in ,

Wit-Rusland al weken in opstand tegen “dictator”

Pas op: schokkende beelden!

In Wit-Rusland zijn er al weken lang protesten tegen de zittende leider van het land: Loekasjenko. 

Op 9 augustus van dit jaar werden er presidentsverkiezingen gehouden in Wit-Rusland, en die zou gewonnen zijn door de zittende president Aleksandr Loekasjenko. Volgens de uitslag van het Wit-Russische Kiescommissie heeft Loekasjenko de verkiezingen met 80 procent van de stemmen gewonnen. De belangrijkste oppositiekandidaat Tichanovskaja zou slechts 10 procent van de stemmen hebben gehaald.

En daar gelooft de Wit-Russische bevolking niks van. Zij steunden massaal oppositiekandidaat Tichanovskaja, en vinden het zeer ongeloofwaardig dat zij slechts 10 procent van de stemmen zou hebben gekregen. En dat wantrouwen is terecht, want in de weken voorafgaand van de verkiezingen wist Tichanovskaja veel mensen op de been te brengen tijdens grote demonstraties.

Tichanovskaja is sowieso al een bijzondere kandidaat. Oorspronkelijk heeft ze weinig politieke ambities, en is het juist haar man die mee wilde doen met de presidentsverkiezingen. Dat ging echter niet door, want haar man werd gearresteerd in opdracht van de zittende president. Ook andere tegenstanders van Loekasjenko konden of mochten niet mee doen. En daarom besloot Tichanovskaja om zich kandidaat te stellen.

Loekasjenko ziet daar in het begin geen problemen in, en staat het toe. Dat was echter een enorme misrekening, want al gauw schaart de gehele oppositie zich achter de kandidaatsstelling van Tichanovskaja. Vervolgens weet ze ook de Wit-Russische bevolking te bereiken met haar verhaal en beloftes. Tichanovskaja wil namelijk niet lang president blijven. Haar plan: Loekasjenko afzetten, alle politieke gevangen vrij laten en na zes maanden nieuwe verkiezingen houden. En dat plan sloeg aan bij de bevolking.

Het is inmiddels al weer weken geleden dat de verkiezingen zijn gehouden en Loekasjenko is nog steeds aan de macht. Tichanovskaja vluchtte naar Litouwen, gaf in een eerdere video toe dat ze verloren had, maar spoorde haar volgers een paar dagen later weer aan om te gaan protesteren. En met (of zonder haar) is de Wit-Russische bevolking dit massaal gaan doen.

Inmiddels zijn er meerdere massale protesten gehouden, maar de “laatste dictator van Europa” is nog niet van plan te wijken. Ze zullen hem moeten doden als ze van hem af willen, zegt hij. Hij vindt daarbij steun van Rusland. Poetin ziet liever dat het land onder de Russische invloedssfeer blijft hangen, en wil niet dat Wit-Rusland toenadering gaat zoeken bij de Europese Unie. De EU daarentegen steunt de Wit-Russische bevolking, en stelt dat er eerlijke verkiezingen gehouden moeten worden.

Ondertussen verschijnen er wel bijzondere beelden van Loekasjenko. Zo was hij dit weekend te zien met een kogelvrij-vest en een machinegeweer. Probeer je voor de grap eens voor te stellen dat Mark Rutte er zo bij zou lopen. Bizar toch.

Of Loekasjenko aan de macht zal blijven zal vooral afhangen van de Wit-Russische elite. Zolang zij geloven dat Loekasjenko nog in staat is hun belangen te behartigen, zullen ze hem blijven steunen. Maar als ze daaraan gaan twijfelen kan het zomaar snel zijn einde betekenen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.