Oppositieleider Navalny naar Russisch strafkamp: dit staat hem te wachten 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Oppositieleider Navalny naar Russisch strafkamp: dit staat hem te wachten

De Russische oppositieleider Alexei Navalny is veroordeeld tot 2,5 strafkamp. De bekendste criticus van de Russische president Poetin is overgebracht naar de regio Vladimir, op zo’n 200 kilometer ten oosten van Moskou. Maar hoe gaat het er in zo’n strafkolonie aan toe? 

Afgelegen

Oppositieleider Navalny naar Russisch strafkamp: dit staat hem te wachten 15

Rusland heeft een immens groot oppervlakte aan land en heeft er in het verleden verschillende strafkolonies gebouwd. Deze kolonies bevinden zich ver van de bewoonde wereld, te midden van een woestenij van bossen en bergen. Naar één van deze plekken is Navalny gebracht, waarschijnlijk komt hij daar te zitten tussen andere politieke tegenstanders van Het Kremlin en critici van de Russische president.

Goelag

Deze strafkampen doen denken aan de beruchte Goelags uit de Sovjettijd. Vlak na de oorlog werden krijgsgevangenen naar deze goelags gebracht, waar ze onder erbarmelijke omstandigheden moesten leven. Werkdagen van 16 uur in het ijskoude landschap waren meer regel dan uitzondering. Daarbij werden gevangenen dagelijks mishandeld en geïntimideerd. Nadat schrijver Aleksandr Solzjenitsyn met het boek De Goelag Archipel wereldwijd aandacht voor de omstandigheden in de goelags had gekregen werden deze strafkampen onder politieke druk gesloten. Maar in de praktijk blijkt volgens Amnesty International dat de strafkampen van nu nauwelijks verschillen met de goelags van toen.

Bekijk ook:
10 Nederlandse uitvindingen die de wereld veranderden

Slapen in barakken

Oppositieleider Navalny naar Russisch strafkamp: dit staat hem te wachten 16

Een Russisch strafkamp lijkt niet op de gevangenis zoals wij die kennen. Het heeft meer weg van een militaire basis waar gevangenen slapen in barakken. Ze moeten vaak hard en lang werken onder slechte omstandigheden. De werkzaamheden kunnen bestaan uit het naaien en vouwen van kleding en het hakken van hout in de vrieskou. Sommige werkdagen kunnen tot wel 18 uur lang duren, wat uitputtend is want het slechte eten en tekort aan slaap brengt gevangenen tot een breekpunt. En dat is wat Poetin precies wilt bereiken met politieke tegenstanders, hierom is Navalny naar een strafkamp gestuurd.

Mishandeling en intimidatie

Volgens ex-gevangenen die in zo’n strafkamp hebben gezeten worden gedetineerden er dagelijks mishandeld en vernederd. Soms wordt er bedorven eten uitgedeeld en krijgt men klappen als bevelen van bewaarders niet meteen worden opgevolgd. Ook geestelijke mishandeling is er aan de orde van de dag. Zo wordt er gedreigd met honden, krijgen gevangenen geen post of cadeau’s van dierbaren en worden ze dagen wakker gehouden als disciplinaire maatregel.

Bekijk ook:
Video: Zo ziet de planeet Jupiter eruit

Familie in onwetendheid

Familie en vrienden van gevangenen weten in de eerste instantie soms maanden niet waar hun gedetineerde familielid naartoe is gebracht. De Russische overheid is heel terughoudend met het geven van informatie. Navalny zal eerst in quarantaine gaan voordat hij naar zijn kolonie wordt gebracht, daarna zal hij het 2,5 jaar vol moeten houden. Of hij het zal overleven is nog maar de vraag, de oppositieleider is net herstelt van een moordaanslag met vergiftigde thee, waar hij de Russische overheid verantwoordelijk voor houdt. 

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.