peuter leerachterstand hulp

Peuters van ouders met een laag inkomen hebben vaker leerachterstand

0 Shares

Uit een onderzoek van het Centraal Planbureau is vandaag gebleken dat peuters van ouders met een laag inkomen vaker leerachterstand hebben dan peuters van ouders met een hoog inkomen of opleidingsniveau. De sociaaleconomische achtergrond van de ouders zou meer over het schoolsucces van een kind zeggen dan een eventuele migratieachtergrond.

Peuters met leerachterstand

De leerachterstand van peuters met ouders met een laag inkomen is al te zien vanaf 3 jaar. Je ziet dan bijvoorbeeld dat de kinderen niet weten hoe een puzzel werkt of wat zij met een doos Duplo moeten doen. Tijdens de huisbezoeken zien medewerkers ook vaak wat de reden hiervoor is. Bij aankomst zagen ze dan een opgeruimd huis zonder speelgoed. Het verschil tussen kinderen van ouders met een hoog inkomen of opleidingsniveau en kinderen van ouders met een laag inkomen of opleidingsniveau is al eerder benoemd in een Amerikaans onderzoek: ‘The 30 million word gap’.

Hierin werd gesteld dat kinderen van hoogopgeleide ouders in de eerste vier jaar van hun leven maar liefst 45 miljoen woorden te horen kregen. Bij kinderen van laagopgeleide ouders was dat slechts 13 miljoen. Door veel woorden te horen zou je de woorden beter leren dan wanneer je ze niet hoort. Dit maakt deel uit van de verrijking van de taal en grammatica.

Hoe kun je een peuter met leerachterstand helpen?

Het is belangrijk om het kind te blijven stimuleren en uitdagen. Zo is het bijvoorbeeld goed voor jonge kinderen om vroeg naar de opvang te gaan zodat hun sociale vaardigheden en taal goed ontwikkelen. Ouders kunnen ook spelenderwijs hun kinderen stimuleren om nieuwe dingen te leren. Maar ook de scholen spelen hierin een belangrijke rol. Vanaf groep 3 nemen de verschillen eigenlijk niet of nauwelijks verder toe, maar ze worden ook niet kleiner. Kinderen met een achterstand worden vaak bij kinderen met hetzelfde niveau geplaatst waardoor ze niet de kans krijgen om van hun leeftijdsgenoten te leren.

Waarom is de leerachterstand zo belangrijk?

Natuurlijk is het al vervelend genoeg als je op school niet de resultaten behaalt waarvan je denkt ze te kunnen behalen. Maar een leerachterstand op jonge leeftijd kan grote gevolgen hebben voor het volwassen leven. Wanneer bepaalde groepen kinderen minder gestimuleerd worden in hun ontwikkeling en vaardigheden, kan dit lang doorwerken tot in de volwassenheid. De kans op een goede baan wordt hierdoor kleiner. Om dit te voorkomen zijn er extra lessen beschikbaar vóórdat een kind naar de kleuterschool gaat en bijles tijdens de kleuterleeftijd. Dit zou enorm helpen om deze achterstand weg te werken.

 

Bekijk ook:

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

49
NIEUWS
POLLS
QUIZZEN
TOPLIJSTJES

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.