Besparen op je smartphone? Deze trends zijn gaande 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Besparen op je smartphone? Deze trends zijn gaande

Een smartphone aanschaffen kan best in de papieren lopen. Voor een smartphone van een topmerk als Samsung of Apple kun je zo 1.000 tot 1.500 euro betalen, afhankelijk van het model. Maar er is een trend te bespeuren bij het aankopen van smartphones. Zo kiezen steeds meer consumenten ervoor om te besparen op de aanschaf van een smartphone. Bijvoorbeeld door voor een goedkoper merk te kiezen. En er zijn nog meer manieren om te besparen op je smartphone. In dit artikel zetten we een aantal goede en handige bespaartips op een rij.

Tips om te besparen

Ook als je huidige smartphone nog helemaal goed is en je geen nieuwe smartphone wilt aanschaffen, zijn er verschillende manieren om te besparen op de maandelijkse kosten van een mobiel abonnement. Vaak is het mobiele telefoonabonnement één van de duurste abonnementen in het huishouden. Als je wel toe bent aan een nieuwe smartphone, is het goed om een goedkoper merk te overwegen, of om te kiezen voor een model van een eerdere generatie smartphones. En verder kan ook het repareren van je smartphone een goede overweging zijn.

Kies een goedkoper merk smartphone

Een goedkoper merk smartphone kiezen ligt voor de hand als je niet te veel kunt besteden aan een smartphone. Deze goedkopere merken zijn vaak iets onbekender, maar over het algemeen prima. Je kunt dus met een gerust hart een middenklasse smartphone van een onbekender of goedkoper merk kiezen. Telefoonmerken waar je aan kunt denken zijn Xiaomi, Wileyfox, CAT en OnePlus.

Een oudere smartphone is goedkoper

Voor veel mensen zijn de prijzen van de nieuwste iPhones even slikken. De prijzen voor de nieuwste modellen zijn door de jaren heen steeds hoger geworden. Voor je het weet betaal je meer dan 1.300 euro voor een smartphone met 256 GB opslagcapaciteit. De iPhone 14 Pro Max, met een opslagcapaciteit van 1TB kost zelfs meer dan 1.800 euro op het moment. Je krijgt er een hoop verbeteringen voor, zoals een betere camera, een groter beeldscherm, en haarscherpe videomogelijkheden. Prima als je daar meerdere jaren mee doet, maar voor het grootste deel van de consumenten is een oudere iPhone ook een goede optie. Overweeg bijvoorbeeld om een iPhone 12 met mobiel abonnement aan te schaffen. Je betaalt dan bij Ben zo’n 36 euro per maand, gedurende de twee jaar looptijd van het contract. Ook andere modellen zoals de iPhone SE en de iPhone XR zijn goede keuzes. Dan heb je toch een iPhone, maar je bespaart flink op de aanschaf van je nieuwe toestel.

Laat je kapotte smartphone repareren

Is je smartphone verder nog goed maar heb je problemen met het scherm van de smartphone of valt de telefoon steeds uit omdat de batterij niet meer goed is? Dan kun je ervoor kiezen om je smartphone nog even te houden en alleen het kapotte onderdeel te laten vervangen. Zeker als je smartphone nog niet erg oud is, kan het aantrekkelijk zijn om je kapotte smartphone te laten repareren. Zo kun je nog een paar jaar door met je huidige smartphone en hoef je vaak maar een klein bedrag aan reparatiekosten te betalen. Denk bijvoorbeeld aan een kapot scherm bij een iPhone. Je bent dan veel goedkoper uit dan als je een nieuw toestel zou aanschaffen. Ook andere toestellen zijn goed en snel te repareren. Bij sommige winkels wordt het scherm van je Samsung toestel zelfs vervangen terwijl je wacht. Verder moet nog genoemd worden dat ook het zelf repareren van smartphones steeds populairder wordt.

Besparen op je smartphone? Deze trends zijn gaande 16

Mobiel abonnement: neem een bundel met voldoende data

Zorg ervoor dat je een bundel kiest met voldoende data. Tegenwoordig zijn de prijzen van bundels met genoeg data niet meer zo hoog, maar dat geldt niet als je buiten je bundel aan het internetten bent. Vaak liggen die kosten tientallen keren hoger dan de kosten voor dataverbruik binnen je bundel. Om deze reden kun je ervoor kiezen om een tijd bij te houden wat precies je dataverbruik is. Daar zijn verschillende apps voor. Aan de hand van deze informatie kun je kiezen voor een bundel met voldoende data. Hoeveel gigabyte je per maand nodig hebt is dus een persoonlijke keuze. Maar we kunnen wel een gemiddelde aangeven. Nederlanders gebruikten in 2020 gemiddeld 3,5 GB per maand aan data. Dat is een relatief klein verbruik. Bij een grootverbruik gebruik je tussen de 10 en 20 GB data per maand. Veel jongeren en jongvolwassenen komen hier gemakkelijk aan, doordat zij veel video’s en films kijken met hun smartphone.

Wil je helemaal geen zorgen meer hebben over je databundel en gebruik je regelmatig apps zoals Netflix, TikTok, YouTube en teams op je mobiele internetverbinding? Dan is een bundel met onbeperkt internet vaak de goedkoopste optie. Bij veel providers is een mobiel abonnement zonder telefoon (ook wel Sim Only genoemd) met onbeperkte data al af te sluiten voor zo’n 20 tot 30 euro per maand.

Geen nieuw toestel nodig? Kies voor Sim Only

Heb je al het nieuwste toestel of voldoet je huidige toestel nog prima? Kies dan voor een abonnement zonder telefoon, met een looptijd van 2 jaar of van 1 jaar. Het is dan zonde om te kiezen voor een mobiel abonnement met smartphone. Je bent het voordeligst uit als je kiest voor een Sim Only abonnement. Bij dit abonnement krijg je alleen een simkaart toegestuurd, maar moet je zelf de smartphone regelen, of je stopt deze in je huidige smartphone. Een Sim Only abonnement is de voordeligste optie. Zo betaal je tussen de 3,50 en de 10 euro per maand voor een Sim Only met een data- en belbundel en die voor veel mensen toereikend is.

Overstappen is goedkoper dan je huidige contract voortzetten

Als je contract eenmaal is afgelopen, loopt je huidige abonnement gewoon door. Daardoor is het mogelijk dat bepaalde maandelijkse kortingen vervallen. Of dit gebeurt, is afhankelijk van je contract. Controleer dus goed of je recht blijft houden op kortingen. Daarnaast is het vrijwel altijd voordeliger om te kiezen voor een contractverlenging of over te stappen naar een andere provider. De providers geven vaak een mooie welkomstkorting. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld de eerste 6 maanden van je contract maar de helft van de kosten hoeft te betalen of dat de provider geen aansluitkosten in rekening brengt. Daarnaast verbeteren providers hun abonnementen na verloop van tijd. Dit komt erop neer dat je na 1 of 2 jaar vaak meer belminuten en data krijgt voor hetzelfde of zelfs voor minder geld.

Het is daarom goed om de mobiele providers, hun telefoonabonnementen en bundels met elkaar te vergelijken. Zo kun je flink besparen op je maandelijkse kosten.

Bekijk ook:
Verslaafd aan je smartphone? Met deze tips kick je af

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.