Italië wint EK voetbal na strafschoppen 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Italië wint EK voetbal na strafschoppen

Italië is zondagavond Europees kampioen geworden. De Italianen versloegen Engeland na strafschoppen.

De winst van Italië leek op het begin van de avond nog ver weg, want net na de start was het juist Engeland dat snel op voorsprong kon. Luke Shaw tekende binnen twee minuten voor de openingstreffer en bezorgde de Engelsen daarmee een droomstart. Ook schreef Shaw met zijn treffer een klein beetje sportgeschiedenis, want nog nooit werd er zó snel in een EK-finale gescoord.

Engeland probeerde daarna de voorsprong vast te houden en dat lukte ruim een uur lang. Pas in de 67e minuut kwamen de Italianen op gelijke hoogte, nadat Leonardo Bonucci een rebound benutte. Ook deze goal mag de voetbalgeschiedenisboeken in, want Bonucci (34 jaar en 71 dagen oud) is hiermee de oudste doelpuntenmaker ooit in een EK finale.

Bij een 1-1 tussenstand probeerden beide teams nog een winnende treffer te maken, maar die zat er niet meer in. Hiermee kreeg ook de EK finale een verlenging. Iets wat veel vaker in dit toernooi gebeurde. Doelpunten bleven ook uit in de verlenging, waardoor de winnaar van het EK voetbal 2021 beslist moest worden met penalty's. Vlak voor de penalty's bracht de Engelse bondscoach Soutgate nog snel Marcus Rashford en Jadon Sancho op het veld, zodat zij ook een strafschop konden nemen.

Bekijk ook:
Top 20 meest waardevolle voetbalclubs

Spannende strafschoppenreeks in EK finale

Namens de Italianen nam Berardi feilloos de eerste strafschop en ook Kane scoorde voor Engeland. Bij de tweede penalty ging het echter mis voor Italië, want Belotti wist niet te scoren. Maguire pakte dat cadeautje namens Engeland graag uit, en bracht met een prachtig schot zijn land op voorsprong. De avond voor Engeland leek niet meer stuk te kunnen, maar Italië had nog niet opgegeven.

Bonucci scoorde voor Italië de tweede goal en toen was het de beurt aan Marcus Rashford. Rashford – speciaal in het veld gekomen voor de penalty – nam een een langzame aanloop, stuurde de keeper de verkeerde hoek in, maar zag zijn penalty gekeerd worden door de paal. De wedstrijd stond weer gelijk.

Italië nam vervolgens weer de voorsprong, doordat Bernardeschi zijn penalty wel benutte. Jadon Sancho was daarna aan de beurt na Engeland, en ook hij was speciaal gewisseld voor de strafschoppen. Helaas bleek ook dit achteraf geen goede wissel te zijn, want ook Sancho scoorde niet door ingrijpen van keeper Gianluigi Donnarumma. Italië hoefde alleen nog maar te scoren om de finale te winnen.

Jorginho mocht het doen voor zijn land, maar ook hij zag zijn penalty gekeerd worden. Gelukkig voor hem was daar altijd nog keeper Gianluigi Donnarumma. Hij stopte ook de penalty van Saka, waardoor Italië alsnog Europees kampioen werd.

Bekijk ook:
Top 10 best betaalde voetballers

Nederlands tintje

Hoewel Oranje dus niet op het veld van Wembley stond, kende de EK finale toch een Nederlands tintje doordat Bjorn Kuipers op het veld stond. Kuipers is de eerste Nederlandse scheidsrechter die een EK finale mocht fluiten.