Emmanuel Macron

Macron waarschuwt de Europese Unie voor wapenwedloop

0 Shares

Macron heeft de Europese Unie gewaarschuwd dat ze geen “toekijkers kunnen blijven” nu er potentieel een nieuwe nucleaire wapenwedloop is ontstaan. Macron waarschuwde voor de potentiële wapenwedloop en riep op tot een nieuwe proliferatie deal voor zowel conventionele als nucleaire wapens. Ook gaf hij aan dat de Europese Unie na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk met nieuwe beveiligingsuitdagingen te maken krijgt. Met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk verloor de Europese Unie namelijk op Frankrijk na haar sterkste leger.

“Europeanen moeten zich realiseren dat zonder legaal framewerk ze vrij snel te maken kunnen krijgen met een nieuwe wapenwedloop voor conventionele wapens, mogelijk ook nucleaire wapens. Dit allemaal op eigen grondgebied”. Europese leiders kunnen niet aan de zijlijn blijven staan en moeten een “internationale wapen controle agenda” in het leven roepen.

Frankrijk

Wijzend op het feit dat Frankrijk haar kernkoppen terug heeft gebracht tot onder de 300 gaf hij aan dat Frankrijk hierdoor het recht heeft andere landen te wijzen op hun nucleaire activiteit en ook acties kan afdwingen van andere nucleaire machten. Dit om non-proliferatie te waarborgen. Op te merken is wel dat Frankrijk 37 biljoen euro uit gaat geven over de periode 2019 tot 2025 om het nucleaire arsenaal te moderniseren en te onderhouden.

INF/START

De dreiging van een nieuwe wapenwedloop is groter geworden sinds Washington vorig jaar besloot zich eenzijdig terug te trekken uit het met Rusland afgesloten INF akkoord van 1987. In dit akkoord legde de Amerikanen en Russen vast geen lange-afstand ballistische en cruise raketten met kernkoppen te gebruiken. Putin gaf aan dat het vertrek uit dit akkoord een nieuwe wapenwedloop teweeg brengt. Ook dreigt de Verenigde Staten uit het START akkoord te stappen een akkoord wat het aantal kernkoppen moet terugdringen. De regering Trump heeft echter wel te kennen gegeven dat ze open staat voor nieuwe onderhandelingen met betrekking tot nucleaire wapens met Moskou.

One Comment

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

45
NIEUWS
POLLS
QUIZZEN
TOPLIJSTJES

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.