Wat vind jij van Valentijnsdag: leuk of commerciële onzin? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat vind jij van Valentijnsdag: leuk of commerciële onzin?

Valentijnsdag: liefdesfestijn of commerciële hype? In Nederland is het een beetje van beide. Sommigen tellen de dagen af om hun geliefde te verrassen, anderen halen hun schouders op voor wat ze zien als een dag vol commercie. Met jongeren en vrouwen voorop in de vieringen, en mannen die het vaker onzin vinden, is Valentijnsdag een dag die discussie oproept. Maar hoe kijk jij ertegen aan? Is Valentijnsdag voor jou de ultieme kans om de liefde te vieren, of vooral een slimme zet van de winkels? Deel je mening in onze poll!

Valentijnsdag in Nederland

In Nederland lijkt er voor beide standpunten wel iets te zeggen. Sinds de trend is over komen waaien uit Amerika, vieren we al tientallen jaren Valentijnsdag op 14 februari. Lang niet alle stelletjes en geliefden doen er aan mee, maar de dag is toch best populair in ons land. Of misschien beter gezegd: aardig wat mensen doen er aan mee. Volgens een onderzoek van Motivaction werd Valentijnsdag in 2019 door ongeveer 30 procent van de Nederlanders gevierd.

Relatief meer jongeren en vrouwen die Valentijnsdag vieren

Valentijnsdag blijkt vooral populair te zijn bij vrouwen en jongeren. Ongeveer 40 procent van Gen-Z generatie viert namelijk Valentijnsdag, en dat is relatief hoger dan het Nederlandse gemiddelde. Daarnaast zijn het vaker mannen die Valentijnsdag als onzin beschouwen, en geven vrouwen gemiddeld net iets vaker een cadeautje.

Bekijk ook:
Dit kostte een toegangskaartje voor de Efteling in 1952

Valentijnsdag is een commercieel succes

Redelijk wat landgenoten vieren dus Valentijnsdag, maar daarmee is nog lang niet alles gezegd. Aan de andere kant zijn er ook veel mensen die Valentijnsdag maar commerciële onzin vinden. Want ja, op Valentijnsdag kan je natuurlijk niet met lege handen thuiskomen. En die mindset is natuurlijk kassa voor de winkels.

Dat Valentijnsdag een commercieel succes is, blijkt wel uit de verkoopcijfers. Van de mensen die Valentijnsdag vieren bleek ongeveer 40 procent een cadeautje voor zijn of haar geliefde te kopen. Daarnaast is het geven van kaartjes of bloemetjes ook nog steeds populair, want ongeveer 25 procent van de Valentijnsdag-vierders gaf in 2019 een kaartje en 24 procent gaf een bosje bloemen. Bij Valentijnsdag hoort natuurlijk ook een romantisch etentje, en ongeveer 30 procent van de stelletjes dineerden samen.

Fun fact: van de mensen die Valentijnsdag vieren, vindt een groot deel ook dat het commerciële onzin is.

Bekijk ook:
Deze 7 dingen moet je juist niet doen op Valentijnsdag

Wat geeft iemand gemiddeld uit aan Valentijnsdag?

Bij een Valentijnsdagetentje wordt gemiddeld 31 euro besteed. Een Valentijnsdag cadeautje kost gemiddeld 23 euro. Bij bloemen voor Valentijnsdag werd er gemiddeld 16 euro betaald. En een kaartje voor Valentijnsdag mocht gemiddeld 4 euro kosten. Dat is dus aardig wat geld, en daarmee kan je best stellen dat Valentijnsdag nogal commercieel is.

De vraag is nu wat jij van Valentijnsdag vindt: is het een leuke (feest)dag, of is het commerciële onzin. Én ben je van plan om Valentijnsdag dit jaar te gaan vieren? Laat het weten in de onderstaande poll!

 • Question of

  Stelling: Valentijnsdag is commerciële onzin

  • Eens
  • Oneens
 • Question of

  Stelling: Ik vind Valentijnsdag leuk

  • Eens
  • Oneens
 • Question of

  Stelling: Ik ga Valentijnsdag vieren

  • Ja
  • Nee
Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.