maar dankzij de 12 zilveren medailles en 14 bronzen medailles neemt Oranje de zevende plek in beslag. Dat is een historische prestatie, want nog nooit heeft Nederland zo hoog in de Olympische medaillespiegel van de Zomerspelen gestaan. Daarnaast heeft Nederland een recordaantal plakken –  36 medailles in totaal – gepakt én staan we voor het eerst in de geschiedenis boven Duitsland. Nederland is hiermee tevens dit keer het succesvolste EU-lid op de Spelen. Kortom, we mogen enorm trots zijn op onze sporters!

Nederland haalde in Tokio verreweg de meeste successen met het wielrennen, maar ook op de atletiekbaan en bij het roeien werden veel medailles gewonnen. Op de fiets veroverden de Nederlandse sporters maar liefst 12 plakken, waarvan 5 maal goud, 3 maal zilver en 4 maal brons. In totaal werden dus 1 op de 3 medailles van Nederland met de fiets gewonnen! Op de atletiekbaan pakten we 2 maal goud, 3 maal zilver en 3 maal brons en met het roeien verdiende Oranje 1 maal goud, twee maal zilver en twee maal brons.

Nederland medaillespiegel

6. Australië

Op de zesde plaats in de Olympische medaillespiegel staat Australië. De Australiërs wonnen in Tokio maar liefst 17 gouden medailles, 7 zilveren medailles en 22 bronzen medailles. Australië presteerde daarmee ongelofelijk goed op de Spelen, maar dat is vooral te danken aan één sport. Het land wist namelijk maar liefst 21 (!) medailles te winnen in het zwembad. Dat is een zeer indrukwekkende prestatie, waar veel landen enigszins jaloers op zullen zijn. De Australiërs wonnen met het zwemmen maar liefst 9 gouden, 3 zilveren en 9 bronzen plakken. Emma McKeon was de grote held van het zwembad. Zij won maar liefst 7 medailles in Tokio.

Australië medaillespiegel

5. Rusland / ROC

Op de vijfde plek in de medaillespiegel staat Rusland. De russen mogen na een dopingschandaal niet meedoen onder hun eigen vlag, dus staan ze ook wel bekend als het Russisch Olympisch Comité (ROC). De Russen wonnen in totaal 20 gouden medailles, 28 zilveren medailles en 23 bronzen medailles. In totaal staat de teller daardoor dit keer op 71 medailles. De sporters uit Rusland waren vooral succesvol met gymnastiek, het schieten, worstelen en schermen.

Rusland medaillespiegel

4. Groot-Brittannië

Groot-Brittannië pakte in Tokio de vierde plek in de medaillespiegel. De Britten wonnen dit keer 22 gouden medailles, 21 zilveren medailles en 22 bronzen medailles op de Olympische Zomerspelen. De teller staat in Tokio staat daardoor op 65 medailles voor Groot-Brittannië.

Net zoals Nederland was Groot-Brittannië ook erg succesvol met het wielrennen, al wist het land ook aardig wat medailles te pakken in het zwembad. De Britten veroverden 12 plakken met de fiets, waarvan 6 maal goud, 4 maal zilver en 2 maal brons – net iets beter dan Nederland dus – en 8 medailles in het zwembad, waarvan 4 maal goud, 3 maal zilver en 1 maal brons.

VK medaillespiegel

Bekijk ook:
Nederlandse sporters met de meeste Olympische medailles op de Zomerspelen

3. Japan

Gastland Japan wist het thuisvoordeel deze Olympische spelen volledig te benutten en eindigde op een prachtige derde plek in de medaillespiegel. De Japanners wonnen in Tokio maar liefst 27 gouden medailles, 14 zilveren medailles en 17 bronzen medailles. In totaal werden er thuis dus 58 medailles gewonnen door Japan.

Het zal weinig mensen verrassen, maar Japan won de meeste medailles met het judo. Met deze klassieke Olympische vechtsport wist het het land van de Rijzende Zon 12 medailles te winnen, waarvan 9 goud, 2 zilver en 1 brons. Bij het worstelen kende het gastland ook veel succes, daar werden 7 medailles gewonnen, waarvan 5 goud, 1 zilver en 1 brons. Met deze indrukwekkende prestaties zullen de Japanners achteraf waarschijnlijk toch tevreden zijn dat ze de Spelen door hebben laten gaan.

Japan medaillespiegel

2. China

Lang ging China aan kop in de medaillespiegel, maar het land werd net voor het einde van de Spelen gepasseerd waardoor het genoegen moet nemen met een tweede plaats. Toch valt er weinig te treuren voor China, want het land kende – met 88 Olympische medailles in totaal -wederom een topjaar op de Olympische Spelen. De Chinezen wonnen maar liefst 38 gouden medailles, 32 zilveren medailles en 18 bronzen medailles. Een prestatie waar de meeste landen alleen maar van kunnen dromen.

Het land was vooral succesvol met het duiken, schieten en met gymnastiek. Met duiken haalde China 12 medailles, en er werden 11 medailles gewonnen op zowel die schietbaan als in de gymnastiekzaal.

China medaillespiegel

1. Verenigde Staten

De Verenigde Staten zette in Tokio de beste prestaties neer. Amerika won maar liefst 39 gouden medailles, 41 zilveren medailles en 33 bronzen medailles. Het land eindigde daarmee nipt boven China en daar zal de trotste sportnatie ongetwijfeld erg tevreden mee zijn. De Amerikanen wonnen in totaal 113 medailles, en daarmee is Amerika het enige land dat de magische grens van 100 medailles heeft gepasseerd.

In bijna elke sporttak werd er door de VS wel een medaille gescoord, maar op twee gebieden waren ze enorm succesvol. De Amerikanen wonnen namelijk 30 medailles in het zwembad en 26 medailles op de atletiekbaan. Bizar, want dat is bijna de helft van de Amerikaanse medailleproductie! En dan moet je ook nog bedenken dat Nederland “slechts” 36 medailles in totaal heeft gewonnen…

In het zwembad wonnen de Amerikanen 11 keer goud, 12 keer zilver en 7 keer brons. En op de atletiekbaan pakten ze 7 keer goud, 12 keer zilver en 7 keer brons. Indrukwekkend!

Amerika medaillespiegel

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.