Is een oorlog nog te voorkomen?
Saved Read later
Deel dit bericht

Is een oorlog nog te voorkomen?

Het lijkt zomaar een bericht in het nieuws van de afgelopen week: Groot-Brittannië gaat de marine flink versterken. Daarbij is vooral van belang dat er een speciaal schip zal komen om de internet-kabels tussen de VS en Europa te beschermen. De laatste jaren lijkt Rusland steeds vaker duidelijk te willen maken dat het weer een speler is om rekening mee te houden.

Russische bommenwerpers maken rondvluchten boven Europa en langs de kusten van de VS. Maar de militaire top in veel westerse landen maakt zich meer zorgen om de frequente bezoekjes van Russische onderzeeboten aan de onderzeese kabels voor internet. Als deze kabels doorgesneden worden, is het gedaan met de bestaande verbindingen tussen de continenten. Reparatie is erg moeilijk en tijdrovend in de diepzee.

Een Derde Wereldoorlog?

Op diverse platforms wordt gesproken over een Derde Wereldoorlog. De naam Ingo Piepers duikt overal op, omdat hij de voorspelling heeft gedaan dat in 2020 de Derde Wereldoorlog zou beginnen. Is deze al begonnen, zoals sommigen zeggen? Of zal er net als bij de Eerste Wereldoorlog een moment van escalatie komen? De verhoudingen op de wereld zijn gespannen. Hieronder gaan we dieper in op de landen die voor problemen zouden kunnen zorgen:

  • Rusland
  • China
  • Verenigde Staten
  • Iran
  • Noord-Korea

Poetin is een moordenaar en ruzie met China

Wie had gedacht dat de verhoudingen op het wereldtoneel wat zouden bedaren met het aantreden van Joe Biden als president van de VS, heeft zich vergist. Biden doet geen uitspraken zoals die waar Trump berucht door is geworden, maar echte verbetering op diplomatiek gebied lijkt er niet in te zitten. Behalve een duidelijk verstoorde verhouding met Rusland en China, willen ook Iran en Noord-Korea momenteel niets weten van de nieuwe president. Overigens is Biden zelf duidelijk ook niet van plan als een zwakke president over te komen. Hij heeft de eerste militaire aanval in Syrië al bevolen, als teken ten opzichte van Iran. Ook gaan de gezamenlijke oefeningen met het Zuid -Koreaanse leger gewoon door. Vanwege corona zal het hierbij vooral gaan om virtuele oefeningen.

Bekijk ook:
Noord-Korea dreigt met nieuwe Koreaanse oorlog en Atoombom op VS

De nieuwe oorlog

Het is nog steeds niet duidelijk wie of wat er achter de hack van Solarwinds zat, maar het was een briljante actie. Door een bedrijf te hacken dat veiligheidssoftware maakte, wisten onbekende hackers in een enorm aantal netwerken van Amerikaanse overheid, bedrijven en instituten door te dringen. Daarbij ging het echt om de ‘grote jongens’ zoals het Ministerie van Defensie en Microsoft. Vooralsnog werd er alleen meegekeken en informatie verzameld, maar experts denken dat er in de toekomst veel meer mogelijk zal zijn. Als het netwerk van belangrijke onderdelen van de Amerikaanse overheid en bedrijfsleven niet meer betrouwbaar zijn, maakt dat de voormalig enige supermacht kwetsbaar. Biden en zijn medewerkers waren er heel duidelijk over, de hack kwam volgens hen uit Rusland.

Bekijk ook:
De man die de derde wereldoorlog voorkwam

China, de draak is ontwaakt

Het blijft een lastige situatie. China beschouwt Taiwan na bijna 70 jaar nog steeds als een afvallige provincie. Indien op het eiland politiek wordt gesproken over een zelfstandige staat, dreigt China meteen met militaire actie. Tot dusverre waren dat soort woorden wellicht wat overtrokken. Taiwan heeft een sterk leger en de VS als trouwe bondgenoot. Daar tegenover stond een enorm leger in China maar een relatief zwakke marine. Dat laatste is binnenkort verleden tijd en dan zal China de grootste marine ter wereld hebben. Momenteel worden er meer oorlogsschepen gebouwd in China dan in de VS gedurende de jaren van de Tweede Wereldoorlog. Veel van die schepen zijn bedoeld om troepen te vervoeren. Amerikaanse deskundigen zeggen dat China binnen 5 jaar in staat zal zijn om Taiwan binnen te vallen. De VS zal daar weinig aan kunnen veranderen.

Oorlog

Iran en Noord-Korea

Het zijn relatief onbeduidende spelers op het wereldtoneel: Iran en Noord-Korea. Maar de een heeft al kernwapens en bij de ander zal het niet lang meer duren. Beide bedreigen ook openlijk een bondgenoot van de VS. Het is onwaarschijnlijk dat de VS niet zal optreden bij een aanval op Israël of Zuid-Korea. Dat zal ook het geval zijn als er kernwapens in een dergelijk conflict zouden worden gebruikt. Hoe escalatie dan moet worden voorkomen, weet niemand.

Bekijk ook:

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.