Wordt nieuw Chinees virus de mensheid fataal?
Saved Read later
Deel dit bericht

Wordt nieuw Chinees virus de mensheid fataal?

Het jaar 2020 was nog maar een paar dagen oud toen in de Chinese stad Wuhan plotseling tientallen mensen in het ziekenhuis moesten worden opgenomen met ernstige aandoeningen van de luchtwegen. Wetenschappers gaan dan meteen op zoek naar een gemeenschappelijke factor. Die werd al snel gevonden: alle patiënten waren op de plaatselijke vismarkt geweest, waar ook levende dieren werden verkocht. Dat leverde het vermoeden op dat er sprake was van een virus.

Onderzoek heeft dat bevestigd. De vismarkt is gesloten en volledig gedesinfecteerd maar daarmee hoeft het probleem nog niet uit de wereld te zijn. Het tot dusverre onbekende virus lijkt een Corona-virus te zijn, het zevende dat tot dusverre is ontdekt. Het verkoudheidsvirus is een Corona maar dat geldt ook voor extreem gevaarlijk varianten, zoals Sars en Mers.

Wat weet men over Corona-virussen?

Virussen zijn nog een groot raadsel voor de wetenschap. Men vermoedt dat deze specifieke virussen na een mutatie ook mensen kunnen besmetten, terwijl ze daarvoor uitsluitend bij dieren voorkwamen. Zo is vastgesteld dat het Mers-virus de overstap heeft gemaakt van dromedaris op de mens. Welk dier oorspronkelijk de drager was van het Sars-virus is nog onbekend.

Bekijk ook:
Natuurlijke kracht: pak je vitamine D uit zonlicht dit voorjaar

Medici maken zich bezorgd om Corona-virussen omdat ze zo dodelijk zijn voor mensen. Van de patiënten die besmet werden met Mers overleefde 25% de ziekte niet, bij Sars was dat percentage 10%. Wie niet direct overleed aan de ziekte, zal waarschijnlijk gedurende de rest van het leven onder de gevolgen blijven lijden. Het nieuwe Chinese virus heeft inmiddels 1 slachtoffer gemaakt en de toestand van 10 anderen is kritiek.

Alles draait om de kans op besmetting

De patiënten in Wuhan waren allen op de betreffende vismarkt geweest en daarna zijn ze uiteraard met honderden andere mensen in contact geweest. Omdat er na de eerste uitbraak geen nieuwe gevallen werden gemeld, hoopten de wetenschappers dat besmetting van mens op mens niet mogelijk zou zijn voor dit virus. Inmiddels hebben de Chinese autoriteiten aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gemeld dat het niet onmogelijk is dat het virus toch van mens op mens kan worden overgebracht. Een vrouw die niet op de markt is geweest, kreeg het virus.

Niet bekend is of ze het van haar man (een eerdere patiënt) heeft overgenomen of van een dier dat hij mogelijk heeft gekocht. Inmiddels is bevestigd dat een Chinese vrouw in Thailand is besmet. Zij is ook in Wuhan geweest, maar haar ziekteverschijnselen ontstonden later dan bij de andere patiënten. Verder is het virus nu ook in Japan opgedoken.

Bekijk ook:
7 opmerkelijke verschillen tussen ochtend- en avondmensen

Een Corona-virus kan het einde van de mensheid betekenen

De angst van de wetenschappers is dat er een Corona-virus opduikt dat even besmettelijk is als verkoudheid en even dodelijk als Mers. Dit soort virussen muteren enorm snel, dus het is mogelijk dat het huidige Chinese virus zich in die richting ontwikkelt. In dat geval zou binnen een paar weken de besmetting de hele wereld rond gaan. Geen enkel land of regio zal in staat zijn om een dergelijke ziekte de baas te worden en wat wij nu de beschaving noemen, zal ineenstorten. Wie zullen de laatste menselijke overlevers zijn? Misschien eskimo’s in het uiterste noorden of indianen in de diepst van het Amazonegebied. Maar ook zij zullen niet gespaard blijven.

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

One Comment

 1. Fons Hermus Reply

  Een paar vragen,

  Wat streeft een virus na, wat is het doel in zijn leven ?
  Als die kan denken / plannen, dan zou die moeten beseffen dat het zijn eigen graf graaft: host gaat dood.
  En: hoe langt leeft het virus nog nadat de mens is overleden ?

  Groet

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.