Peiling: D66, Groenlinks, SP en 50Plus flink in de min 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Peiling: D66, Groenlinks, SP en 50Plus flink in de min

Het ziet er vooralsnog niet goed uit voor de partijen D66, GroenLinks, de SP en 50Plus. De linkse partijen staan in de recente peiling van Maurice de hond namelijk allemaal op een (flink) verlies. Zeker bij D66 zullen alle seinen op rood staan. De partij van Sigrid Kaag dreigt de grootste verliezer te worden op 17 maart. 

Het was weer een bijzondere week in Den Haag. Na lang wikken en wegen kreeg het kabinet eindelijk steun voor het invoeren van een avondklok. De omstreden maatregel werd ingevoerd met de steun van de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie en de oppositiepartijen SP en 50Plus. Het onpopulaire besluit leidde tot een paar kleine schommelingen in de peilingen, maar erg ingrijpend waren die  niet.

Bekijk ook:
Er komt een avondklok in Nederland; deze landen gingen ons voor

D66 dreigt de grootste verliezer te worden van de volgende Tweede Kamerverkiezingen

In de meest recente peiling van Maurice de Hond staat vooral coalitiepartij D66 er slecht voor. De partij van lijsttrekker Sigrid Kaag peilt momenteel rond de 12 zetels, en daarmee zou D66 maar liefst 7 zetels verliezen. Met dit verlies zou D66 de grootste klap krijgen tijdens de verkiezingen.

D66 lijkt daarmee het volgende slachtoffer te worden van een coalitiedeelname met de VVD en Mark Rutte. In de recente geschiedenis is het namelijk vaak voorgekomen dat partijen na een samenwerking met de VVD enorm slecht scoorden in de verkiezingen daarop. Zo verloren het CDA en de PVV 9 en 8 zetels na de val van kabinet Rutte I. En raakte de PvdA 29 zetels kwijt nadat kabinet Rutte II de volledige regeerperiode volmaakte.

Bekijk ook:
Top 5 Nederlandse politieke partijen met de meeste leden

GroenLinks en SP verliezen ook zetels in peiling

Voor GroenLinks en de SP ziet het er momenteel niet veel beter uit. In de peiling van De Hond staat GroenLinks momenteel op een verlies van 5 zetels, en zou daarmee 9 zetels in totaal halen. GroenLinks had nu graag grote bijeenkomsten gehouden met Jesse Klaver, zoals ze tijdens de vorige verkiezingen vaak deden. Die bijeenkomsten waren destijds immens populair, en dat hielp de partij toen aan een redelijke verkiezingswinst. Helaas voor GroenLinks is die campagnetruc nu niet mogelijk, en mede daardoor lijkt de partij het nu niet goed te doen in de peiling.

Bij de SP weten ze onderhand wel wat verliezen is, want de communistische partij verliest zo ongeveer bij elke verkiezingen. Ook dit jaar lijkt die trend niet te keren, want de SP zou momenteel maar 10 zetels halen volgens de peiling. Hiermee zou de partij weer 4 zetels inleveren.

Gaat 50Plus het overleven?

Ondertussen wordt het ook meer en meer de vraag of 50Plus na 17 maart nog wel in de Tweede Kamer plaats gaat nemen. De ouderenpartij scoort nu nog maar één zetel in de peiling, en daarmee staat 50Plus op het randje van de afgrond.

Bekijk ook:
Peiling: VVD blijft populair na val kabinet

Andere partijen staan in de plus of gelijk

Voor de andere politieke partijen ziet het er beter uit volgens de peiling van De Hond. De VVD scoort +2 zetels, de PVV zou de grote winnaar worden met +4 zetels, de PvdA kan +2 zetels noteren, net zoals de ChristenUnie en FVD, en de PvdD kan nu rekenen op +3 zetels. Het CDA, de SGP en DENK zouden nu net zoveel zetels scoren als ze nu hebben. De Tweede Kamer zou nu ook twee nieuwe partijen verwelkomen, JA21 staat nu op +3 zetels en BIJ1 staat op +1 zetel.

De VVD zou nu de grootste partij van het land worden met 35 zetels. Daarna volgen de PVV met 24 zetels, het CDA met 19 zetels, D66 met 12 zetels, de PvdA met 11 zetels, de SP met 10 zetels, GroenLinks met 9 zetels, de PvdD met 8 zetels, de ChristenUnie met 7 zetels, FVD met 4 zetels, de SGP, DENK en JA21 met 3 zetels en 50Plus en BIJ1 met 1 zetel.

Weet je al wat jij gaat stemmen op 17 maart? Laat het weten in de comments, als je het wil delen!

Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

2 Comments

  1. SFS Bagijn Reply

    CDA of Groen Links. Het liefst SP, PVV of Fvd maar aangezien ze totaal genegeerd worden, vindt ik Jesse Klaver die voor kinderen en ouders opkomt en de noodklok luidt, de winnaar. En CDA alleen vanwege Hoekstra. De Jonge deed het zo goed als kon tegen de bestrijding van dit virus, behalve toen de handhaving op het thuiswerken faalde en in de plaats daarvan de scholen te lang dicht moesten. Mark Rutte heeft het niet slecht gedaan sinds hij besloot meer linkse besluiten te nemen, doordat hij naar meer verschillende groepen burgers ging luisteren, maar de streken van de VVD heeft hij tegen zich. Als de VVD weer de grootse partij zou worden, houdt je vast… voor al die demonstraties die zullen gaan komen. Denk moet echt minimaal twee tot drie zetels hebben, zodat de stem van die achterban niet genegeerd kan worden. Als minister president denk ik zelf dat Wopke Hoekstra het geschikst is of Jesse Klaver, mits ze voldoende tijd ervoor hebben om alles goed te checken en bereid zijn om alle zorgen van de PVV en Fvd achterban ook mee te nemen in nieuwe wetsvoorstellen, anders krijg je alsnog demonstraties. Een minister president zou breed moeten denken. Mark Rutte kwam daar nogal laat achter.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.