groothandels niet open voor consument
MIHAI ANDRITOIU/123rf.com
Saved Read later
Deel dit bericht

Groothandels weer gesloten voor consumenten

Wie dacht dat hij nog steeds zijn boodschappen bij de groothandels zoals Makro en Sligro kon doen heeft het mis. In eerste instantie werd er gezegd dat groothandels open zouden zijn voor consumenten om de drukte in de supermarkten tegen te gaan nu de horeca gesloten is, maar sinds donderdag 17 december is dat niet meer het geval. Alleen ondernemers met een pasje kunnen nog terecht bij de groothandels.

Groothandels gesloten voor consumenten

Nu winkels landelijk hun deuren moeten sluiten mogen consumenten ook niet meer bij de groothandels winkelen. De groothandels vinden het zelf geen verstandige beslissing om consumenten te weigeren bij groothandels. De groothandels hebben samen een winkeloppervlak van ongeveer 800.00 vierkante meter. Dat komt neer op zo'n 800 supermarkten. De consumenten zijn nu weer volledig gewezen op supermarkten, bakkerijen, slagers en andere noodzakelijke winkels waardoor er weer meer sprake is van drukte. De groothandels vonden de opening voor consumenten dan ook een goede maatregel om bij te dragen aan het veilig inkopen van levensmiddelen.

Bekijk ook:
Rijdt Nederlandse politie binnenkort elektrisch? Dit zijn de nieuwste modellen

Brancheorganisatie wil groothandels ook open

Ook het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie van de supermarkten, heeft deze week nog gevraagd om de groothandels open te houden voor de consument. Hierdoor zouden supermarkten de veiligheid in de winkels beter kunnen waarborgen. Sligro-woordvoerder Jansen zag zowel tijdens de eerste lockdown als tijdens de openstelling in oktober dat het drukker was bij de groothandel. Deze drukte kan bij de groothandels beter onder controle gehouden worden omdat de gangpaden groter zijn en de panden in he algemeen ruimer zijn.

Welke winkels blijven open tijdens lockdown?

Op de website van de Rijksoverheid is een lijst te vinden van welke winkels wel en niet open mogen tijdens de harde lockdown in Nederland. De winkels die open mogen blijven binnen de detailhandel zijn:

 • Locaties voor zakelijke en financiële dienstverlening
 • Levensmiddelenwinkels
 • Warenmarkten voor levensmiddelen
 • Apotheken
 • Drogisterijen
 • Dierenspeciaalzaken
 • Audiciens en opticiens
 • Tankstations
 • Winkels voor zorg- en welzijnshulpmiddelen
 • Wasserijen en stomerijen
 • Groothandels (business to business)
 • Winkels buiten voor kerstbommen- en bloemenverkoop
Bekijk ook:
7 sneeuw feitjes die jij nog niet wist

Er zijn natuurlijk ook drogisterijen, levensmiddelenwinkels en dierenspeciaalzaken die ook andere producten verkopen. De Kruidvat is hier een mooi voorbeeld van. Per filiaal wordt er bekeken of deze open mag blijven. Er moet hoofdzakelijk (meer dan 70% omzet vóór de lockdown) de volgende dingen verkocht worden in die filialen om open te blijven:

 • Levensmiddelen – eten en drinken
 • Drogisterijartikelen – zelfhulpgeneesmiddelen, persoonlijke verzorgingsartikelen (exclusief cosmetica en parfums) en schoonmaakmiddelen
 • Diervoeding- en benodigdheden.

Het non-foodassortiment mag niet uitgebreid worden.

 

Bekijk ook:

Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.