Waarom Messi moet vertrekken bij Barcelona
Saved Read later
Deel dit bericht

Waarom Messi moet vertrekken bij Barcelona

Hevig geëmotioneerd gaf Lionel Messi onlangs een persconferentie waarin hij zijn vertrek bij Barcelona aankondigde. Dat was beslist onverwacht omdat het er op leek dat de Argentijnse ster nog 2 jaar als voetballer bij de Catalaanse topclub zou blijven. Maar de nieuwe voorzitter van de club maakte duidelijk dat dit financieel niet mogelijk was.

Dit wordt gefluisterd in de wandelgangen

Uiteraard heeft Messi ook op 34-jarige leeftijd niet te klagen over belangstelling. Zoals je in een ander artikel hier kan lezen, lijkt Paris SG de meest waarschijnlijke nieuwe club van de topvoetballer. Er wordt gefluisterd dat Messi een jaarsalaris krijgt van € 40 miljoen en het contract eventueel met een jaar kan worden verlengd.

Is Messi de beste voetballer ooit?

Het zal voor de supporter van Barcelona, maar ook voor iedere andere voetballiefhebber een vreemd idee zijn om Messi in een ander shirt te zien dan dat van Barcelona. De vraag in hoeverre Messi de beste voetballer ooit is, zal waarschijnlijk nooit kunnen worden beantwoord. Hij is echter wel een fenomeen. Als 13-jarige werd hij gecontracteerd door Barcelona en sindsdien heeft hij in de 21 jaar dat hij voor de club heeft gespeeld alles gewonnen dat in het professionele voetbal mogelijk is.

Het feit dat Messi in die lange carrière nooit een transfer heeft gemaakt naar een andere club is ook zeer bijzonder. Ook nu is er geen sprake van een transfer, maar van een contract dat afgelopen is. De nieuwe club van Messi krijgt deze wereldtopper gratis. Voor Messi is er ook geen afscheidswedstrijd in een kolkend Nou Camp, maar slechts een persconferentie met tranen.

https://www.youtube.com/watch?v=DAUs1oh8xP4

Barcelona op het randje van een faillissement

Het vertrek van Messi lijkt weinig te maken te hebben met de salariseisen van de voetballer. Al is wel duidelijk dat deze ook niet gratis wil spelen. Volgens insiders was Messi bereid om 50% tot 70% van zijn vroegere salaris in te leveren om te kunnen blijven bij zijn favoriete club. Maar Barcelona zit diep in de financiële problemen. De club heeft – naar verluidt – meer dan een miljard aan schulden. In tegenstelling tot clubs als PSG of Manchester City is er geen miljardair/eigenaar die dat probleem even kan oplossen.

Het is overigens niet de eerste keer dat de trotse club uit Catalonië zo in de problemen zit. Dit is een gevolg van het aankoopbeleid en de topsalarissen die worden betaald. Ook de coronacrisis heeft er financieel flink ingehakt evenals minder florissante sportieve prestaties. Barcelona werd in 2021 al snel uitgeschakeld in de Champion League.  Daarom moet er nu veel veranderen. Net als alle clubs in La Liga (de Spaanse eredivisie) moet Barcelona aan eisen voldoen om een plaatsje te houden in deze competitie. Dat valt te zien aan de transfers.

De meest opvallende nieuweling is Depay en die werd maar moeizaam binnengehaald. Dit ondanks het feit dat hij transfervrij kwam. Barcelona moet namelijk in opdracht van La Liga maar liefst € 200 miljoen minder uitgeven aan spelerssalarissen. Daarbij lukt het de club niet om een aantal bekende namen, zoals de Franse spits Griezmann van de hand te doen. Om de salarissen van de spelers te kunnen voldoen, moest er onlangs een nieuwe spoedlening worden afgesloten.

Speelt er nog meer bij het afscheid van Messi?

La Liga heeft als reactie op het vertrek van Messi uit Spanje ook teleurgesteld gereageerd. Ze hebben echter ook aangegeven zelfs voor hem geen uitzondering te kunnen maken. Er wordt verder ook gefluisterd dat de kersverse voorzitter van Barcelona, Joan Laporta, hoog spel heeft gespeeld en daarbij heeft verloren. Het is algemeen bekend dat Laporta een groot voorstander is van de Superliga voor Europese topclubs. Het verlies van Messi voor het Spaanse voetbal zou een voorbeeld zijn dat de toekomst van Spaanse topclubs in gevaar is. Daarnaast is het ook een feit dat hij 34 is en een blessure dan vaak einde carrière kan inhouden, ondanks het enorme spelinzicht van Messi.

Bekijk ook:
Lionel Messi Quiz

  • Waarom denk jij dat Messi moet vertrekken bij Barcelona?

    • Dit is een pure geldkwestie, Barcelona zit in geldnood.
    • Messi wordt te oud en het aflopende contract is een mooie inkopper.
    • Het salaris dat Messi vraagt is te hoog.
    • Anders (reageren kan onder dit artikel)
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.