Twitter blokkeert site met nepnieuws over coronavirus 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Twitter blokkeert site met nepnieuws over coronavirus

Het lijkt soms alsof nepnieuws pas is ontstaan bij het verkiezingstournee van president Trump. Op het internet verschenen allerlei ongefundeerde berichten waarin zijn tegenstandster Hillary Clinton werd zwartgemaakt. Nog steeds zijn Democraten ervan overtuigd dat een groot deel van deze berichten afkomstig waren van de Russische geheime dienst. Deze zou liever Trump als president hebben gezien gelet op zijn gebrek aan belangstelling voor buitenlandse politiek.

Update 29-2-2020: Lees hier alle live informatie over het coronavirus

Indien de kranten zich negatief uitlieten over de Republikein Trump sprak hij van nep nieuws of te wel ‘fake news’. De journalisten hadden het er moeilijk mee omdat hun geloofwaardigheid werd aangetast. Veel Trump-aanhangers namen het nieuws van een aantal kranten niet meer serieus. Het was echter een lokale krant in Californië geweest die een eeuw eerder had gewaarschuwd voor ‘fake news’. De Eerste Wereldoorlog was net begonnen en de krant liet haar lezers weten dat ze voor het echte nieuws altijd op hen konden rekenen.

Gruwelijke onwaarheden

Een wereldwijde gezondheidscrisis die is veroorzaakt door het nieuwe Corona-virus betekent ook hoogtijdagen voor de verspreiders van nepnieuws. Daarbij gaan ze beslist met de botte bijl te werk. De officiële berichten worden als leugens afgedaan en de ‘waarheid’ wordt keihard gebracht. De berichten spreken over een biologisch wapen dat de Chinezen op de eigen bevolking uittesten. Er zijn beelden van huizen van lijders aan het virus die een menigte in de brand steekt, er wordt melding gemaakt van veel hogere aantallen slachtoffers. Kortom er wordt een beeld geschetst dat de situatie volledig uit de hand loopt en dat de ‘autoriteiten’ de waarheid voor ons verbergen.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Twitter blokkeert site met nepnieuws over coronavirus 15

Waarom wordt nepnieuws verspreid?

Fake news is beslist niet nieuw en in oorlogstijd gebruikt men het vaak als propaganda. Beslist niet alleen door de agressors. In de Eerste Wereldoorlog verspreidden de geallieerden ook allerlei propaganda ten opzichte van de Duitsers. Ze werden als Hunnen afgeschilderd die geen enkel mededogen kenden voor de burgerbevolking. De burgers in de landen die vochten tegen de Duitsers kregen een beeld voorgeschoteld van een troep moordende, verkrachtende en plunderende Duitsers. De realiteit was beslist minder extreem. Maar in iedere oorlog gebruikt men het fake news om de wilskracht van de eigen bevolking op te vijzelen.

Momenteel heeft nep nieuws behalve het bewust misleiden van de lezers ook een commercieel doel. Sites kunnen door het brengen van nep nieuws zeer goed bezocht worden en dat trekt adverteerders (vaak tijdelijk). Door gebruik te maken van social media als Twitter en Facebook kan dergelijk nieuws dan als een lopend vuur worden verspreid. Voor deze media is het vaak moeilijk om dergelijk nieuws te weren.

Bekijk ook:
Zo herken je nepnieuws

Waarom wordt fake news geloofd?

Propaganda en nep nieuws wordt al snel geloofd omdat ‘we’ gauw geneigd zijn om het slechtste te verwachten. Als de verspreiders van het nieuws kiezen voor een vage vijand en niet te specifieke berichten sturen, lukt het ze vaak moeiteloos om een grote groep volgers te krijgen. Ben jij nog nooit in nep nieuws getrapt, al was het maar een 1 april grap?

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.