nieuwe coronamaatregelen
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen vanaf morgen

Vandaag zijn er weer nieuwe maatregelen aangekondigd wat betreft de coronacrisis. De maatregelen gaan morgen om 10 uur ‘s avonds in. We zullen er geen heel verhaal omheen schrijven, dus hiermee de nieuwe maatregelen.

Nieuwe Coronamaatregelen horeca

Allereerst begint premier Rutte over de horeca. Dit was de afgelopen dagen een veelbesproken onderwerp. Vanaf morgen moeten cafés, restaurants en coffeeshops hun deuren opnieuw sluiten. Afhalen is wel mogelijk. De reden hiervoor heeft te maken met het aantal besmettingen. De clusters besmettingen zijn relatief laag, maar het zijn wel grote groepen die besmet worden. Daarbij komt ook het vele aantal contactmomenten kijken. Daarnaast mag er na 8 uur ‘s avonds ook geen alcohol meer verkocht worden, ook niet in de supermarkt.

Gezelschap

Eerder was er al de regel dat er maximaal 30 personen zich in een binnenruimte mogen bevinden, zoals in een theater, maar daar werden ontheffingen over verleend. Er wordt nu geen uitzondering meer gemaakt.

Wanneer je buiten bent met vrienden en gezelschap, mag dit nog maar met 4 personen en met 1.5 meter afstand. Kinderen t/m 13 jaar zijn op deze regel uitgezonderd. Let op! Er gaat hier extra op gehandhaafd worden. Kleinere groepen zou minder besmettingen betekenen omdat je je in een kleinere bubbel bevindt.

Ook hadden we de regel van 3 bezoekers boven de 13 jaar al, maar dat wordt nu nog uitgebreid. Het is de bedoeling dat er maximaal 3 bezoekers boven de 13 jaar op één dag komen. Blokjesverjaardagen, waar iedereen zijn eigen tijdvak heeft, zijn dus niet de bedoeling. Reden hiervan is dat veel besmettingen achter de deur plaatsvinden.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Hou er ook rekening mee dat als je wel buiten bent, dat je geen alcohol of softdrugs op zak mag hebben tussen 8 uur ‘s avonds en 7 uur ‘s ochtends.

Sport

Publiek is verboden bij zowel amateur als professioneel sport. Ook worden de sportkantines gesloten. Kinderen en jongeren t/m 18 jaar mogen nog wel sporten, maar geen competities spelen in verband met het reizen en contactmomenten. Kleedkamers en douches worden gesloten. Boven de 18 is het ook nog mogelijk om te sporten. Individueel sporten mag sowieso, en in groepsverband met maximaal 4 personen. Het voetbal op topniveau en de eredivisie kan doorgaan op de manier zoals dat nu al gaat.

Winkels en supermarkten

Pretparken, dierentuinen en weekmarkten veranderen vooralsnog niet. Er wordt verwacht dat de anderhalve meter regel wordt nageleefd. Koopavonden zullen voorlopig afgeschaft worden. Winkels mogen niet meer open zijn na 8 uur ‘s avonds, met uitzondering van de supermarkten. De supermarkten mogen tevens geen alcohol meer verkopen na dit tijdstip. Ook ziet het kabinet dat het nog steeds niet goed gaat in de supermarkten. Zij zullen dan ook in gesprek gaan met de detailhandel om het deur-beleid en de hygiëne aan te passen. Als de regels niet nageleefd worden in een winkel, kan de winkel per direct gesloten worden.

Thuiswerken

Ook het thuiswerken blijft nog altijd een dringend advies. Toch zijn er nog genoeg sectoren die hier geen gehoor aan geven. Het kabinet zal dan ook in gesprek gaan met de vakbonden om te kijken hoe dit beter nageleefd kan worden.

Bekijk ook:
Hoop, lef en trots: Dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet

Vakantie

De herfstvakantie staat ook weer voor de deur, en veel mensen zouden graag op reis gaan. Het advies van het kabinet is om niet naar een land te gaan met een oranje of rood reisadvies. En dat zijn er nogal wat. Probeer zoveel mogelijk op het vakantieadres te blijven en plan niet teveel uitjes. Het is natuurlijk niet leuk, maar het is even doorbijten.

Mondkapjes

Vooralsnog blijft het dragen van mondkapjes een dringend advies, maar dit gaat in de nabije toekomst een verplichting worden. Er gaat een mondkapjesplicht gelden in publieke binnenruimtes. Ook zullen scholieren vanaf het voortgezet onderwijs een mondkapjes moeten dragen buiten de lessen. Dit is vanaf vandaag ook een dringend advies. Juridisch gezien gaat dit lastig zijn om te regelen, maar het kabinet wil dit zo snel mogelijk voor elkaar hebben. Er is veel discussie ontstaan toen bekend werd dat het een dringend advies was. Het kabinet wil deze hele discussie vermijden, omdat er nu alleen gediscussieerd worden over de maatregelen, terwijl het gesprek juist moet gaan over het virus de kop in drukken.

Laatste woorden

Premier Rutte sluit de lijst met maatregelen af met een veelzeggende boodschap.

“Het is aan ons allemaal. Wees niet die eigenwijze persoon die de randjes van de regels opzoekt. Wees die realistische Nederlander die opstaat en zijn verantwoordelijkheid neemt als het erop aankomt. En dat is nu.”

Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.