Spinnen in Nederland
Saved Read later
Deel dit bericht

Ben je bang voor spinnen? Doe je ogen even dicht

Meer dan 20% van de Nederlandse bevolking geeft aan een spinnenangst te hebben. En eerlijk is eerlijk: dat is niet helemaal onterecht. Toch? Geluk bij een ongeluk, is Nederland geen tropisch land en komen hier doorgaans geen giftige of gevaarlijke spinnen voor. Ja, achter glas in de dierentuin.

We willen je niet bang maken, maar daar lijkt een verandering in te komen. De zogenaamde wolfspin lijkt zich gevestigd te hebben in ons koude kikkerlandje en wordt steeds vaker gespot. En het schijnt absoluut geen lieverdje te zijn.

Zuid-Europa

Giftige en gevaarlijke diersoorten kennen we alleen van plaatjes en van buitenlands nieuws. Je hoort weleens dat vogelspinnen meeliften met een vracht bananen naar de supermarkt, maar daar blijft het meestal bij.

Nu lijkt de wolfspin zich helemaal thuis te voelen in Nederland en deze spinnensoort wordt de afgelopen jaren steeds vaker gespot. Blijkbaar is het niet de officiële wolfspin, maar een sterk lijkende look a like.

Er bestaat geen enkele twijfel over dat de wolfspin zich heeft gevestigd in Nederland. Onderzoekers kunnen echter moeilijk bevestigen om welk aantal het precies gaat. De wolfspin komt normaliter alleen in Zuid-Europa voor en heeft dus een flinke tocht gemaakt.

Agressieve spinnen

De wolfspin heeft – wat je noemt – een pittig karakter en laat het kaas absoluut niet van zijn brood eten. Zodra de spin zich bedreigd voelt en merkt dat hij wordt gevangen, kan hij zomaar naar je uithalen.

De gevolgen van de spinnenbeet zijn niet groot en er is dan ook geen reden tot paniek. Slachtoffers geven aan dat prettig natuurlijk anders is, en daar twijfelen we absoluut niet aan.

Lekker warm

Waar de wolfspin in Zuid-Europa vooral buiten verblijft, zoekt hij in Nederland vooral de warmte en droogte op. Zo zijn verschillende wolfspinnen gezien in huis en in donkere schuurtjes in de achtertuin.

Wij kregen een beetje kippenvel door dit nieuws. Ben jij bang voor spinnen?

Bekijk ook:
De 10 meest giftige slangen ter wereld

Bekijk ook:
De 10 gevaarlijkste spinnen ter wereld

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.