Everything will be okay
Saved Read later
Deel dit bericht

Everything will be okay, maar Angel is dood

Het is weer mis in Myanmar. Het land in Zuidoost-Azië heette vroeger Siam en is vaak volledig onbekend in het westen. Dat komt vooral door een boycot vanwege de voortdurende militaire dictatuur. Ongeveer 50 jaar geleden pleegde het leger een staatsgreep, destijds werd dat beargumenteerd met het risico dat een communistisch bewind de macht zou grijpen. Misschien was het destijds ook goed bedoeld, maar al gauw werd duidelijk dat de militaire machthebbers veel meer belang hechtten aan hun eigen positie dan ze aandacht hadden voor de burgers van het land.

Myanmar is een van de armste landen ter wereld, maar het heeft wel grondstoffen. De opbrengst hiervan komt uitsluitend terecht bij het leger en de aanhang daarvan. Een voorbeeld was het huwelijk van de dochter van de opperbevelhebber. Als cadeautje kreeg het stel van de overige topofficieren een soort paleis dat miljoenen had gekost. De bevolking was daar beslist niet welkom.

Democratische hervormingen in Myanmar, totdat…

Enkele jaren geleden leek het erop dat het leger onder internationale druk democratische hervormingen zou toestaan. Voor het eerst sinds decennia waren er weer vrije verkiezingen. Aung San Suu Kyi, winnaar van de Nobelprijs voor de vrede, won de verkiezingen. Ze had vanwege kritiek op de militaire dictatuur jarenlang huisarrest gehad. Haar overwinning werd uitbundig gevierd, maar elders in de wereld was er ook kritiek op de democratisch verkozen nieuwe leidster van het land.

Bekijk ook:
Wit-Rusland al weken in opstand tegen "dictator"

Haar naam werd genoemd in zaken waar minderheden in Myanmar werden onderdrukt. Ook was niet geheel duidelijk hoe de verhouding was tussen Aung San Suu Kyi en de militairen. Bij de volgende verkiezingen bleek ze nog steeds zeer populair bij de kiezers. De militairen vonden blijkbaar dat het experiment wel lang genoeg had geduurd en pleegden weer een staatsgreep en namen de macht weer over.

Haar naam was Ma Kyal Sin

De bevolking van Myanmar heeft na de staatsgreep heel duidelijk laten zien dat ze willen vasthouden aan de weinige democratische rechten die ze hadden gekregen. Grote mensenmassa’s gingen de straat op om te protesteren. Dat was beslist niet zonder risico en enkele demonstranten werden gedood door politiekogels. Ook Ma Kyal Sin was tegenstander van het militaire bewind. De danseres en taekwondoka van 19 jaar wist dat het niet zonder risico zou zijn om aan de protesten deel te nemen.

Op Facebook, waar ze zich Angel noemde, had ze een bericht achtergelaten dat ze haar organen ter beschikking stelde indien ze gedood zou worden tijdens een demonstratie. Daarna ging ze de straat op, gekleed in haar opvallende zwarte t-shirt met de zilveren letters: everything will be okay. Toen de politie begon te schieten in Mandalay was te zien op beelden, die werden gemaakt door demonstranten, dat ook Angel wegdook. Het had echter geen zin. Ze werd in het hoofd geraakt en overleed ter plekke in de goot.

Held van Myanmar

Angel wordt door de opbeurende boodschap die ze met zich meedroeg en haar trieste dood nu als een symbool van het verzet tegen het leger gezien. Haar begrafenis werd bijgewoond door honderden die foto’s bij zich droegen waarop ze is te zien in haar zwarte shirt. Duizenden protesteerden in Mandalay en eisten de vrijheid waarop ze recht hebben. Ook hier werden foto’s van Angel getoond. Op het internet wordt ze als held van Myanmar beschouwd. Animaties en foto’s van Angel komen op iedere pagina voor waar geprotesteerd wordt tegen de staatsgreep. De politie noch het leger heeft gereageerd op de dood van Angel. Ze is ook slechts een van de 54 demonstranten die inmiddels door kogels zijn omgekomen. Zou het echt goed komen?

Bekijk ook:

Avatar foto
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.