Tijdens de WK-finale voetbal in 1974 zat vrijwel heel Nederland voor de buis. Het Nederlands elftal met Johan Cruyff was de grote favoriet. Er hoefde alleen nog maar afgerekend te worden met West-Duitsland in eigen land. Nederland trapte af en voordat ook maar een Duitser aan de bal was geweest, werd Cruyff in het strafschopgebied onderuit gehaald. De strafschop werd verzilverd door Johan Neeskens en Nederland ging goed zitten voor een leuke middag. Dat werd het echter niet. Nog in de eerste helft draaide Gerd Müller zich om en was zijn verdediger hem kwijt.
Met een rollertje van 8 meter in de hoek maakte hij de 2-1. Het zou meer dan 20 jaar duren voordat Oranje een beetje wraak kon nemen door Europees kampioen te worden (in Duitsland). De overwinning in de halve finale op Duitsland met 2-1 maakte een einde aan bijna een kwart eeuw frustratie.
Wie was Gerd Müller?
Het voetbal is in de 40 jaar nadat Müller is gestopt uiteraard veranderd. Het is sneller en harder geworden en van een speler wordt verwacht dat deze van alle markten thuis is. Maar het draait nog steeds om één ding: doelpunten maken. Dat was de grote kracht van Müller. Hij was klein en redelijk gedrongen, niet echt technisch of snel. Maar hij maakte doelpunt na doelpunt voor zijn club Bayern München en het West-Duitse elftal.
Marco van Basten, zonder twijfel een van de beste spitsen van Nederland ooit, speelde 58 wedstrijden in het nationale team en scoorde daarbij 24 maal. Gerd Müller scoorde 62 maal in evenveel interlands voor zijn land. Behalve de beslissende treffer tegen Nederland, deed hij dat ook tegen de Sovjet-Unie en maakte daarmee West-Duitsland Europees kampioen. Hij stopte al op 28-jarige leeftijd met voetballen voor West-Duitsland uit onvrede over premies en behandeling van internationals.
Der Bomber maakte 533 doelpunten in 585 officiële wedstrijden, de meeste daarvan in de Bundesliga. Pas in 2021 werd een van zijn records bij München verbeterd. Robert Lewandowski scoorde in 1 seizoen 41 doelpunten voor Bayern. Müller had 50 jaar eerder er 40 in geknald.
Wat was het geheim van der Bomber?
Gerd Müller werd de ongekroonde koning van de ‘frommelgoal’ genoemd. Hij maakte maar weinig mooie goals, maar vond op de een of andere manier wel altijd het net. Na zijn carrière heeft hij het wel eens proberen uit te leggen. Hij ging het veld op om doelpunten te maken en was 100% daarop gefocust. Vaak miste hij voor een groot deel wat er verder op het veld gebeurde en leek hij nauwelijks mee te doen. Maar als de bal in de buurt kwam van het doel van de tegenstander, was daar altijd Müller om de zaak af te maken. Gerd Müller zal niet worden herinnerd als de beste voetballer ter wereld omdat hij de klasse van een Messi of een Cruyff miste. Hij was echter een betere doelpuntmachine en de cijfers gedurende zijn carrière bewijzen dat.
Het trieste einde na afloop van een grootse carrière
Zoals veel topvoetballers in die tijd speelde Müller nog een aantal jaren in de VS nadat hij bij Bayern München vertrok. Nadien opende hij met zijn vrouw een restaurant in dat land. Het liep mis toen Müller verslaafd raakte aan alcohol. Een aantal jaren later werd hij door een aantal oud-ploeggenoten terug gehaald naar Duitsland. Inmiddels was hij gescheiden en volledig berooid. Na een afkickperiode kreeg hij een baan bij Bayern München bij een van de jeugdelftallen. In 2015 bleek hij te lijden aan Alzheimer. De laatste maanden bracht Müller door in bed en was hij nauwelijks aanspreekbaar. Hij laat een (tweede) echtgenote en een dochter na.
Plaats een reactie