Moet Biden aftreden
Saved Read later
Deel dit bericht

Moet Biden aftreden?

De Amerikaanse president Biden ligt al weken zwaar onder vuur vanwege Afghanistan. Dat de rechtse media geen goed woord over hebben voor enig besluit van een Democraat, is gebruikelijk geworden. Dat gold omgekeerd ook, tijdens de 4 jaar dat Donald Trump het voor het zeggen had. Maar ook al voor de aanslag op het vliegveld van Kabul waarbij Amerikaanse soldaten stierven, was er kritiek van uiterst links tot uiterst rechts.

Door de pers en wellicht ook de burgers werd niet begrepen dat Biden alle schuld voor de snelle verovering van het land bij anderen legde. Waarom zouden Amerikanen moeten sterven voor een volk dat niet tegen de Taliban durfde te vechten? Veel Amerikaanse bondgenoten zullen die opmerking niet prettig hebben gevonden. Ook de Amerikaanse strijdkrachten die in 20 jaar ongeveer 2.000 militairen in Afghanistan zagen sneuvelen en het Afghaanse leger op hebben geleid, waren niet bepaald blij met dat commentaar.

Bekijk ook:
Zelfmoordaanslag bij vliegveld Kaboel in Afghanistan

Heeft Biden bloed aan zijn handen?

De aanslag waarvoor ook Biden had gewaarschuwd kwam en 12 Amerikaanse soldaten stierven op het vliegveld van Kabul door een bomaanslag. Zelfs voordat de doden waren geteld, waren er al min of meer hysterische reacties van zijde van Republikeinse kopstukken. Er werd gesproken over bloed aan de handen van Biden en dat deze onmiddellijk moest opstappen, omdat hij niet geschikt was voor de functie van opperste bevelhebber van de strijdkrachten. Ook werd al gedreigd met het afzetten van Biden (impeachment).

Uiteraard zorgde de aanslag voor veel emotie in de VS. Een foto van een Afro-Amerikaanse soldate werd symbool voor het moment. Ze had een foto waarop ze een Afghaanse baby troostte op Instagram geplaatst met de tekst: I love my job. Slechts enkele uren daarna kwam ze om bij de aanslag.

De waanzin van het verzoek om aftreden

Uiteraard zal president Biden niet aftreden vanwege de dramatisch verlopen terugtrekking in Afghanistan, ook niet als er nog meer slachtoffers zouden vallen. Dit soort zaken gebeuren nu eenmaal onder verantwoordelijkheid van iedere president. Ook eerder waren er veel dramatischer gebeurtenissen waarbij duizenden slachtoffers vielen, zoals de aanslag op het WTC op 9/11 en de Japanse aanval op Pearl Harbor in de Tweede Wereldoorlog.

Het grote verschil met de situatie vandaag de dag lijkt te zijn dat de VS politiek compleet verscheurd lijkt te zijn. Bij eerdere dramatische gebeurtenissen stond het volk en de politiek als één man achter de president. Amerika was gewond geraakt maar zou eerst terugslaan en dan pas kijken wie waarvoor politiek verantwoordelijk was in eigenlijk land. Die mogelijkheid tot samenwerking over de politieke grenzen heen, lijkt volkomen te zijn verdwenen.

Moet Biden aftreden? 14

Waar ging het mis?

Vele jaren, zelf eeuwen, waren de VS het symbool voor moderne democratie. Nog steeds worden in het land voor veel functies verkiezingen georganiseerd. Maar de toon is anders geworden. De politieke tegenstander is nu een vijand en alles is toegestaan om die voor de verkiezingen onderuit te halen. Maar ook na de verkiezingen houdt dat niet op.

Bij de verkiezing van Obama als eerste niet blanke president, besloten de Republikeinen op geen enkele manier samen te werken met een Democratische president. Datzelfde gebeurde na de verkiezing van de Republikein Trump. Als er geen meerderheid is in het Huis en de Senaat van gekozen leden met dezelfde politieke voorkeur als de president, is het land feitelijk onbestuurbaar. De zucht van opluchting in de wereld toen Trump de verkiezingen verloor, is verstorven.

De situatie onder Biden lijkt er niet beter op te zijn geworden. China heeft de ‘opstandige’ provincie Taiwan al gewaarschuwd geen vertrouwen te hebben in steun van de VS. De Europese leden van de NAVO vragen zich inmiddels ook in het openbaar af of men niet minder moet inzetten op de steun van de Amerikaanse bondgenoot.

Wat denk jij van de situatie in de VS?

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.