Er komt een avondklok in Nederland; deze landen gingen ons voor 15
Saved Read later
Deel dit bericht

Er komt een avondklok in Nederland; deze landen gingen ons voor

De kogel is door de kerk: vanaf zaterdag 23 januari geldt er een avondklok in Nederland. De maatregel gaat zeer waarschijnlijk tot zijn minst tot 9 februari duren. In die periode mogen we tussen 21.00 uur en 4.30 uur niet meer over straat, tenzij je een geldige reden hebt. Sinds vandaag is er een meerderheid in de Tweede Kamer voor de omstreden maatregel.

Iedereen die het nieuws de afgelopen dagen een beetje volgde zag het al aankomen, maar nu is het definitief: er komt een avondklok in Nederland. In de Tweede Kamer is er een meerderheid ontstaan voor de maatregel. Het voornemen van het kabinet om een avondklok in te voeren in Nederland krijgt nu steun van de coalitiepartijen VVD, CDA en de ChristenUnie. Daarnaast zijn inmiddels ook de oppositiepartijen SP en 50Plus voor. Voorheen kon de avondklok nog op weinig medestanders rekenen uit de oppositie, en ook was D66 een tegenstander.

De avondklok wordt in Nederland ingevoerd om meer besmettingen met het coronavirus te voorkomen. Het kabinet is nu vooral bang voor de zeer besmettelijke Britse variant van het virus, en hoopt hiermee het virus succesvol klein te houden.

Bekijk ook:
Poll: Ben je voorstander van een avondklok?

De regels van de avondklok in Nederland

De avondklok gaat in Nederland op zaterdag 23 januari in, en zal waarschijnlijk zeker tot en met 9 februari van toepassing zijn. Dat betekent dat we in die periode tussen 21.00 uur en 4.30 niet meer over straat mogen. Eerder wilde het kabinet nog dat de avondklok om 20.30 zou starten, maar daar ging onder meer D66 niet mee akkoord.

Er zijn echter nog heel wat uitzonderingen, waardoor een aantal mensen tijdens de avondklok over straat mogen. De volgende uitzonderingen worden verwacht voor de avondklok:

  • Werknemers die vanwege hun (noodzakelijke) werk over straat moeten
  • Mensen die in geval van nood over straat moeten
  • Mensen die hun hond of huisdieren moeten uitlaten
  • Vanwege een examen
  • Vanwege een uitvaart
  • Mensen die terugkomen vanuit het buitenland

Er komt een avondklok in Nederland; deze landen gingen ons voor 18

Avondklok in Europa

Met het invoeren van de avondklok in Nederland, volgt het kabinet het voorbeeld van veel andere Europese landen. Zo is er momenteel ook een avondklok van kracht in België, Frankrijk, Spanje en in delen van Duitsland.

Bekijk ook:
Top 10 complottheorieën over het coronavirus

Avondklok in België

In België geldt al enkele maanden een avondklok. Bij onze zuiderburen is de maatregel al sinds 19 oktober van kracht. Al verschillen de tijden wel per gebied. In Vlaanderen is er sprake van een avondklok die pas ingaat om middernacht, terwijl de avondklok in Brussel bijvoorbeeld al ingaat om 22.00 uur.

In België waren destijds harde maatregelen nodig om het aantal besmettingen tegen te gaan. In oktober steeg het aantal besmettingen namelijk zorgwekkend snel. Op 19 oktober, toen de avondklok inging, meldde de Belgen ruim 9.000 besmettingen. Tien dagen later, op 29 oktober, brak België een record met maar liefst 23.000 besmettingen op één dag. Daarna nam het aantal dagelijkse flink af, en nu worden er dagelijks gemiddeld 2.000 besmettingen per dag gemeld. Maar, het is moeilijk vast te stellen of dat aan de avondklok ligt.

Avondklok in Duitsland

In Duitsland hebben ze (nog) geen avondklok op federaal niveau. Al zijn er wel enkele Duitse deelstaten die een avondklok hanteren. Er is namelijk nu een avondklok in delen van Baden-Württembergen, Beieren en Saksen.

Er zijn momenteel geen indicaties dat Duitsland een algehele avondklok gaat invoeren. Wel zijn andere maatregelen aangescherpt, want ook de Duitsers hebbenmomenteel te maken met een flinke coronagolf.

Bekijk ook:
5 Politici die zich niet hielden aan de corona-regels

Avondklok in Frankrijk

De avondklok is in Frankrijk inmiddels geen onbekende maatregel meer. De Fransen gebruikten de maatregel al meerdere keren in 2020, en ook dit jaar is de avondklok weer van stal gehaald. De huidige avondklok in Frankrijk is nog veel strenger dan wat we in Nederland zullen ervaren. In Frankrijk mogen de mensen namelijk van 18.00 uur tot 6.00 uur niet meer over straat. Dat heeft alles te maken met vele coronabesmettingen in Frankrijk. Inmiddels meldt het land bijna 20.000 besmettingen per dag.

Avondklok in Spanje

In Spanje geldt er al maanden een avondklok. Sinds er op 25 oktober de noodtoestand werd afgekondigd in Spanje, geldt er een avondklok voor de Spanjaarden. In Spanje mag je momenteel niet meer over straat na 23.00 uur tot 6.00 uur. Al mogen ze in de deelstaten lichtelijk afwijken van die tijden. Er zijn daarnaast ook regio's die één nog strengere avondklok willen invoeren.

Net voor de noodtoestand meldde ze in Spanje ongeveer 20.000 coronabesmettingen op één dag. Op 10 december bereikte ze een dal, met slechts 8.000 dagelijkste besmettingen. Maar, inmiddels is het weer code rood in Spanje. Gisteren werden er namelijk meer dan 41.000 besmettingen op één dag gemeld.

Er komt een avondklok in Nederland; deze landen gingen ons voor 19

Wat vinden Nederlanders van de avondklok?

Of de Nederlandse bevolking zit te wachten op een avondklok is maar de vraag. Er zijn momenteel al veel maatregelingen van kracht die onze vrijheid behoorlijk beperken. En met de avondklok neemt onze vrijheid alleen maar verder af. Daar wordt natuurlijk niemand blij van.

In een poll van Trending.nl was een grote meerderheid duidelijk geen fan van de avondklok. Van de ruim 150 deelnemers, stelde maar liefst 80 procent geen voorstander te zijn van de maatregel.

Slecht nieuws voor de tegenstanders dus, want de avondklok komt er toch. Wat vind jij ervan? Laat het weten in de comments!

Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.