Nederlandse sporters met de meeste Olympische medailles op de Zomerspelen 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Nederlandse sporters met de meeste Olympische medailles op de Zomerspelen

Welke Nederlandse sporters hebben de meeste medailles gewonnen op de Olympische zomerspelen? In dit artikel zetten we de 10 Nederlanders met de meeste Olympische medailles op een rij!

10. Teun de Nooijer

Teun de Nooijer staat op de tiende plek in het klassement van Nederlandse sporters met de meeste Olympische medailles op de Zomerspelen. De Nooijer won maar liefst vier Olympische medailles met hockey, waarvan twee gouden medailles. In 1996 won de hockeyer zijn eerste gouden medaille op de Olympische Spelen in Atlanta. Vier jaar later was het weer raak, toen hij een gouden medaille in Sydney won. Vervolgens won hij in 2004 een zilveren medaille in Athene en nog een zilveren medaille in 2012 in Londen.

9. Dolf van der Voort van Zijp

Op de negende plek in dit klassement staat Dolf van der Voort van Zijp. Deze Nederlandse ruiter was ongeveer een eeuw geleden actief en wist destijds maar liefst drie gouden medailles te winnen. In 1924 won hij zijn eerste twee gouden medailles op de Olympische zomerspelen in Parijs. Vier jaar later won Van der Voort van Zijp er nog een in Amsterdam.

8. Rie Mastenbroek

Een andere “oude” naam in dit klassement is Rie Mastenbroek, de zwemmer staat op de achtste plek met vier Olympische medailles, waarvan er drie goud zijn. Mastenbroek won al haar Olympische medailles in 1936, tijdens de Olympische Zomerspelen in Berlijn. Ze won goud op de 100 meter vrij, de 400 meter vrij en de 4×400 meter vrij. Daarnaast won ze ook nog een zilveren medaille voor de 100 meter rug.

Bekijk ook:
Sporttest: Welke sport kies jij?

7. Ranomi Kromowidjojo

Op de achtste plek staat Ranomi Kromowidjojo met ook vier Olympische medailles, waarvan er drie goud zijn. In 2008 won Kromowidjojo haar eerste gouden medaille in Peking voor de 4×400 meter vrij. In 2012 pakte ze nog eens drie medailles. Ze won goud op de 50 meter vrij en de 100 meter vrij en wist ook nog eens zilver te winnen op de 4×400 meter vrij. Daarnaast kan Kromowidjojo nog stijgen in het klassement, want de zwemster is dit jaar weer actief op de Olympische Zomerspelen. Ze doet dan mee op de 50 meter vrije slag, 100 meter vrije slag en de estafette. Dus laten we hopen dat ze nog meer Olympische medailles gaat winnen!

6. Pieter van den Hoogenband

Op de zevende plek in het klassement van Nederlandse sporters met de meeste Olympische medailles staat Pieter van den Hoogenband. Hij won met zwemmen maar liefst zeven Olympische medailles op de Olympische zomerspelen. De huidige Chef de Mission verzamelde die medailles tussen 2000 en 2004. In Sydney won hij in 2000 goud op de 100 meter vrij en de 200 meter vrij. En pakte hij brons op de 50 meter vrij en de 2×200 meter vrij. Vier jaar later was hij ook succesvol in Athene. Daar won hij weer goud op de 100 meter vrij en pakte hij ook twee zilveren medailles op de 200 meter vrij en de 4×100 meter vrij. Indrukwekkend!

5. Anky van Grunsven

Anky van Grunsven staat op de vijfde plek in dit klassement. De dressuuramazone heeft maar liefst negen Olympische medailles gewonnen en is daarmee tevens de Nederlander die in totaal de meeste olympische medailles op de zomerspelen in de geschiedenis heeft behaald. In 1992 was het voor het eerst raak, toen van Grunsven met Bonfire zilver won bij de dressuur in de landenwedstrijd. In 1996 won ze twee zilveren medailles, zowel op individueel vlak als in teamverband. In 2000 won ze weer een zilveren medaille voor dressuur in de landenwedstrijd. Vervolgens won ze drie keer achter elkaar goud met Bonfire in de individuele categorie. En pakte ze in 2008 een zilveren medaille en 2012 een bronzen medaille bij de landenwedstrijd. Dat is pas een prijzenpakker!

4. Fanny Blankers-Koen

Op de vierde plek in dit medailleklassement staat Fanny Blankers-Koen. Deze Nederlandse atlete won maar liefst vier gouden medailles. Dat kreeg Blankers-Koen allemaal voor elkaar in 1948, tijdens de Zomerspelen in Londen. Ze won goud op de 100 meter, de 200 meter, de 80 meter horden en de 4×100 meter.

Bekijk ook:
Top 10 best betaalde sporters

3. Charles Pahud de Mortanges

Charles Pahud de Mortanges staat op de derde plek in het klassement van Nederlandse sporters met de meeste Olympische medailles. Pahud de Mortanges won vijf Olympische medailles, waarvan vier gouden. De ruiterkampioen was voor het eerst succesvol in 1924, toen hij goud won in teamverband met zijn paard Johnny Walker. In 1928 pakte hij zowel individueel als in teamverband een gouden medaille met weer zijn paard Johnny Walker. In 1932 reed hij op paard Marcroix weer in de prijzen, door individueel goud te winnen en zilver te pakken in teamverband.

2. Leontien van Moorsel

Op de tweede plek in dit klassement staat Leontien van Moorsel. De wielrenster won maar liefst zes Olympische medailles in haar carrière. In 2000 kende ze het hoogtepunt van haar carrière, toen ze vier medailles won. Ze ontving goud op de wegwedstrijd, de tijdrit en de achtervolging en pakte ook nog zilver op de puntenkoers. Vier jaar later in Athene won ze weer goud op de tijdrit en pakte ze brons in de achtervolging.

1. Inge de Bruijn

Op de eerste plek in dit klassement staat Inge de Bruijn. De zwemster heeft in totaal acht Olympische medailles gewonnen en is daarmee de succesvolste Nederlandse sporter op de Olympische zomerspelen. Die medailles pakte ze allemaal in vier jaar tijd, tussen 2000 en 2004. In Sydney pakte ze in 2000 goud op de 50 meter vrij, de 100 meter vrij en de 100 meter vlinder. Daarnaast won ze toen ook zilver op de 4×400 meter vrij. Vier jaar later kende ze ook in Athene veel succes. De Bruijn won daar weer goud op de 50 meter vrij. Ze pakte daarnaast ook zilver op de 100 meter vrij en brons op de 100 meter vlinder en de 4×400 meter vrij. Dat is pas een sportprestatie om trots op te zijn!

Ter info: Bij dit klassement tellen Olympische medailles niet even zwaar. Een gouden medaille is meer waard dan een zilveren medaille, en een zilveren medaille is weer meer waard dan een bronzen medaille.

Bekijk ook:
Samsung Galaxy Fit 2 – Activity tracker review

Deel dit bericht
Read later
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.