in

Groothandels weer gesloten voor consumenten

Eerder mochten consumenten nog bij de groothandels boodschappen doen

groothandels niet open voor consument
MIHAI ANDRITOIU/123rf.com

Wie dacht dat hij nog steeds zijn boodschappen bij de groothandels zoals Makro en Sligro kon doen heeft het mis. In eerste instantie werd er gezegd dat groothandels open zouden zijn voor consumenten om de drukte in de supermarkten tegen te gaan nu de horeca gesloten is, maar sinds donderdag 17 december is dat niet meer het geval. Alleen ondernemers met een pasje kunnen nog terecht bij de groothandels.

Groothandels gesloten voor consumenten

Nu winkels landelijk hun deuren moeten sluiten mogen consumenten ook niet meer bij de groothandels winkelen. De groothandels vinden het zelf geen verstandige beslissing om consumenten te weigeren bij groothandels. De groothandels hebben samen een winkeloppervlak van ongeveer 800.00 vierkante meter. Dat komt neer op zo’n 800 supermarkten. De consumenten zijn nu weer volledig gewezen op supermarkten, bakkerijen, slagers en andere noodzakelijke winkels waardoor er weer meer sprake is van drukte. De groothandels vonden de opening voor consumenten dan ook een goede maatregel om bij te dragen aan het veilig inkopen van levensmiddelen.

Bekijk ook:
Super League lijkt nu al een mislukking

Brancheorganisatie wil groothandels ook open

Ook het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie van de supermarkten, heeft deze week nog gevraagd om de groothandels open te houden voor de consument. Hierdoor zouden supermarkten de veiligheid in de winkels beter kunnen waarborgen. Sligro-woordvoerder Jansen zag zowel tijdens de eerste lockdown als tijdens de openstelling in oktober dat het drukker was bij de groothandel. Deze drukte kan bij de groothandels beter onder controle gehouden worden omdat de gangpaden groter zijn en de panden in he algemeen ruimer zijn.

Welke winkels blijven open tijdens lockdown?

Op de website van de Rijksoverheid is een lijst te vinden van welke winkels wel en niet open mogen tijdens de harde lockdown in Nederland. De winkels die open mogen blijven binnen de detailhandel zijn:

 • Locaties voor zakelijke en financiële dienstverlening
 • Levensmiddelenwinkels
 • Warenmarkten voor levensmiddelen
 • Apotheken
 • Drogisterijen
 • Dierenspeciaalzaken
 • Audiciens en opticiens
 • Tankstations
 • Winkels voor zorg- en welzijnshulpmiddelen
 • Wasserijen en stomerijen
 • Groothandels (business to business)
 • Winkels buiten voor kerstbommen- en bloemenverkoop
Bekijk ook:
De kaashack: bedreigen hackers de levering van ons dagelijks brood(beleg)?

Er zijn natuurlijk ook drogisterijen, levensmiddelenwinkels en dierenspeciaalzaken die ook andere producten verkopen. De Kruidvat is hier een mooi voorbeeld van. Per filiaal wordt er bekeken of deze open mag blijven. Er moet hoofdzakelijk (meer dan 70% omzet vóór de lockdown) de volgende dingen verkocht worden in die filialen om open te blijven:

 • Levensmiddelen – eten en drinken
 • Drogisterijartikelen – zelfhulpgeneesmiddelen, persoonlijke verzorgingsartikelen (exclusief cosmetica en parfums) en schoonmaakmiddelen
 • Diervoeding- en benodigdheden.

Het non-foodassortiment mag niet uitgebreid worden.

 

Bekijk ook:

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Here’s why the EU project

Europa’s weg naar herstel

Sporttest: Welke sport kies jij?