kosten opzetten van een overleden huisdier
Saved Read later
Deel dit bericht

Zoveel kost het laten opzetten van een overleden huisdier

Als je huisdier komt te overlijden dan is het verdriet net zo groot als bij het overlijden van een menselijk familielid. De meeste mensen laten het dier vervolgens begraven of cremeren. Er is echter ook een mogelijkheid tot taxidermie, in de volksmond ook ‘opzetten’ genoemd. Maar wat kost het laten opzetten van een overleden huisdier? Wij hebben opgezocht hoe dat in zijn werk gaat en wat de kosten zijn.

Het opzetten van een overleden huisdier

Het laten opzetten van je overleden huisdier is al een lange tijd mogelijk, maar deze toepassing is in populariteit gestegen door realityserie Chateau Meiland. In de serie liet de familie hun overleden hond Bommel opzetten. Het laten opzetten van een overleden huisdier neemt veel tijd in beslag, als je bijvoorbeeld je kat laat opzetten dan ben je zo zes maanden verder voordat je hem of haar terugkrijgt.

Het kost extra veel tijd en geld als je de kat staand of met open ogen opgezet wilt hebben. Het is voor een taxidermist uitermate moeilijk om de juiste ‘gezichtsuitdrukking' te realiseren. Voor mensen die vastbesloten zijn om hun huisdier op te laten zetten speelt geld vaak geen rol. Ze vinden het belangrijk dat Fluffy of Rakker er daarna voor altijd zal zijn, al zit er dan wel wat minder beweging in. Het laten opzetten van een overleden huisdier klinkt een beetje luguber, maar het wordt steeds vaker gedaan.

Bekijk ook:
Vaarwel vieze kattenbak: Ontdek de Zedar K900, de ultieme oplossing voor een schone kattenbak

opzetten van een overleden huisdier

Zo gaat taxidermie in zijn werk

Een taxidermist begint eerst met het opmeten van elk aspect van het dier, zoals de lengte en de omtrek van de ledematen. Er worden ook foto’s gemaakt. Dit doet hij omdat hij later tijdens het opzetten van een overleden huisdier de juiste lengte kan nabootsen. Vervolgens begint het villen. Hij stroopt vakkundig de huid en de vacht van het dier. Over het algemeen wordt het karkas van het dier daarna door een speciaal bedrijf verwerkt, want een taxidermist gebruikt zelden de botten en beenderen.

Daarna wordt de huid binnenstebuiten gekeerd en wordt deze in een zoutbad gelegd zodat alle vocht aan de huid wordt onttrokken en er geen beestjes in kunnen komen. Daarna gaat de huid naar een leerlooier. Als de huid terug is kan de taxidermist beginnen met het op maat maken van de binnenkant. Dit gebeurt met ijzerdraad en mallen van purschuim of polyurethaan. Vervolgens wordt met klei de spieren rond de ogen, de mond, neus en andere ledematen nagebootst.

In sommige gevallen wordt er aan de taxidermist gevraagd of hij tijdens het opzetten van een overleden huisdier het beestje in een bepaalde positie wil zetten, zoals zittend of in een aanvalspositie. Als de binnenkant klaar is dan komen er een paar neppe ogen in en wordt de gelooide huid eromheen gespannen. Daarna wordt de vacht afgewerkt met een föhn, misschien wat airbrush totdat deze zacht, glanzend en de originele kleur heeft.

Bekijk ook:
Slimme technologie voor dierenliefhebbers: top gadgets die elk huisdier verdient

taxidermist opzetten van een overleden huisdier

Dit zijn de kosten van het opzetten

Als we kijken op verschillende websites van taxidermisten dan lopen de prijzen uiteen. In principe kan elk huisdier worden opgezet, zoals een konijn, een hamster, maar dus ook een hond en een kat. De grootste eis is dat het dier in een zo goed mogelijke staat verkeert. Meestal wordt het dier meteen na overlijden ingevroren om ontbinding tegen te gaan. Vervolgens wordt gekeken naar de grootte van het dier en de wensen van het baasje.

Een kat kost in slapende stand zo’n 250 euro, maar je bent daar een veelvoud van krijt als je het dier in een bepaalde positie wil hebben. Voor een hond van 35 kilo ben je minimaal 1500 euro kwijt, mits je het beest in slapende stand wil hebben. De prijzen verschillen dus per dier en de wens van het baasje. Het opzetten van een overleden huisdier kost dus tijd en geld, maar dan heb je Fluffy wel voor de rest van je leven naast je op de bank.

Deel dit bericht
Read later
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.