Ursula von der Leyen diep vernederd in Turkije
Saved Read later
Deel dit bericht

Ursula von der Leyen diep vernederd in Turkije

De Europese Unie heeft een president: Charles Michel. Deze komt maal zelden in beeld en zijn rol is ook meer ceremonieel zonder politieke invloed. Ursula von der Leyen is de voorzitter van de Europese Commissie. Zij is daarmee een van de belangrijkste kopstukken in de EU. Protocollair hebben beide dezelfde rang. Diplomatie draait soms om kleinigheden en bij internationale contacten moet alles tot in de puntjes geregeld zijn. Michel en Von Leyen doen wel vaker samen bezoeken in het buitenland en dan is dat een teken dat het als belangrijk voor de EU wordt beschouwd. Ze zijn ook eerder samen in Turkije geweest, maar afgelopen week was het anders.

Een stoelendans zonder muziek

Voorafgaande aan het geplande gesprek werd het trio (inclusief de Turkse president Erdogan) op de foto gezet door de internationale pers. Dat is een normaal ritueel, waarbij de opmerkzame journalisten het zich wellicht af hebben gevraagd waarom er maar 2 gemakkelijke stoelen stonden voor de drie hoogwaardigheidsbekleders. Na afloop daarvan nodigde Erdogan de EU president uit te gaan zitten en nam zelf de andere stoel. Ursula von der Leyen had geen andere keus dan te blijven staan. Ze maakte (naar eigen zeggen) een verbaasd geluidje en bleef onzeker staan. Beide mannen reageerden daar niet op. Een medewerker van Erdogan wees naar een zitbank een paar meter verderop. Daar nam Von Leyen plaats tegenover de Turkse minister van Buitenlandse Zaken die ook niet aan het gesprek mocht deelnemen. Na 1 1/2 uur waren de beide presidenten uitgesproken.

Bekijk ook:
Chaos in Turkije na lockdown aankondiging van 48 uur

Een storm van verontwaardiging

In het Europese parlement waren de commentatoren niet mals. Met name leden die emancipatie hoog in het vaandel hebben staan, waren woedend en vol ongeloof over wat er was gebeurd in Turkije. Daarbij gingen de verwijten niet alleen naar president Erdogan, ook Charles Michel moet eraan geloven. Hij had immers op diverse manieren kunnen optreden. Waarom had hij het gesprek niet geweigerd toen hij begreep wat er gebeurde. Ook had hij de stoel kunnen aanbieden aan zijn collega. Het feit dat hij gewoon niets deed, zal beslist nog gevolgen voor hem gaan hebben.

Het Turkse commentaar op het incident

De reacties uit Turkije negeerden volkomen het feit dat er een incident was geweest. Er werd slechts gesproken over een interessant gesprek tussen de presidenten van Turkije en de EU over diverse onderwerpen. De aanwezigheid van de voorzitter van de Europese Commissie leek de Turkse vertegenwoordigers volkomen te zijn ontgaan. Overigens waren er bij een eerder bezoek wel 3 stoelen aanwezig en kon ook Ursula von der Leyen deelnemen aan het gesprek.

Bekijk ook:
Macron waarschuwt de Europese Unie voor wapenwedloop

President Charles Michel

Het lijkt wel duidelijk dat de president van de EU de bui ziet hangen. Zijn staf wenste op geen enkele manier te reageren op het bezoek aan Turkije.

Voorzitster Ursula von der Leyen

Von Leyen reageerde met verbazing op hetgeen was gebeurd. Op verdere vragen of zij zich vernederd voelde, ging zij diplomatiek niet in. De beelden en foto’s spraken immers ook boekdelen. Het zou beslist een zeer interessant artikel hebben opgeleverd om het gesprek dat ongetwijfeld heeft plaatsgevonden tussen Michel en Von Leyen te kunnen beschrijven.

Opzet om de positie van vrouwen te benadrukken of vergissing?

Wellicht zal nooit bekend worden waarom dit incident heeft plaatsgevonden. Misschien dat een van de drie hoofdrolspelers het ooit in zijn of haar memoires zal onthullen. Het is bekend dat president Erdogan een koppig man is die uitsluitend zijn regels laat gelden in Turkije. Over Charles Michel is gezien zijn ceremoniële rol weinig bekend. De verhoudingen tussen Turkije en de EU zijn ook bepaald niet vriendelijk meer. Het voorlaatste incident was het opzeggen door Turkije van het verdrag van Istanbul. Hierin ging het met name om de bescherming van vrouwen en kinderen tegen geweld in de huiselijk sfeer. Het is ook een feit dat in Turkije de positie van de vrouw niet vergelijkbaar is met die in de EU. Het is dan ook beslist niet onmogelijk dat president Erdogan dit duidelijk heeft willen maken door Ursula von der Leyen en de EU te vernederen.

Bekijk ook:

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.