coronamaatregelen kerst
Saved Read later
Deel dit bericht

Persconferentie: Mark Rutte sluit nieuwe maatregelen vóór kerst niet uit

Vandaag zou bekend worden of er versoepelingen zouden komen rondom de kerstdagen. Sinds half oktober zitten we al in een gedeeltelijke lockdown. Als de cijfers gunstig waren zou het kabinet ons een ‘kerstcadeautje' kunnen geven als het om de coronamaatregelen rondom de kerstdagen ging. Om 7 uur gaven Mark Rutte en Hugo de Jonge een persconferentie om de stand van zaken te bespreken. Alle belangrijke punten uit de persconferentie hebben wij opgesomd in dit artikel.

Coronamaatregelen kerstdagen

Kerst is dit jaar extra belangrijk voor veel mensen omdat velen een zwaar jaar hebben gehad. Er zijn inmiddels ruim 10.000 mensen overleden aan het coronavirus. Premier Mar Rutte laat weten dat het tijdens de kerstdagen helaas niet anders zal zijn dan eerder. We blijven in de gedeeltelijke lockdown, wat betekent dat we maximaal 3 gasten per dag mogen ontvangen en niet naar de horeca kunnen tijdens de kerstdagen.

Bekijk ook:
Hoe werkt het Pfizer corona vaccin?

Waarom geen versoepeling?

Drie weken geleden werd er nog gezegd dat er een lichtpuntje in zicht was voor de versoepelingen. Dat lichtpuntje is nu helaas verdwenen. Volgens de premier gaat het niet goed met de besmettingscijfers, evenals de opnames in het ziekenhuis. Als er gemiddeld 10 patiënten op de intensive care liggen door het coronavirus over een tijdspan van 3 dagen, dan kan er nagedacht worden over versoepelingen. Op dit moment zitten we op meer dan het dubbele daarvan. Met ‘goed gedrag' zouden we dit in half januari kunnen bereiken. De premier waarschuwt echter wel dat het ook zo kan zijn dat de cijfers nog slechter worden. In dat geval zal het kabinet niet terughoudend zijn, en kan het mogelijk zijn dat er vóór de kerst nog strengere maatregelen zullen komen.

Het kabinet erkent dat de horeca en andere sectoren veel pijn hebben geleden, en zal daarom morgen een aanvullende persconferentie houden om verdere steunpakketten toe te lichten voor sectoren die het zwaar hebben. Er wordt vooral op het hart gedrukt dat we ons tijdens de kerstdagen aan de regels moeten houden.

Bekijk ook:
10 Landen met de meeste coronadoden

Januari test coronamaatregelen

In januari zullen er verschillende proeven komen in de cultuursector. Zo wilt het kabinet bekijken wat er nodig is om weer op te kunnen starten. Deze proeven zullen lokaal en gecontroleerd zijn. Denk hierbij aan een proef met een theatervoorstelling met meer publiek, of een lokale voetbalwedstrijd met grotere groepen supporters. Wellicht dat contactsport voor mensen tot 27 jaar in januari ook weer mogelijk zal zijn, maar daar zal het Outbreak Management Team binnenkort over met een advies komen.

Wat kunnen we weer na het corona vaccin?

Volgens minister Hugo de Jonge zal het nog tot na de zomer duren voordat iedereen een vaccin heeft gekregen. Ook zegt hij dat we voorlopig nog wel even vastzitten aan de maatregelen. Dit vooral omdat nog niet duidelijk is of iemand die gevaccineerd is een ander niet meer kan besmetten. Het is in ieder geval duidelijk dat de medewerkers in de verpleeghuiszorg de eerste groep zullen zijn die gevaccineerd mogen worden.

 

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.