Waar krijgen de Afghaanse vluchtelingen eigenlijk onderdak in Nederland? 14
Waar krijgen de Afghaanse vluchtelingen eigenlijk onderdak in Nederland?
Saved Read later
Deel dit bericht

Waar krijgen de Afghaanse vluchtelingen eigenlijk onderdak in Nederland?

Honderden Afghanen zijn de afgelopen dagen op Schiphol geland met vaak niet meer dan hun paspoort en telefoon in de hand. Vanaf Schiphol worden zij ondergebracht in noodopvanglocaties. In Harskamp aan de rand van de Veluwe staat zo’n noodopvang. 

Als het militaire vliegtuig land op Schiphol worden de Afghanen aan de vliegtuigtrap direct gecontroleerd op hun identiteit. De meeste evacués hebben een paspoort maar dat geldt lang niet voor iedereen. Na deze check stappen de vluchtelingen in de bus en worden zij direct naar een noodopvang gebracht. Er zijn op dit moment vier locaties en die staan allemaal op het terrein van defensie.

Harskamp is één van de opvanglocaties

Op de locatie in Harskamp, bij Ede, is er plaats voor achthonderd vluchtelingen. Zij verblijven nu tijdelijk in de barakken waar gewoonlijk de militairen slapen. De plek waar de barakken staan is afgezet met lint. De noodopvang ligt in een mooie omgeving maar als je in de barakken kijkt oogt het nogal sober. Het is binnen donker en ouderwets. Per barak zijn er meerdere kamers waarin acht bedden geplaatst zijn.

De Afghanen mogen de eerste tien dagen de locatie niet verlaten omdat men niet weet of ze met het corona virus zijn besmet. Wat er na die tien dagen gebeurt is nog niet duidelijk. Het is ook een beetje vroeg dag om die vraag te beantwoorden omdat er veel geïmproviseerd moet worden. Er is ook nog niet duidelijk hoeveel Afghanen er nog naar ons land komen en ook opgevangen moeten worden.

Er is vooral behoefte aan rust

De vluchtelingen hebben nu echt behoefte aan rust want zij hebben hectische tijden meegemaakt. Niet alleen in hun land, maar ook de reis hiernaartoe was stressvol. Ze zijn erg emotioneel en vermoeid. Er moeten nog grote tenten geplaatst worden op het terrein waar de vluchtelingen hun activiteiten moeten kunnen doen.

Nu zitten ze alleen nog op hun slaapkamer. Het is de bedoeling dat er ook ruimte gecreëerd wordt om de kinderen te kunnen laten spelen of te kunnen laten voetballen. De vluchtelingen worden nu op geregelde tijden van eten voorzien. Men hoopt dat de Afghanen snel een ritme kunnen opbouwen en zich beter gaan voelen.

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.