Wit-Rusland al weken in opstand tegen "dictator" 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Wit-Rusland al weken in opstand tegen “dictator”

In Wit-Rusland zijn er al weken lang protesten tegen de zittende leider van het land: Loekasjenko. 

Op 9 augustus van dit jaar werden er presidentsverkiezingen gehouden in Wit-Rusland, en die zou gewonnen zijn door de zittende president Aleksandr Loekasjenko. Volgens de uitslag van het Wit-Russische Kiescommissie heeft Loekasjenko de verkiezingen met 80 procent van de stemmen gewonnen. De belangrijkste oppositiekandidaat Tichanovskaja zou slechts 10 procent van de stemmen hebben gehaald.

En daar gelooft de Wit-Russische bevolking niks van. Zij steunden massaal oppositiekandidaat Tichanovskaja, en vinden het zeer ongeloofwaardig dat zij slechts 10 procent van de stemmen zou hebben gekregen. En dat wantrouwen is terecht, want in de weken voorafgaand van de verkiezingen wist Tichanovskaja veel mensen op de been te brengen tijdens grote demonstraties.

https://twitter.com/joop_hiele/status/1297435870941736960

Tichanovskaja is sowieso al een bijzondere kandidaat. Oorspronkelijk heeft ze weinig politieke ambities, en is het juist haar man die mee wilde doen met de presidentsverkiezingen. Dat ging echter niet door, want haar man werd gearresteerd in opdracht van de zittende president. Ook andere tegenstanders van Loekasjenko konden of mochten niet mee doen. En daarom besloot Tichanovskaja om zich kandidaat te stellen.

Bekijk ook:
Zien: Dit is het mooiste vliegveld ter wereld

Loekasjenko ziet daar in het begin geen problemen in, en staat het toe. Dat was echter een enorme misrekening, want al gauw schaart de gehele oppositie zich achter de kandidaatsstelling van Tichanovskaja. Vervolgens weet ze ook de Wit-Russische bevolking te bereiken met haar verhaal en beloftes. Tichanovskaja wil namelijk niet lang president blijven. Haar plan: Loekasjenko afzetten, alle politieke gevangen vrij laten en na zes maanden nieuwe verkiezingen houden. En dat plan sloeg aan bij de bevolking.

Het is inmiddels al weer weken geleden dat de verkiezingen zijn gehouden en Loekasjenko is nog steeds aan de macht. Tichanovskaja vluchtte naar Litouwen, gaf in een eerdere video toe dat ze verloren had, maar spoorde haar volgers een paar dagen later weer aan om te gaan protesteren. En met (of zonder haar) is de Wit-Russische bevolking dit massaal gaan doen.

Inmiddels zijn er meerdere massale protesten gehouden, maar de “laatste dictator van Europa” is nog niet van plan te wijken. Ze zullen hem moeten doden als ze van hem af willen, zegt hij. Hij vindt daarbij steun van Rusland. Poetin ziet liever dat het land onder de Russische invloedssfeer blijft hangen, en wil niet dat Wit-Rusland toenadering gaat zoeken bij de Europese Unie. De EU daarentegen steunt de Wit-Russische bevolking, en stelt dat er eerlijke verkiezingen gehouden moeten worden.

Bekijk ook:
Per 1 april treedt de Wet Kwaliteit Incassodienstverlening in werking: dit kun je verwachten

Ondertussen verschijnen er wel bijzondere beelden van Loekasjenko. Zo was hij dit weekend te zien met een kogelvrij-vest en een machinegeweer. Probeer je voor de grap eens voor te stellen dat Mark Rutte er zo bij zou lopen. Bizar toch.

Of Loekasjenko aan de macht zal blijven zal vooral afhangen van de Wit-Russische elite. Zolang zij geloven dat Loekasjenko nog in staat is hun belangen te behartigen, zullen ze hem blijven steunen. Maar als ze daaraan gaan twijfelen kan het zomaar snel zijn einde betekenen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.