Corruptie Nederlandse politiek
Saved Read later
Deel dit bericht

Corruptie in Nederlandse politiek?

Het komt af en toe voor dat een politieke partij in Nederland een gift krijgt van een enthousiaste aanhanger. Echt grote giften zijn eigenlijk ongebruikelijk in ons land. Er werden deze week dan ook vele politieke wenkbrauwen opgetrokken door de actie van IT-miljardair Steven Schuurman. Hij schonk de Partij voor de Dieren een bedrag van € 350.000 en D’66 mocht zich in de handen wrijven met € 1 miljoen. Wie is Steven Schuurman en wat is zijn bedoeling met deze giften? Is er sprake van corruptie binnen de Nederlandse politiek?

Wat geld betreft zijn de giften voor Schuurman niet echt een probleem. Sinds zijn IT-bedrijf naar de beurs in New York is gegaan, is hij miljardair, zonder zich opvallend te gedragen. Tot op heden tenminste. De gulle gever maakte bekend geen lid te zijn van een van de genoemde partijen en ook geen politieke invloed na te streven. Hij vindt gewoon de klimaatstandpunten van PvdD en D’66 het beste. Is dit lobbyen op hoog niveau?

Lobbyen is in de VS heel normaal

Lobbyen is gebruikelijk in ieder land met een democratisch bestel. In de Verenigde Staten zijn er duizenden professionele bureaus die zich daar uitsluitend mee bezighouden. Dag in dag uit proberen ze politici te overtuigen de belangen van hun cliënten beter te behartigen. Die cliënten kunnen grote bedrijven zijn maar ook actiegroepen. Die groepen zijn heel divers, bijvoorbeeld voorstanders van vuurwapens maar ook senioren die minder belasting willen betalen. Behalve hun overtuigingskracht hebben lobbyisten nog meer te bieden: geld.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

In de VS is het gebruikelijk dat politici ook gewoon om geld vragen voor hun verkiezingsfonds. Meedoen aan de verkiezingen in de Verenigde Staten is duur. Bij de laatste presidentsverkiezingen hebben zowel Trump als Biden meer dan $ 100 miljoen uitgegeven aan reclame. Zonder (veel) geld heb je geen kans om verkozen te worden aan de overzijde van de oceaan. De lobbyisten kunnen een kandidaat die de standpunten van hun cliënt omarmt geld beloven voor de volgende verkiezingscampagne. Niet als omkoping, maar gewoon als gift en omdat de betreffende man of vrouw immers een belang gaat behartigen.

Hoe zit het in Nederland met de giften voor politiek?

Nederland wordt soms wel het Wilde Westen genoemd als het aankomt op lobbyen en giften voor politieke partijen. Er zijn namelijk nauwelijks regels. Het enige waartoe politieke partijen in ons land verplicht zijn, is het melden van een gift boven de € 4.500. Het melden is genoeg, daarna volgt er geen verder onderzoek. In de ons omringende landen is dat wel anders. Als een politieke partij daar een grote gift krijgt, wordt deze altijd beoordeeld door een onafhankelijke commissie. Het is immers niet onmogelijk dat op die manier een poging zou worden gedaan om invloed te verwerven of simpeler gezegd: dat men zo de politiek te willen omkopen.

Bekijk ook:
Hoop, lef en trots: Dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet

Politiek Nederland corruptie

Het maximum bedrag van € 4.500 is overigens ook eenvoudig te omzeilen. Dat gebeurt in de VS ook regelmatig. Als een bedrijf of belangengroep niet wil dat duidelijk wordt dat ze grote bedragen schenken aan een bepaalde politicus, splitsen ze dat in vele kleine bedragen onder de grens. In principe zouden bijvoorbeeld de Chinezen ook een Nederlandse politieke partij vele miljoenen kunnen schenken als het maar bedragen onder de € 4.500 betreft.

Ligt corruptie in de Nederlandse politiek op de loer?

De bedoelingen van Steven Schuurman zijn waarschijnlijk gewoon oprecht. Het voeren van een verkiezingscampagne in Nederland kost ook geen kapitalen. Wel is opmerkelijk dat juist D66 tot dusverre het meest heeft uitgegeven aan reclame-uitingen. ‘Is dat toeval?’ zal de kritische burger dan vragen. Verder is er van alle kanten duidelijkheid geweest en lijkt het allemaal nog mee te vallen. Maar zouden de topbestuurders van beide partijen toch niet meer aandacht gaan besteden aan de wensen van Steven Schuurman in vergelijking met een anonieme burger die op hen stemt?

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

One Comment

  1. Gerswin Reply

    Nederland is wel corrupt maar wordt alles in de doofpot gestopt en dat met pim fortuyn schande dat die gozer zo vroeg al vrij is en geld toe kreeg . Nu ook politiek maak de ene fout na de ander zekome n overal mee weg scheit rutte ze neus wordt steeds langer allemaal opstappen ze zijn net zo erg als criminelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.