Oppositieleider Navalny naar Russisch strafkamp: dit staat hem te wachten

0 Shares

De Russische oppositieleider Alexei Navalny is veroordeeld tot 2,5 strafkamp. De bekendste criticus van de Russische president Poetin is overgebracht naar de regio Vladimir, op zo’n 200 kilometer ten oosten van Moskou. Maar hoe gaat het er in zo’n strafkolonie aan toe? 

Afgelegen

Rusland heeft een immens groot oppervlakte aan land en heeft er in het verleden verschillende strafkolonies gebouwd. Deze kolonies bevinden zich ver van de bewoonde wereld, te midden van een woestenij van bossen en bergen. Naar één van deze plekken is Navalny gebracht, waarschijnlijk komt hij daar te zitten tussen andere politieke tegenstanders van Het Kremlin en critici van de Russische president.

Goelag

Deze strafkampen doen denken aan de beruchte Goelags uit de Sovjettijd. Vlak na de oorlog werden krijgsgevangenen naar deze goelags gebracht, waar ze onder erbarmelijke omstandigheden moesten leven. Werkdagen van 16 uur in het ijskoude landschap waren meer regel dan uitzondering. Daarbij werden gevangenen dagelijks mishandeld en geïntimideerd. Nadat schrijver Aleksandr Solzjenitsyn met het boek De Goelag Archipel wereldwijd aandacht voor de omstandigheden in de goelags had gekregen werden deze strafkampen onder politieke druk gesloten. Maar in de praktijk blijkt volgens Amnesty International dat de strafkampen van nu nauwelijks verschillen met de goelags van toen.

Slapen in barakken

Een Russisch strafkamp lijkt niet op de gevangenis zoals wij die kennen. Het heeft meer weg van een militaire basis waar gevangenen slapen in barakken. Ze moeten vaak hard en lang werken onder slechte omstandigheden. De werkzaamheden kunnen bestaan uit het naaien en vouwen van kleding en het hakken van hout in de vrieskou. Sommige werkdagen kunnen tot wel 18 uur lang duren, wat uitputtend is want het slechte eten en tekort aan slaap brengt gevangenen tot een breekpunt. En dat is wat Poetin precies wilt bereiken met politieke tegenstanders, hierom is Navalny naar een strafkamp gestuurd.

Mishandeling en intimidatie

Volgens ex-gevangenen die in zo’n strafkamp hebben gezeten worden gedetineerden er dagelijks mishandeld en vernederd. Soms wordt er bedorven eten uitgedeeld en krijgt men klappen als bevelen van bewaarders niet meteen worden opgevolgd. Ook geestelijke mishandeling is er aan de orde van de dag. Zo wordt er gedreigd met honden, krijgen gevangenen geen post of cadeau’s van dierbaren en worden ze dagen wakker gehouden als disciplinaire maatregel.

Familie in onwetendheid

Familie en vrienden van gevangenen weten in de eerste instantie soms maanden niet waar hun gedetineerde familielid naartoe is gebracht. De Russische overheid is heel terughoudend met het geven van informatie. Navalny zal eerst in quarantaine gaan voordat hij naar zijn kolonie wordt gebracht, daarna zal hij het 2,5 jaar vol moeten houden. Of hij het zal overleven is nog maar de vraag, de oppositieleider is net herstelt van een moordaanslag met vergiftigde thee, waar hij de Russische overheid verantwoordelijk voor houdt. 

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

163
NIEUWS
POLLS
QUIZZEN
TOPLIJSTJES

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.