Poll: Zou jij een burger van kweekvlees eten?

0 Shares

Eten we in de toekomst allemaal kweekvlees? Het lijkt nu nog een beetje een onwaarschijnlijk verhaal, maar volgens sommige experts worden onze biefstukjes en speklapjes straks allemaal vervangen door kweekvlees dat in een laboratorium is geweekt. Lijkt jou dat een goed idee en zou je een burger van kweekvlees eten? Of is dat niks voor jou? Deel je mening in de onderstaande poll, of laat een reactie achter!

Wat is kweekvlees?

De naam zegt al een beetje, maar kweekvlees is vlees dat in een laboratorium wordt gekweekt met stamcellen van dieren. Hierbij worden stamcellen uit dieren geprikt en vervolgens in het lab verder ontwikkeld tot echte burger. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan plantaardige alternatieven voor kweekvlees, zodat dieren helemaal niet meer nodig zouden zijn bij de ontwikkeling hiervan.

Het gaat nog wel eventjes duren voordat je een burger van kweekvlees kan bestellen. Eerst moet het product helemaal af worden gemaakt. Dan moet het worden onderzocht worden, om de veiligheid te garanderen. En als alle seinen vervolgens op groen staan, kan de kweekvlees burger op het menu.

Bekijk ook:
Smaaktest: Wat eet je liever bij een BBQ?

Waarom zou je kweekvlees eten?

De grote vraag is natuurlijk waarom je een burger van kweekvlees zou willen eten, als je ook kan kiezen voor een burger van echt vlees. Dat komt omdat kweekvlees – ten opzichte van echt vlees – veel voordelen met zich meebrengt:

 • Diervriendelijk: dieren kunnen niet praten, maar als je kon vragen “wat wil jij later worden?” dan is het antwoord waarschijnlijk niet “een lekkere burger of schnitzel voor mensen”. Naar schatting worden elke dag ongeveer 200 miljoen dieren geslacht voor de vleesproductie voor mensen en dat zijn ongeveer 72 miljard dieren per jaar. Dat zou met kweekvlees niet meer hoeven. Daarnaast heb je natuurlijk talloze boeren die goed voor hun beestjes zorgen, maar er zijn helaas ook veel dieren die onder slechte omstandigheden opgroeien tot hamburger. Ook dat kan met kweekvlees worden voorkomen.
 • Milieuvriendelijk: kweekvlees is ook veel beter voor het milieu. Zo is voor de vleesindustrie ontzettend veel water en grond nodig en daarnaast zorgt deze ook nog voor veel uitstoot van broeikasgassen en stikstof.
 • Minder grond: voor een klein land als Nederland is het ook wel handig dat voor kweekvlees veel minder grond nodig is. De overgebleven grond kunnen we weer gebruiken voor nieuwe natuurgebieden en woningbouw.
 • Toch vlees eten: het kweekvlees is daarnaast een goed alternatief voor mensen die milieubewust en diervriendelijk vlees willen eten. Niet iedereen wil namelijk vegetariër of veganist worden.

Vanwege deze voordelen is de Nederlandse politiek ook enthousiast over kweekvlees. Zo werd er in 2020 nog een motie aangenomen om de ontwikkeling van kweekvlees in Nederland te versnellen.

Bekijk ook:
Hoe ontbijten ze in andere landen?

Eten we straks allemaal kweekvlees?

Eten we straks allemaal dan kweekvlees? Dat zou gezien de bovenstaande voordelen geen gekke voorspelling zijn. Al moet het kweekvlees wel net zo lekker zijn als het normale vlees. En het mag ook zeker niet duurder zijn. Maar, dan zou kweekvlees wel de toekomst kunnen zijn.

De vraag is nu of jij een burger van kweekvlees zou eten? Of is de burger van echt vlees voor je onvervangbaar? En denk je dat kweekvlees de toekomst is? Deel je mening door hieronder de poll in te vullen, of laat een reactie achter!

 • Vraag van

  Zou jij een burger van kweekvlees eten?

  • Ja, dat wil ik wel een kans geven!
  • Nee, geef mij maar “echt” vlees!
 • Vraag van

  Eten we in de toekomst alleen nog maar kweekvlees?

  • Ja, dat denk ik wel!
  • Nee, echt niet!

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

268
NIEUWS
POLLS
QUIZZEN
SHOPPING

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.