Here’s why the EU project
Saved Read later
Deel dit bericht

Europa’s weg naar herstel

Nu 2020 ten einde loopt, kijken we terug op een moeilijk jaar voor veel landen over de hele wereld, en ook hier in Europa hebben we een behoorlijk deel van de uitdagingen voorbij zien komen. De eerste golf van de Covid-19-pandemie was verwoestend voor de regio en nu zitten we midden in een tweede golf. Er worden hernieuwde lockdown-maatregelen geïmplementeerd en economieën gaan opnieuw achteruit.

Één ding dat de regio echter uitzonderlijk goed heeft gedaan, is samen optrekken in tijden van grote nood om de pandemie als een verenigd front onder ogen te zien. In juli kwam de Europese Unie samen om een ​​plan op te stellen voor het economisch herstelpad van haar lidstaten, de route naar herstel uit te stippelen voor landen in de eurozone en ervoor te zorgen dat ze de economische steun krijgen die ze nodig hebben om de pandemie door te komen.

Hoe werkt het herstelfonds?

Het budget voor de periode tussen 2021-2027 werd in juli in een tijdsbestek van 4 dagen in kaartgebracht door een speciale Europese raad.1 Het omvatte een fonds van € 750 miljard, dat beschikbaar zou zijn in de vorm van verschillende beurzen en leningen. .2 Het subsidiegedeelte van het fonds werd teruggebracht van een aanvankelijke € 500 miljard tot € 390 miljard, en de rest zou bestaan uit leningen.1 De zogeheten ”kern” van € 750 miljard wordt de Next Generation EU genoemd en zou door de commissie worden geleend van de financiële markten.1 The EU’s Recovery and Resilience Facility (herstel en veerkracht) bestaat uit subsidies ter waarde van € 312,5 miljard, en dát is waar de lidstaten in het bijzonder in zijn geïnteresseerd . 1 De belangrijkste voorwaarde voor lidstaten om toegang te krijgen tot deze subsidies tussen 2021 en 2023 is eenvoudig: ze moeten het bewijs leveren van de economische herstelplannen van hun land.1 De resterende 77,5 miljard euro aan subsidiefondsen zal worden toegevoegd aan de gebruikelijke EU-begrotingsprogramma's en als aanvulling dienen op fondsen en regelingen zoals wetenschappelijk onderzoek en het green Just Transition Fund (Groene Fonds voor een rechtvaardige transitie). Fondstoewijzingen zullen aan landen worden gedaan op basis van de schade die hun economie heeft geleden door de pandemie, wat betekent dat degenen die het zwaarst zijn getroffen sterk kunnen profiteren van het fonds.1 Landen zullen zoals is afgesproken verplicht zijn om alle geleende middelen tegen 2058 terug te betalen. 1

Bekijk ook:
AI en Auteursrecht: efficiëntie en uitdagingen in het digitale tijdperk

Tijdens deze besprekingen was er  één groep landen die tegen de verhoging van de begroting was omdat zij vonden dat het bedrag te groot was.  Ze wilden niet dat het gefinancierd zou worden door gemeenschappelijke schulden. 2 Deze landen begonnen als de Frugal Four (een informele samenwerking tussen gelijkgestemde fiscaal conservatieve Europese landen), bestaande uit Denemarken, Nederland , Oostenrijk en Zweden, niet veel later werd Finland aan de mix toegevoegd, waardoor het The Frugal Five werd.2 Uiteindelijk accepteerden ze alsnog het economische pakket en werd de deal gesloten.

Een ommekeer

In november gooiden Hongarije en Polen roet in het eten voor het herstelfonds en waren ze het niet eens met de voorwaarden die aan de verdeling van het herstelfonds verbonden waren. 3 De twee landen verzetten zich tegen één van de voorwaarden die aan het fonds verbonden waren, namelijk de “rechtsstaat”, omdat ze vonden dat ze onrechtvaardig werden behandeld ten opzichte van hun democratische normen.3 Hierdoor werd de uitbetaling van het herstelfonds stopgezet, omdat de EU eerst volledige overeenstemming tussen de lidstaten moet bereiken voordat zij tot een dergelijke uitgifte kan overgaan.3 De EU is opnieuw in overleg gegaan om een manier te vinden om tot een akkoord te komen, maar dit heeft vooralsnog tot niks geleid.4 Er zijn momenteel enkele oplossingen in het spel, maar er is nog geen akkoord. Één van de oplossingen die door de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, wordt aangedragen, is om door te gaan met het herstelfonds zonder Hongarije en Polen door middel van een proces dat ‘enhanced co-operation' wordt genoemd en waarmee de rest van de EU verder kan gaan zonder de twee landen, maar met de mogelijkheid voor beide landen om zich in een later stadium bij de overeenkomst aan te sluiten als zij daartoe besluiten. 4 Het valt echter nog te bezien wat de uiteindelijke weg voorwaarts zal zijn.

Zal Europa Kerst in lockdown doorbrengen?

Naarmate de Kerst dichterbij komt, en de kans op een anti-Covid-vaccin in de lucht hangt, wacht en kijkt de wereld  nauwlettend toe terwijl de voorstanders van het vaccin goedkeuring aanvragen en de landen hun distributieplannen in kaart brengen. De toekomst van de Europese economieën hangt grotendeels af van de distributie van een vaccin in de nabije toekomst, omdat dit een groot deel van de aanhoudende economische stress als gevolg van de eerste en tweede golf van het virus zou verlichten. Kortom, als de tweede golf niet snel begint te vertragen, kan het zijn dat een groot deel van Europa de kerst in een lockdown doorbrengt, of in ieder geval met strenge maatregelen.

Bekijk ook:
Efficiëntie en Veiligheid in Magazijnen door Geavanceerde Verlichtingsoplossingen

Het komt erop neer dat

Met de Covid-19-pandemie, het anti-Covid-vaccin en de meningsverschillen over het EU-herstelfonds op het spel, houden zowel investeerders als mensen met interesse in de financiële wereld de belangrijkste bewegingen nauwlettend in de gaten. Bij Vestle kunt u op de hoogte blijven van belangrijke economische gebeurtenissen met behulp van onze economische kalender, een van de vele tools en functies die op ons handelsplatform worden aangeboden. Vestle is een gereguleerde Europese broker die meer dan 900 CFD-instrumenten en uitstekende handelsvoorwaarden voor alle klanten aanbiedt. Met alle onzekerheid die momenteel speelt op de financiële markten, biedt de resulterende volatiliteit zowel kansen als risico's voor geïnformeerde handelaren, en wanneer u economisch nieuws leest bij Vestle, kunt u hiervan direct profiteren op het Vestle-handelsplatform.

Word vandaag nog lid en geniet van gratis educatief materiaal, waaronder videolessen, informatieve pdf-gidsen en gratis 1-op-1 training met een live trading coach.

Vestle (voorheen handelend onder de naam iFOREX) is een handelsnaam van iCFD Limited, die door de Cyprus Securities Exchange Commission (CySEC) is gelicenseerd en gereguleerd onder vergunningnummer 143/11. Het materiaal in dit document zijn gecreëerd in samenwerking met Vestle en mag op geen enkele wijze worden uitgelegd, expliciet noch impliciet, direct noch indirect, als beleggingsadvies of als aanbeveling of suggestie voor een beleggingsstrategie met betrekking tot een financieel instrument, op welke manier dan ook. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 82.99 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Let op: berekeningen van in het verleden behaalde resultaten kunnen de futures vertegenwoordigen en niet de onderliggende waarde.

Volledige disclaimer: https://www.vestle.nl/legal/analysis-disclaimer.html

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.