Top 5 Nederlandse politieke partijen met de meeste leden 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Top 5 Nederlandse politieke partijen met de meeste leden

In de Nederlandse landelijke politiek kennen we momenteel maar liefst 14 politieke partijen. Maar welke partij heeft nou de meeste leden? Wij geven een overzicht in deze top 5 van Nederlandse politieke partijen met de meeste leden. 

De Tweede Kamerverkiezingen van 2017 werden destijds gewonnen door de VVD. De partij, onder leiding van minister-president Mark Rutte, wist maar liefst 32 zetels te bemachtigen. Met zoveel zetels zou je misschien verwachten dat de partij ook de meeste leden zou hebben. Maar niets is minder waar, de VVD komt namelijk niet eens in deze top 5 voor. De volgende partijen hebben namelijk (momenteel) de meeste leden:

5. GroenLinks

GroenLinks heeft momenteel ruim 30.000 leden. De partij staat daarmee op de vijfde plek in de top 5 van Nederlandse politieke partijen met de meeste leden. De linkse partij schommelde lange tijd rond de 22.000 duizend leden. Maar daar kwam in 2017 verandering in. Met leider Jesse Klaver is GroenLinks namelijk veel populairder geworden. Onder zijn leiding wist de partij in een paar jaar het ledenaantal flink uit te breiden. De stijgende populariteit van GroenLinks was ook terug te zien tijdens de Provinciale Staten verkiezingen van 2019. Toen was GroenLinks een van de grote winnaars.

4. SP

De Socialistische Partij heeft momenteel ruim 32.000 leden. De linkse partij staat daarmee op de vierde plek in de top 5 van Nederlandse politieke partijen met de meeste leden. Dat is een flink aantal, maar de SP zal er waarschijnlijk niet al te blij mee zijn. Al jaren neemt het aantal leden met groten getale af. Zo had de SP in 2019 nog ruim 36.000 duizend leden. Daarmee is het aantal leden dus met 4.000 afgenomen. Het beeld is nog tragischer als je het ledenaantal vergelijkt met dat uit 2007. Toen had de partij ruim 50.000 leden. Groot kans dus dat de SP over een paar jaar niet meer in deze top 5 terug te vinden is.

Bekijk ook:
Zoveel geld kost het om een eigen politieke partij op te richten

3. CDA

Het Christen-Democratisch Appèl heeft momenteel ruim 39.000 leden. De christelijke partij staat daarmee op de derde plek in de top 5 van Nederlandse politieke partijen met de meeste leden. En net zoals de SP zal ook het CDA niet al te tevreden zijn met dit ledenaantal. Want ook het CDA kampt met een grote afname van het aantal leden. Zo waren er in 2019 ruim 43.000 mensen lid van de partij. Binnen 20 jaar heeft ongeveer de helft van de leden de partij de rug toegekeerd. Want in 2000 had de partij nog ruim 80.000 leden. Pijnlijke cijfers voor het CDA. En het is dus maar de vraag of ook zij lang in deze top 5 blijven staan. Maar wie weet kan het CDA de trend met hun nieuwe leider Hugo de Jonge weer keren.

2. PvdA

De Partij van de Arbeid heeft momenteel ruim 41.000 leden. De linkse arbeiderspartij staat daarmee op de tweede plek in de top 5 van Nederlandse politieke partijen met de meeste leden. En ook de PvdA kent, net zoals het CDA en de SP, met een teruglopend ledenaantal. Al lijkt die daling iets minder ernstig. De partij had in 2019 namelijk ruim 42.000 leden, en dat verschil is met 2020 niet heel groot. Al zal de linkse partij wel met verlangen terugkijken naar de hoogtijdagen. Zo had de PvdA tijdens de vorige eeuw wel eens jaren waarop het ledenaantal boven de 100.000 kwam. Dat lijkt voor nu definitief verleden tijd.

Bekijk ook:
5 verschrikkelijke feiten over vliegtuigen

1. FvD

Forum voor Democratie heeft momenteel ruim 43.000 leden en is daarmee ruimschoots de politieke partij met de meeste leden. De nieuwe partij van Thierry Baudet staat daarmee op de eerste plek in deze top 5 van Nederlandse politieke partijen met de meeste leden. De partij van Baudet levert daarmee een knappe prestatie, want de FvD is pas een paar jaar oud. Voorlopig is de FvD dus, met ruim 43.000 leden, de grootste ledenpartij van Nederland. En gezien de trends van de afgelopen jaren gaat dat niet snel veranderen.

Opvallend is dat het aantal leden van een partij niet per se iets zegt over de populariteit van een partij in de peilingen. Zo staat de VVD momenteel niet in de top 5, maar de partij gaat in de peilingen wel ruimschoots aan de leiding. De partijen uit deze top 5 staan in de peilingen weer in de middenmoot.

Voor mensen die zich afvragen waarom de PVV niet in de top 5 staat: de partij van Wilders heeft geen leden.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.