Amerika verklaart oorlog aan Facebook 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Amerika verklaart oorlog aan Facebook

In Amerika is Facebook verder onder vuur komen te liggen. De Amerikanen vinden het bedrijf van Mark Zuckerberg te machtig en eisen dat Facebook afscheid neemt van Instagram en Whatsapp. 

De Federal Trade Commission (FTC) en een groot aantal Amerikaanse Staten zijn een rechtszaak begonnen tegen Facebook. Ze stellen dat Facebook een illegale monopolie heeft op het gebied van social media. Facebook is namelijk het populairste social media platform in Amerika en is daarnaast ook nog eens de eigenaar van andere apps zoals Messenger, Instagram en Whatsapp. Veel concurrenten heeft Facebook niet meer, en dat is niet zoals het hoort volgens de Amerikanen.

Facebook strategie

Waarom heeft Facebook zo weinig concurrentie? Dat komt door hun slimme strategie. Facebook weet namelijk precies hoe het om moet gaan met hun rivalen. Als het bedrijf een concurrent spot, dan volgt een van de volgende drie acties:

  1. De concurrent wordt overgenomen. Facebook heeft enorm veel middelen, en kan makkelijk concurrenten opkopen. Zo werd in 2012 concurrent Instagram overgenomen voor 1 miljard dollar. In 2014 volgde ook de aankoop van Whatsapp. Die app kostte Facebook maar liefst 22 miljard dollar. Dit maakt Facebook steeds machtiger terwijl de concurrentie verzwakt.
  2. De concurrent wordt dwarsgezeten. Als overnemen geen optie is, dan kan Facebook de concurrent altijd nog dwarszitten door hun toegang te weigeren tot hun diensten. Voor kleine bedrijven is dit vaak het desastreus en dit heeft in het verleden tot meerdere faillissementen geleid.
  3. Nadoen. Facebook heeft er ook een handje van om de concurrenten na te doen. Waarom zelf iets bedenken als je een beter idee kan nadoen. Zo staat de app Snapchat bekend om de “stories” die na 24 uur weer verdwijnen. Leuk idee, dacht Facebook. En tegenwoordig kan je ook een 24-uur verhaal delen op Whatsapp en Instagram. Komt dat bekend voor?
Bekijk ook:
Wat weet Facebook over jouw surfgedrag?

Facebook opsplitsen

De FTC en veel Amerikaanse Staten hebben nu genoeg van de strategie van Facebook. Zij eisen dat Facebook dochterbedrijven Whatsapp en Instagram moet afstoten, zodat er een eerlijkere markt ontstaat. Daarnaast moet Facebook volgens de aanklacht in de toekomst altijd toestemming vragen als het weer een grote overname wil doen.

Amerika verklaart oorlog aan Facebook 16

Facebook reactie op de rechtszaak

Facebook stelt in een eerste reactie dat het – verrassend genoeg – niet eens is met de aanklacht. Hun belangrijkste argument is dat ze in het verleden gewoon toestemming hebben gekregen voor hun overnames. Het zou dan raar zijn dat de overnames nu niet meer goedgekeurd zouden zijn. Sterker nog, dit zou een bijzonder slecht signaal zijn tegenover andere Amerikaanse bedrijven, waardoor de koop of verkoop van een bedrijf nooit helemaal definitief is.

Een voormalige kopman van de FTC counterde het argument van Facebook echter snel. Hij stelde dat waakhonden altijd het recht behouden om van gedachten te veranderen met nieuwe beschikbare kennis. Het maakt dus niet uit of de overnames eerder zijn goedgekeurd. Er staat nergens in de Amerikaanse wet dat de overnames later nogmaals onderzocht mogen worden.

Dat belooft nog spannend te worden, maar het duurt nog wel even voordat we weten hoe dit afloopt!

Bekijk ook:
Wat weet Facebook nog meer over jou?

Meer over Facebook

Wil je meer lezen over Facebook? Dan raden we deze artikelen aan:

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.