Enkele reis Afghanistan na klachten over opvang
Saved Read later
Deel dit bericht

Enkele reis Afghanistan na klachten over opvang

De chaotische evacuatie vanaf het vliegveld van Kabul is 10 dagen geleden beëindigd. Het is nog te vroeg om antwoorden te krijgen op alle vragen die daardoor zijn opgeroepen. Misschien zullen deze ook nooit worden beantwoord, omdat veel leidinggevenden nu eenmaal een slecht geheugen lijken te hebben als het over minder fraaie zaken gaat. Maar in ieder geval zijn veel buitenlandse burgers en Afghaanse bondgenoten ontkomen aan de Taliban die inmiddels alweer extremistische trekjes lijken te vertonen.

De meeste Afghanen zijn naar de VS gevlogen waar ze zijn opgevangen in tijdelijke centra. Een van die plaatsen is Fort Bliss, El Paso, Texas. Omdat het aantal overgebrachte Afghanen snel toenam, bleek de capaciteit al snel niet meer afdoende. De huisvesting vond daarna in tenten plaats en de aanvoer van de voorraden haperde. Er kwamen klachten over de huisvesting en de voeding.

Bekijk ook:
Waar krijgen de Afghaanse vluchtelingen eigenlijk onderdak in Nederland?

Het is niet bedoeld om te klagen, maar..

Met deze woorden begon Hamed Ahmadi een bericht op Twitter. De 28-jarige Afghaan was een van de ongeveer 30,000 mensen die vanaf Kabul naar de VS waren gevlogen. Daarna werd hij in een tent op Fort Bliss gehuisvest. Bij het bericht was een foto van zijn maaltijd geplaatst. Dat bestond die avond uit een paar stukjes kip, meloen en wat brood. Hij vervolgde zijn bericht met de mededeling dat hij als vluchteling wel veilig was maar het niet makkelijk had. Een volgende maaltijd stond pas weer over 12 uur op de agenda.

De reacties

Het zal niemand verbazen dat dit bericht vele malen gedeeld werd en er overvloedige reacties kwamen. Een deel daarvan was positief, daarin werd Hamed welkom geheten en veel succes gewenst tijdens zijn verdere verblijf in de VS. De rest van degene die een bericht terugstuurde was beduidend minder positief. In niet mis te verstane woorden werd een gratis enkele reis naar Afghanistan aangeboden, gelet op het feit dat hij blijkbaar niet dankbaar was om op Amerikaanse bodem te zijn. Ook gaf een flink deel van de reageerders hem de goede raad om de iPhone waarmee hij het bericht had geplaatst dan maar te verkopen indien hij echt zoveel honger had. Het zal duidelijk zijn dat veel berichten ook verwijderd moesten worden gelet op de ongepaste inhoud.

Bekijk ook:
Amerikaanse troepen weg uit Afghanistan, en nu?

De humor neemt het weer over

Na een korte periode daalde het stof weer neer en kwamen de herinneringen aan het Fyre Festival in 2017. Billy McFarland en rapper Ja Jule organiseerden in dat jaar het meest luxueuze rapfestival ooit. Het vond plaats op een tropisch eiland en de bezoekers werd een overdadige luxe voorgesteld voor een ticket dat $ 12.000 moest kosten. Eenmaal aangekomen werden de verblufte festivalgangers gehuisvest in tenten zonder enige voorziening. Het luxe diner werd gevormd door een wat zielig broodje kaas. Daarbij vergeleken zag het eten van Hamed er beslist een stuk aantrekkelijker uit. De foto van het trieste broodje kaas is nog steeds het symbool dat een festival niet zonder risico’s is en werd als reactie op Hamed vele malen geplaatst.

Het eeuwige dilemma

In een land als de VS is er een groot verschil tussen rijk en arm. Ook in ons land zijn er duizenden kinderen die in de ochtend geen ontbijt krijgen omdat daar geen geld voor is. Vaak is daar in ons land dan een ontwrichte huissituatie de oorzaak van. Feit blijft dat het blijkbaar onmogelijk is om iedereen op deze aarde voldoende eten te geven, laat staan een leven in vrede, vrijheid en democratie. Wat vind jij van de boodschap van Hamid Ahmadi? Had hij meer dankbaar moeten zijn voor zijn redding? Of was het volkomen terecht dat hij klaagde over de toestanden in de opvang?

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.