Is het heelal ontworpen voor leven? 8
Saved Read later
Deel dit bericht

Is het heelal ontworpen voor leven?

Hoe meer astronomen van het heelal te weten komen, hoe meer ze geneigd zijn te geloven in een hogere macht. Ook Albert Einstein geloofde in God, niet zozeer in de God uit de Bijbel die zich bezig hield met het wel en wee van een ieder op aarde, maar wel een hogere macht die het heelal had gemaakt en met een doel.

Hoe zo’n hogere macht er dan uit moest zien en wat het doel was, viel vooralsnog niet te begrijpen met het beperkte vermogen van het menselijk brein. Dat geldt ook voor begrippen als oneindigheid van het heelal, zwarte gaten en de snelheid van het licht. We beseffen dat het bestaat maar kunnen het gewoon niet bevatten.

Bekijk ook:
Top 10 waarnemingen van buitenaards leven

De kans op leven op aarde? Bijna nihil!

Nu het meer eenvoudig wordt om het heelal te bestuderen met telescopen in de ruimte en enorme radiotelescopen op aarde kon men ook beter kijken naar die blauwe bol waar miljarden mensen op krioelen. Waarom is daar leven ontstaan en hoe groot was die kans? De uitkomsten van het onderzoek waren verbijsterend.

Er waren zo veel factoren die precies goed moesten zijn zoals de afstand tot de zon, de juiste baan om de zon, de hellingshoek van de aarde, het magnetisch veld en de aanwezigheid van een maan. Als een van die factoren ook maar een paar procent zou hebben afgeweken zou het leven zoals wij dat kennen niet kunnen bestaan, ook het kleinste organisme niet. Een korte periode heeft de wetenschap toen getwijfeld of er wel leven op een andere planeet mogelijk zou zijn. Buiten ons zonnestelsel waren nog geen planeten ontdekt.

Bekijk ook:
Mysterieuze wolken op Mars

Is het heelal ontworpen voor leven? 9

Het heelal wemelt van de planeten

Toen eenmaal een methode werd gevonden om het bestaan van planeten te bewijzen rond andere zonnen ging het snel. Plotseling was duidelijk dat er overal planeten zijn waar men maar kijkt. Planeten die volstrekt anders zijn dan die in ons zonnestelsel. Maar al snel werden ook planeten ontdekt die voldoende op aarde lijken om leven mogelijk te maken zoals wij dat kennen. En nu eenmaal duidelijk is dat er ontelbare planeten zijn, is het ook beslist niet onmogelijk dat er ook leven is op een manier die ons beperkte brein niet kan bevatten.

Parallelle universa

Een bekende theorie in de astronomie is ook dat er wellicht ook oneindig veel universa zijn en dat ons heelal er maar eentje van is. Parallelle universa waar ieder heelal net iets anders is dat het andere. Universa waar jij voorkomt, misschien net iets of compleet anders dan je nu bent. Maar ook exemplaren waar jij niet bestaat, nog geboren moet worden of al gestorven bent. Oneindig veel patronen van leven in oneindige universa.

Bekijk ook:
We zien steeds meer UFO’s!

Parallelle universa

Misschien is alles wel gemaakt ten behoeve van dat onverklaarbare gebeuren dat wij leven noemen. Waarom dan dat alles en wat is de zin van zo’n uitbundige werkelijkheid. Dat is een vraag die niemand momenteel kan beantwoorden en het is ook de vraag of de mensheid lang genoeg bestaat om erachter te komen. Of zou er toch leven zijn na de dood?

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.