Peiling: VVD blijft populair na val kabinet 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Peiling: VVD blijft populair na val kabinet

De val van kabinet Rutte III lijkt vooralsnog niet schadelijk voor de VVD. De partij van Rutte staat in de recente peiling van Maurice de Hond namelijk nog steeds op winst.

Het waren bijzondere dagen in politiek Den Haag deze week. Na de vele ophef die was ontstaan vanwege de toeslagenaffaire, besloot kabinet Rutte III vrijdag toch op te stappen. De ingrijpende beslissing had echter weinig effect op de peilingen; die veranderde nadien nauwelijks.

Bekijk ook:
Kabinet stapt op vanwege toeslagenaffaire, goede beslissing?

VVD wordt waarschijnlijk weer de grootste partij van Nederland, PVV waarschijnlijk de grootste winnaar

In de meest recente peiling van de Hond wordt de VVD bij de volgende verkiezingen weer de grootste partij van Nederland. De partij van minister-president Mark Rutte zou momenteel op 35 zetels kunnen rekenen. Dat zijn er twee meer dan de partij tijdens de vorige verkiezingen bemachtigde. De VVD zou met 35 zetels, met gemak, de grootste partij in de Tweede Kamer worden.

De PVV maakt goed kans om tijdens de volgende verkiezingen de meeste zetels te winnen. De partij van Geert Wilders heeft momenteel 20 zetels in de Tweede Kamer, maar kan volgens de peiling na 17 maart rekenen op 25 zetels. De partij wint daarmee vijf zetels, en zou daarmee in verhouding de grootste winnaar zijn van de volgende verkiezingen.

Links staat op verlies

De winst op rechts gaat deels ten koste van linkse partijen. Momenteel heeft vooral D66 het zwaar. De partij van Sigrid Kaag staat in de peiling op 14 zetels. Daarmee scoren de liberalen beduidend slechter dan tijdens de vorige verkiezingen, toen haalden ze 19 zetels. Er valt dus nog genoeg te doen bij D66 de komende maanden.

Van GroenLinks kan je verwachten dat ze profiteren van het verlies van D66, maar dat gaat helaas niet op voor de partij. Ook GroenLinks staat namelijk op verlies in de peiling. De partij van Jesse Klaver zou vier zetels verliezen en uitkomen op “slechts” tien zetels. En ook de SP kan niet profiteren van het verlies op links. De rode partij staat nu ook in de min. De SP zou nu op tien zetels kunnen rekenen, vier minder dan ze nu hebben.

Voor 50Plus dreigt er zelfs een groter gevaar. In de peiling komt 50Plus uit op slechts één zetel, drie minder dan ze nu hebben. Hiermee is de kans aanwezig dat 50Plus uit de Tweede Kamer verdwijnt na de volgende verkiezingen.

Kleine partijen staan op winst

Het verlies op links heeft deels te maken met de populariteit van kleinere partijen. Zo staan zowel de ChristenUnie, de Partij van de Dieren en Forum voor Democratie op twee zetels winst. De ChristenUnie en de Partij van de Dieren komen nu allebei uit op zeven zetels en de FVD kan op vier zetels rekenen.

Bekijk ook:
Poll: Hoop je dat Mark Rutte na de verkiezingen weer minister-president van Nederland wordt?

Twee nieuwe partijen in de Tweede Kamer

De Tweede Kamer kan nu ook rekenen op twee nieuwe partijen. De nieuwe partij JA21 van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga kan namelijk rekenen op drie zetels volgens de peiling. En ook is er goed nieuws voor Sylvana Simons. Zij zou met haar partij BIJ1 nu wel in de kamer komen.

Weet je al op welke partij jij gaat stemmen? Laat het weten in de comments!

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

One Comment

  1. Aira Reply

    Begrijpen de mensen de politiek nog wel?????
    Of interesseert de jeugd de politiek niet meer!!!
    Als de VVD weer de teugels in de hand krijgt dan gaat het de verkeerde kant op in Nederland!!!!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.