Toi 700 d nieuwe aarde
Saved Read later
Deel dit bericht

Toi 700 d: de nieuwe aarde?

De wetenschappelijke term is ‘exoplaneten’, voor objecten die rond een andere zon draaien dan die in ons zonnestelsel. Tot 1990 werd er alleen maar gespeculeerd over het bestaan van dit soort planeten.

In 1990 is de eerste indirecte waarneming bekend gemaakt. Het is immers bijzonder moeilijk om zelfs met de beste telescoop een planeet te vinden tegen de achtergrond van een ster. Door echter gebruik te maken van de metingen met betrekking tot het uitgezonden licht van een ster kon worden vastgesteld dat er planeten om andere zonnen draaien en al gauw werd duidelijk dat in het heelal talloze zonnestelsels zijn met planeten.

In 2004 werd voor het eerste een directe waarneming gedaan. Een planeet die draaide om een zon die niet was ontbrandt, waardoor de straling van de planeet direct waarneembaar was. Mede door deze ontdekking wisten wetenschappers daarna ook hoe ze het licht van de zon konden ‘ontwijken’ en direct planeten konden waarnemen. De satelliet TESS van NASA is inmiddels sinds 18 april 2018 onafgebroken op zoek naar nieuwe planeten. Uiteraard gaat de grootste aandacht uit naar exoplaneten die lijken op onze aarde en waar derhalve vergelijkbaar leven zou kunnen voorkomen.

Bekijk ook:
Dit is de reden waarom jij er bij de zelfscankassa altijd wordt uitgepikt

Toi 700 d

Nieuwe aarde

Toi 700 is een ster die in het sterrenstelsel Goudvis staat op ongeveer 100 lichtjaar van de aarde en werd januari 2020 door TESS bekeken. Hoewel die afstand met de huidige technieken die de mens tot zijn beschikking heeft onoverbrugbaar lijkt, is het in astronomische termen dichtbij. De ster is half zo groot als onze zon en geeft ook ongeveer de helft van de warmte af. Er zijn meerdere planeten, maar Toi 700 d trekt de aandacht van de astronomen omdat deze in de ‘leefbare’ zone zit. Dat wil zeggen dat de planeet op een afstand staat waarbij aardse omstandigheden mogelijk zijn.

Er zou vloeibaar water kunnen voorkomen. Ook de omstandigheden qua temperatuur lijken op die van de aarde. De planeet heeft een vergelijkbare grootte en is ongeveer 20% groter dan onze bewoonde planeet. Er zijn daarnaast grote verschillen met de aarde. Zo duurt een jaar op Toi 700 D maar 37 dagen. Verder is één zijde van de planeet constant op de zon gericht en is het daar altijd dag. De andere helft kent een eeuwige nacht.

Bekijk ook:
Dit bedrag kost een tbs-behandeling per jaar

Toi 700 d nieuwe aarde

Wanneer wordt het eerste buitenaardse leven ontdekt?

Het is beslist niet zeker dat er leven zoals wij dat kennen voorkomt op Toi 700 d. Tot op heden is ook nog niet vastgesteld dat er vloeibaar water op de planeet is. Dat is een van de voorwaarden voor leven zoals wij dat op aarde kennen. Voorlopig is het nog niet mogelijk om de planeet behalve vanaf grote afstand te onderzoeken.

Het is wel duidelijk dat radiosignalen op de planeet zullen worden gericht. Maar zelfs als er bewoners zijn op deze bijzondere planeet die daar iets mee kunnen, zal een mogelijk antwoord nog lang op zich laten wachten. Voorlopig kunnen we alleen nog speculeren over deze nieuwe aarde. Hebben de bewoners onze blauwe planeet ook ontdekt en welke naam zouden ze die dan hebben gegeven?

Bekijk ook: 

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.