In Nederland geldt een dringend advies voor maximaal 30 mensen in de binnenruimte. Bijna iedereen moet zich hier aan houden. Behalve de kerken. Zij beroepen zich op hun grondrecht. En laten het advies van het kabinet (voorlopig) links liggen. Met als gevolg dat er meerdere diensten zijn met honderden aanwezigen.
Wat vind jij hiervan? Mag een kerk de adviezen zo maar negeren? Of moeten ze juist het goede voorbeeld geven? Laat het weten in de onderstaande poll!
Tweede coronavirusgolf in Nederland
Europa zwicht momenteel onder het coronavirus. Maar bijna nergens in het continent stijgt het aantal besmettingen zo snel als in Nederland. Het kabinet besloot daarom onlangs om nog meer maatregelen aan te kondigen. Zo hopen Mark Rutte & Co het sociale verkeer drastisch te beperken, zodat het virus minder kans krijgt om zich te verspreiden. Over ruim een week weten we of die maatregelen werken. Want pas dan kan je resultaten verwachten.
Dat nieuwe maatregelen nodig waren, konden overigens maar weinig mensen ontkennen. Per week stijgt het aantal coronabesmettingen hard. Zo was er een tijd terug nog sprake van een gemiddelde stijging van 5000 besmettingen per dag. Maar nu tellen we dagelijks ongeveer 8000 nieuwe besmettingen. En dat gemiddelde stijgt momenteel nog steeds.
Kerken krijgen nog veel kerkgangers over de vloer
Sinds kort zijn er dus nieuwe regels en adviezen. En een van de nieuwe regels is dat er niet meer dan 30 mensen tegelijkertijd in de binnenruimte mogen zijn. Voor de kerken geldt dit echter als een zeer dringend advies. In Nederland is vrijheid van godsdienst een grondrecht. En dus kan de overheid hier niks afdwingen. Kerken mogen daarom zelf bepalen hoeveel kerkgangers zij tegelijkertijd binnenlaten. En een aantal kerken slaat dat dringende advies voorlopig nog in de wind. Zij vinden het doorlaten gaan van de diensten belangrijker.
Kerken proberen de overheid wel tegemoet te komen door minder gasten toe te laten dan normaal. Zo zouden de kerkgangers genoeg afstand van elkaar kunnen houden. En zouden de diensten dus veilig genoeg zijn. Maar dan zijn er nog steeds diensten met honderden bezoekers. En het is maar de vraag of dat in deze crisistijden zo verstandig is. En dan resteert helemaal de vraag of het maatschappelijk acceptabel is.
Veel sectoren getroffen door nieuwe maatregelen
Andere sectoren, zoals de horeca, zullen jaloers zijn op de uitzonderingspositie van de kerken. De horeca is nu helemaal gesloten. En daardoor krijgt deze sector opnieuw een enorme klap. En dit kan voor sommige restaurants of cafés wel eens het einde betekenen. Zij zullen ongetwijfeld balen, omdat in veel restaurants genoeg ruimte is om gasten te ontvangen, zonder dat deze te dicht op elkaar hoeven te zitten. Maar toch mag het niet.
En ook de voetbalsector zal bijvoorbeeld ongetwijfeld beamen dat ook zij makkelijk (veilig) supporters kunnen ontvangen. In de meeste stadions is er meer ruimte dan in een kerk. En een stadion bevindt zich ook nog eens in de buitenlucht. Dan lijkt een bezoekje aan een stadion toch net wat veiliger, dan een bezoekje aan de kerk. Maar ook voetbalstadions mogen voorlopig geen supporters toelaten. Het lijkt een oneerlijke situatie.
Wat vind jij?
Maar wat vind jij van deze situatie? Mogen kerken de coronaregels negeren. En gewoon hun kerkgangers uitnodigen voor een dienst. Of zouden ook de kerken zich aan de regels en adviezen moeten houden. En maximaal 30 mensen tegelijkertijd moeten toelaten?
Laat het weten in de onderstaande poll, of laat een comment achter!
Meer polls over corona en de maatregelen
Wil je over meer coronamaatregelen je mening geven? Neem dan eens een kijkje bij de volgende polls:
- Wat vind jij van de nieuwe coronamaatregelen?
- Poll: Ga jij gebruik maken van het coronavaccin?
- Poll: Moeten de middelbare scholen wel open?
- Coronavirus poll – 8 vragen aan jou
- Poll: Ben je voorstander van nieuwe corona-maatregelen?
- Poll: Ga jij de Corona-app installeren?
Mogen kerken meer dan 30 bezoekers toelaten?
- Ja, dat mag
- Ja, maar alleen als bezoekers voldoende afstand kunnen houden
- Nee, dat zou niet mogen
Plaats een reactie