De jongste deelnemer aan de Olympische Spelen
Saved Read later
Deel dit bericht

De jongste deelnemer van de Olympische Spelen

Celine van Duijn is een Nederlandse schoonspringster die afgelopen nacht de 10e plaats behaalde bij het toren duiken van 10 meter. Ze komt uit Amersfoort, is momenteel 28 jaar en haar beste prestatie is Europees kampioen in dezelfde discipline in 2018. Bij het begin van de spelen was al duidelijk dat ze kansloos zou zijn voor het podium. De foto van de dames die de medailles haalden, ziet er ook uit als een drietal dat zo van een Chinese basisschool is gekomen.

Jonge Chinese toptalenten op het podium

De winnares van de gouden medaille heet Quan Hongchan. Eigenlijk zou je die naam moeten onthouden, want ze verpulverde het Olympisch puntenrecord en kreeg bij 2 sprongen in de finale van de jury uitsluitend tienen. Perfecte sprongen dus. Naast haar op het podium stonden 2 leeftijdgenootjes. Quan Hongchan is 14 jaar, ziet er uit als 12. Over vier jaar zal er ongetwijfeld een ander Chinees toptalent op de toren duiken. De minimale leeftijd om mee te mogen doen aan de wedstrijden op de OS voor schoonspringen is 14 jaar. De Nederlandse schoonspringster leverde een goede prestatie, maar moet zich soms ook gevoeld hebben alsof ze meedeed aan een jeugdtoernooi.

Bekijk ook:
Nederlandse sporters met de meeste Olympische medailles op de Zomerspelen

De jongste deelneemster aan de Olympische Spelen ooit

De jongste deelnemer ooit op de Olympische Spelen was Dimitrios Loundras. Hij was 10 jaar toen hij aan de eerste moderne Olympische Spelen deelnam in 1896 in zijn vaderland: Griekenland. Samen met zijn ploeg behaalde hij een bronzen medaille bij het turnen aan de rekstok. Na zijn sportcarrière ging de jongeman bij de marine. Hij behaalde de rang van schout bij nacht en vocht in beide wereldoorlogen.

Bij de Olympische spelen van 2021 is de jongste deelnemer een meisje uit Syrië dat Hend Zaza heet. Ze heeft voor het land, dat nog steeds in burgeroorlog verkeert, meegedaan aan het onderdeel tafeltennis en is 11 jaar. Nog nooit eerder deed iemand uit Syrië mee aan dit onderdeel. Ze is 2 weken jonger dan de Britse Sky Brown, die uitkomt op het onderdeel skateboard. Sky haalde een bronzen medaille en zal daarmee in Tokyo de jongste winnares van een medaille worden. De oudste deelnemer in Tokyo is een 66-jarige Australiër. Hij liet een paard het zware werk doen en behaalde geen medaille bij het concours hippique.

Zijn er leeftijdsgrenzen gesteld voor deelname aan de Olympische Spelen?

Vanuit het Olympisch Comité zijn er geen grenzen voor deelname aan de Spelen. Het zijn de nationale en internationale bonden die bepalen of er leeftijdsgrenzen worden toegepast. Dat is vooral bedoeld om te voorkomen dat van jonge kinderen te veel wordt verwacht op sportgebied. Zo was het een publiek geheim dat turnsters uit Rusland en Oost-Europa extreem veel moesten trainen op jonge leeftijd. Daarbij werd de groei van het lichaam vaak vertraagd door toepassing van hormonen. De minimale leeftijd om mee te mogen doen aan internationale wedstrijden voor turnen is momenteel 16 jaar. Ook voor andere sporten is er een minimum bepaald wat leeftijd betreft. Zoals hierboven gemeld, is die voor het schoonspringen 14 jaar.

Bekijk ook:
Hoeveel medailles gaat Nederland winnen op de Olympische Spelen?

Het verschil tussen Hend Zaza en Quan Hongchan

Ondanks het feit dat Hend Zaza niet in de buurt van de medailles kwam (ook daar heersen Chinese tieners) is het een toptalent uit een land zonder enige traditie op dat gebied. Toch kan je als buitenstaander je voorstellen dat het voor dit kind een leuke hobby is. Waarschijnlijk heeft niemand haar gedwongen om verder te gaan in deze sport en is het de vraag of ze ooit daarin zich verder zal ontwikkelen. Om de perfectie van sprongen te realiseren van Quan Hongchan moet ze die ontelbare keren hebben geoefend en ze is nog steeds amper 14. Voor China draait het bij deze Spelen om prestige. Het plezier in sport van een jonge tiener zal daarbij beslist geen grote rol hebben gespeeld. Dat was in Oost-Europa voor de val van het ijzeren gordijn ook nooit het geval.

Bekijk ook:
De 10 meest effectieve sporten om fitter te worden

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.