Poll: Zou jij een burger van kweekvlees eten? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Poll: Zou jij een burger van kweekvlees eten?

Eten we in de toekomst allemaal kweekvlees? Het lijkt nu nog een beetje een onwaarschijnlijk verhaal, maar volgens sommige experts worden onze biefstukjes en speklapjes straks allemaal vervangen door kweekvlees dat in een laboratorium is geweekt. Lijkt jou dat een goed idee en zou je een burger van kweekvlees eten? Of is dat niks voor jou? Deel je mening in de onderstaande poll, of laat een reactie achter!

Wat is kweekvlees?

De naam zegt al een beetje, maar kweekvlees is vlees dat in een laboratorium wordt gekweekt met stamcellen van dieren. Hierbij worden stamcellen uit dieren geprikt en vervolgens in het lab verder ontwikkeld tot echte burger. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan plantaardige alternatieven voor kweekvlees, zodat dieren helemaal niet meer nodig zouden zijn bij de ontwikkeling hiervan.

Het gaat nog wel eventjes duren voordat je een burger van kweekvlees kan bestellen. Eerst moet het product helemaal af worden gemaakt. Dan moet het worden onderzocht worden, om de veiligheid te garanderen. En als alle seinen vervolgens op groen staan, kan de kweekvlees burger op het menu.

Bekijk ook:
Smaaktest: Wat eet je liever bij een BBQ?

Waarom zou je kweekvlees eten?

De grote vraag is natuurlijk waarom je een burger van kweekvlees zou willen eten, als je ook kan kiezen voor een burger van echt vlees. Dat komt omdat kweekvlees – ten opzichte van echt vlees – veel voordelen met zich meebrengt:

 • Diervriendelijk: dieren kunnen niet praten, maar als je kon vragen “wat wil jij later worden?” dan is het antwoord waarschijnlijk niet “een lekkere burger of schnitzel voor mensen”. Naar schatting worden elke dag ongeveer 200 miljoen dieren geslacht voor de vleesproductie voor mensen en dat zijn ongeveer 72 miljard dieren per jaar. Dat zou met kweekvlees niet meer hoeven. Daarnaast heb je natuurlijk talloze boeren die goed voor hun beestjes zorgen, maar er zijn helaas ook veel dieren die onder slechte omstandigheden opgroeien tot hamburger. Ook dat kan met kweekvlees worden voorkomen.
 • Milieuvriendelijk: kweekvlees is ook veel beter voor het milieu. Zo is voor de vleesindustrie ontzettend veel water en grond nodig en daarnaast zorgt deze ook nog voor veel uitstoot van broeikasgassen en stikstof.
 • Minder grond: voor een klein land als Nederland is het ook wel handig dat voor kweekvlees veel minder grond nodig is. De overgebleven grond kunnen we weer gebruiken voor nieuwe natuurgebieden en woningbouw.
 • Toch vlees eten: het kweekvlees is daarnaast een goed alternatief voor mensen die milieubewust en diervriendelijk vlees willen eten. Niet iedereen wil namelijk vegetariër of veganist worden.

Vanwege deze voordelen is de Nederlandse politiek ook enthousiast over kweekvlees. Zo werd er in 2020 nog een motie aangenomen om de ontwikkeling van kweekvlees in Nederland te versnellen.

Bekijk ook:
Hoe ontbijten ze in andere landen?

Eten we straks allemaal kweekvlees?

Eten we straks allemaal dan kweekvlees? Dat zou gezien de bovenstaande voordelen geen gekke voorspelling zijn. Al moet het kweekvlees wel net zo lekker zijn als het normale vlees. En het mag ook zeker niet duurder zijn. Maar, dan zou kweekvlees wel de toekomst kunnen zijn.

De vraag is nu of jij een burger van kweekvlees zou eten? Of is de burger van echt vlees voor je onvervangbaar? En denk je dat kweekvlees de toekomst is? Deel je mening door hieronder de poll in te vullen, of laat een reactie achter!

 • Question of

  Zou jij een burger van kweekvlees eten?

  • Ja, dat wil ik wel een kans geven!
  • Nee, geef mij maar “echt” vlees!
 • Question of

  Eten we in de toekomst alleen nog maar kweekvlees?

  • Ja, dat denk ik wel!
  • Nee, echt niet!
Deel dit bericht
Read later
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

6 Comments

 1. Katty Demanet Reply

  Dit is de oplossing .Geen dierenleed meer en toch de.lekkere smaak van vlees.Vior mijn part mag het morgen almopnde markt zodat ieder dier een waardig leven heeft em niet aan de lopende bamd moeten kweken omdan hun jongen te laten slachten

 2. M de ridder Reply

  Uit kankercellen gekweekte bagger met zoveel andere kanker verwekkende stoffen en bij producten . NOOIT AAN BEGINNEN

 3. Femm Reply

  Wtf alsof dat gezond is gekweekt eten.. als je geen vlees wil dan ook niet iets wat er op lijkt toch??? Maar ja mensen houden er van hier in nl om voor de gek gehouden te worden dus zullen weer een hoop schaapjes aan meedoen ..

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.