Top 10 hondenrassen met meeste letselschadeclaims 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Top 10 hondenrassen met meeste letselschadeclaims

In Nederland zijn er ongeveer twee miljoen honden die als huisdier gehouden worden, en daarmee heeft ongeveer 20 procent van de huishoudens een hond in huis. In ons land is de hond daarmee een van de populairste huisdieren. En hoewel we genoeg mooie momenten delen met onze trouwe viervoeters, komen er ook wel eens wat minder leuke incidenten voorbij. Volgens het juridisch bureau letselschade worden er namelijk per jaar ongeveer 150.000 Nederlanders door een hond gebeten, en daarvan heeft ongeveer een derde medische hulp nodig. Dat zijn nogal wat stoute honden.

Op basis van hun gegevens komen ze met een top 10 van hondenrassen met meeste schadeclaims. Het is belangrijk hierbij wel het volgende op te merken. Dit betekent niet dat dit tevens de 10 hondenrassen zijn waarbij bijtincidenten het meeste voorkomen. Kleine honden veroorzaken bijvoorbeeld minder schade, waardoor deze bijtincidenten minder vaak worden aangegeven. Daarnaast zijn sommige honden veel populairder in Nederland en komen ze dus veel vaker voor, daardoor zullen er ook meer incidenten met deze honden zijn. Deze top 10 zegt dus niet wat de gevaarlijkste of meest bijtgrage honden in het algemeen zijn.

Het is overigens zeer te betwijfelen of je alleen de hond de schuld kan geven van bijtincidenten. Honden die slecht worden gefokt, niet goed worden opgevoed, slecht worden gesocialiseerd en slecht worden gecorrigeerd door hun baasje kunnen ook als slachtoffer worden gezien van hun eigen situatie. Daarnaast stelt EenVandaag bijvoorbeeld dat 70 procent van de hondenaanvallen voorkomen zou kunnen worden als (agressieve) honden worden aangelijnd.

Maar bij welke hondenrassen komt letselschade nou het meeste voor?

Bekijk ook:
Hoe werkt euthanasie bij honden?

10. Golden Retriever

Je kan het bijna niet geloven maar het is kennelijk echt zo, de Golden Retriever wil nog wel eens van zich afbijten. Het heeft er natuurlijk ook mee te maken dat er veel van deze honden in Nederland voorkomen, want dit is een van de populairste hondenrassen in ons land.

Top 10 hondenrassen met meeste letselschadeclaims 15

9. Bouvier

De bouvier wordt vaak gebruikt als veedrijver, schapenhoeder pakdier, politiehond en waakhond. Dus het is misschien wat minder moeilijk te geloven dat deze hond kan bijten.

Top 10 hondenrassen met meeste letselschadeclaims 16

8. Bullmastiff

De Bullmastiff komt soms negatief in het nieuws door bijtincidenten en staat ook op “hoog risico hondenlijst” van de Rijksoverheid. Het is daarom iets minder verwonderlijk dat de Bullmastiff voorkomt op deze lijst.

7. Airedaleterriër

De Airedaleterriër wordt ook wel de koning der Terriërs genoemd en wil net zoals andere terriërs ook wel eens bijten.

6. Pitbull

Dat de Pitbull op deze lijst staat is voor sommige mensen waarschijnlijk wat minder moeilijk om te geloven. Deze hond komt (helaas) vaak negatief in het nieuws door bijtincidenten.

Bekijk ook:
Wat weet jij van honden? Test het in deze honden quiz!

Top 10 hondenrassen met meeste letselschadeclaims 17

5. Amerikaanse Stafford

De Amerikaanse Stafford komt voort uit een kruising van pitbulls en terriërs en die zijn allebei op deze lijst terug te vinden. Het is dus geen grote verrassing dat de Stafford dan ook een hond is waarbij bijtincidenten relatief vaker voorkomen.

Top 10 hondenrassen met meeste letselschadeclaims 18

4. Pronkrug

De Pronkrug is een hondenras afkomstig uit Zuid-Afrika en dit ras is oorspronkelijk gefokt voor de jacht op groot wild en ter verdediging van eigen territorium. Dan is een plek in deze lijst bijna vanzelfsprekend te noemen.

3. Jack Russell

Kleine hondjes kunnen ook bijten en de Jack Russel dus ook. De Jack Russel is het enige kleine hondje dat voorkomt op deze lijst, maar niet de enige kleine hondensoort die bijt. Deze hond werd oorspronkelijk gefokt voor de jacht, dus helemaal verwonderlijk is zijn plek in deze lijst niet.

Top 10 hondenrassen met meeste letselschadeclaims 19

2. Rottweiler

Rottweilers zijn relatief vaak betrokken bij bijtincidenten. Gebeten worden door zo'n hond is geen pretje, dan kies je toch liever voor een aanvallende Jack Russel. Als een Rottweiler bijt dan haalt dat ook het nieuws, want slachtoffers hebben vaak ernstige wonden.

Top 10 hondenrassen met meeste letselschadeclaims 20

1. Herdershond

Misschien had je dat niet verwacht, maar in Nederland zorgt de herdershond voor de meeste bijtincidenten met letselschade. De herdershond is daarmee (helaas) de aanvoerder van deze lijst met 10 hondenrassen met meeste letselschadeclaims.

Top 10 hondenrassen met meeste letselschadeclaims 21

Mocht je hond nou in dit lijstje voorkomen, dan wil dit natuurlijk niet zeggen dat jouw hond specifiek gevaarlijk is. Voor elke gevaarlijke hond zijn er ook talloze honden die geen vlieg kwaad zouden doen.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

2 Comments

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.