wat gebeurt er nu met afghanistan
Saved Read later
Deel dit bericht

Amerikaanse troepen weg uit Afghanistan, en nu?

De laatste Amerikaanse troepen hebben Afghanistan één dag eerder verlaten dan gepland. Hiermee is de Amerikaanse missie in Kabul officieel beëindigd. Er zullen geen evacuaties meer plaatsvinden, en de Taliban heeft officieel de stad overgenomen. Maar wat betekent dit nu voor Afghanistan? Hoe gaat het nu verder?

Amerikaanse missie Kabul beëindigd

Bekijk ook:
Moet Nederland onderdak bieden aan vluchtelingen uit Afghanistan?

Het Amerikaanse Ministerie van Defensie heeft op Twitter een foto gedeeld van de laatste Amerikaanse soldaat die Afghanistan heeft verlaten met het vliegtuig. De Amerikaanse troepen werden kort na 11 september 2001 naar Afghanistan gestuurd om al-Qaeda neer te halen en de Taliban uit zijn macht te verwijderen zodat al-Qaeda niet zijn gang kon gaan. Tijdens deze missie is Osama Bin Laden ook uitgeschakeld. Deze missie werd ook wel bekend als de Afghaanse Oorlog.

In eerste instantie was het de bedoeling dat de missie in 2014 zou eindigen. Uit verschillende hoeken klonk echter het geluid “nog één jaartje”, dus bleven de Amerikaanse troepen vechten. Datzelfde geluid hoorde zij in 2015 weer, en het jaar daarop, en zo bleef het maar doorgaan. Uiteindelijk is er besloten dat dit geen permanente oplossing was, maar slechts een tijdelijke oplossing waardoor Amerikaanse troepen voor onbepaalde tijd in Afghanistan moesten blijven. Dit jaar is dus besloten om de troepen definitief terug te trekken. Afghanistan moet nu zelf zijn toekomst bepalen.

Zijn er nog mensen achtergebleven?

Volgens Amerikaans topgeneraal McKenzie zijn er meer dan 123.000 mensen uit Afghanistan geëvacueerd. Helaas is het niet iedereen gelukt om op tijd te vluchten. Er zijn sowieso nog Amerikanen aanwezig in Afghanistan, evenals Nederlanders en mensen uit andere landen. Om hoeveel mensen het precies gaat is niet bekend. Het is ook niet bekend of en hoe deze mensen het land nog uit kunnen komen. Volgens premier Mark Rutte is er een noodplan, maar wat de inhoud is van dit noodplan is nog niet duidelijk.

Bekijk ook:
Moet Biden aftreden?

Taliban viert feest

Zbihullah Mujahid, de officiële woordvoerder van de Taliban, heeft het Afghaanse volk toegesproken en gefeliciteerd met de terugtrekking van de Amerikaanse troepen. Tijdens een persconferentie liet hij weten dat Afghanistan nu “volledig onafhankelijk” is. De Taliban zou goede relaties willen onderhouden met de VS en de rest van de wereld, en zou diplomatieke relaties met anderen verwelkomen. Op sociale media zijn er verschillende beelden te vinden van feestvierende Taliban.

Wat gaat de Taliban nu doen?

De Taliban zit in ieder geval niet stil, dat is een ding wat zeker is. Zij zijn al een offensief begonnen in de Panjshir-vallei, het enige gebied in Afghanistan dat nog niet door de Taliban is overgenomen. Verschillende berichten uit Afghanistan spreken over doden, maar hier is nog geen officiële bevestiging van. Het is bekend dat de Panjshir-vallei het thuisfront is van een sterke verzetsbeweging onder de leiding van Ahmad Massoud. Er zitten onder andere oud-militairen van het Afghaanse regeringsleger in de beweging.

Kan de Taliban nu alles doen en laten wat zij willen?

Alle landen hebben te maken met de VN-Veiligheidsraad. Resoluties die zij aannemen zijn juridisch bindend volgens het internationaal recht. De Veiligheidsraad heeft dan ook een resolutie aangenomen om de Taliban op te roepen om Afghanen hun thuisland te laten verlaten zonder hen tegen te houden of te verhinderen.

De Taliban heeft laten weten dat Afghanen vrij zijn om het land te verlaten wanneer zij willen en met alle mogelijke middelen die zij hebben. Er wordt vanuit de Veiligheidsraad verwacht dat de Taliban zich aan de verplichtingen zal voldoen die de Veiligheidsraad hen oplegt.

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.