in ,

Een op de vijf huisdieren besmet met hepatitis E

Dit komt neer op ongeveer twintig procent van de huisdieren in Nederland

huisdier besmet met hepatitis E

Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat vijftien tot twintig procent van de huisdieren in Nederland besmet zijn met Hepatitis E. Dat komt neer op één op de vijf huisdieren. Vermoedelijk komt deze besmetting door het eten van de dieren. Hepatitis E is overdraagbaar op mensen.

Huisdier besmet met hepatitis E

Meestal zijn de klachten van hepatitis E heel mild waardoor het niet snel opgemerkt wordt. Toch kan in sommige gevallen de besmetting doorslaan tot ernstige leverproblemen. Het is dan ook belangrijk dat vooral zwangere vrouwen niet in de buurt komen van honden- en kattendrollen. Vooralsnog werd er altijd gedacht dat de voornaamste verspreiding door varkens kwam, maar veel patiënten met hepatitis E kwamen helemaal niet in de buurt van varkens.

Hepatitis E voorkomen

Het is dus belangrijk voor zwangere vrouwen om uit de buurt te blijven van de kattenbak, maar hoe zit het met de andere mensen? In ongeveer twintig procent van de dieren die onderzocht werden werden antilichamen voor hepatitis E gevonden. Het belangrijkste is om de handen goed te wassen na het opruimen van een hondendrol en het verschonen van de kattenbak, hepatitis E wordt namelijk verspreid via poep.

Bekijk ook:
Chimpansee ziet spiegelbeeld

 

Bekijk ook:

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Top 10 hondenrassen met meeste letselschadeclaims

auto koel houden in de zomer

Hoe hou je de auto koel in de zomer?