in ,

Een op de vijf huisdieren besmet met hepatitis E

Dit komt neer op ongeveer twintig procent van de huisdieren in Nederland

huisdier besmet met hepatitis E

Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat vijftien tot twintig procent van de huisdieren in Nederland besmet zijn met Hepatitis E. Dat komt neer op één op de vijf huisdieren. Vermoedelijk komt deze besmetting door het eten van de dieren. Hepatitis E is overdraagbaar op mensen.

Huisdier besmet met hepatitis E

Meestal zijn de klachten van hepatitis E heel mild waardoor het niet snel opgemerkt wordt. Toch kan in sommige gevallen de besmetting doorslaan tot ernstige leverproblemen. Het is dan ook belangrijk dat vooral zwangere vrouwen niet in de buurt komen van honden- en kattendrollen. Vooralsnog werd er altijd gedacht dat de voornaamste verspreiding door varkens kwam, maar veel patiënten met hepatitis E kwamen helemaal niet in de buurt van varkens.

Hepatitis E voorkomen

Het is dus belangrijk voor zwangere vrouwen om uit de buurt te blijven van de kattenbak, maar hoe zit het met de andere mensen? In ongeveer twintig procent van de dieren die onderzocht werden werden antilichamen voor hepatitis E gevonden. Het belangrijkste is om de handen goed te wassen na het opruimen van een hondendrol en het verschonen van de kattenbak, hepatitis E wordt namelijk verspreid via poep.

 

Bekijk ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.