Wat jouw schermtijd?
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit is de gemiddelde schermtijd van Nederlanders en dit kun je doen om het te beperken

We zitten massaal op onze smartphones of tablets, dat wordt ook wel schermtijd genoemd. We kijken de hele dag door op de schermen van elektronische apparaten, en dat is voor de meeste mensen niet eens beroepsmatig. We brengen uren door op social media, spelen online spelletjes en whatsappen de hele dag door. Hoeveel tijd brengen we dagelijks eigenlijk door op onze smartphones? En hoe kunnen we dat verminderen? Daar is onderzoek naar gedaan. Lees en huiver.

Hoeveel is de gemiddelde schermtijd per Nederlander?

Schermtijd is de tijd die we doorbrengen op onze elektronische apparaten. Onze smartphone is daar het bekendste voorbeeld van. Het is dus letterlijk de tijd die je besteedt aan het kijken naar een scherm. Veel mensen zijn letterlijk verslaafd aan hun mobiele telefoon. Onderzoekers hebben ontwenningsverschijnselen vastgesteld bij mensen die voor een experiment een dag lang geen schermtijd kregen.

Uit dit onderzoek kwam ook naar voren dat Nederlanders gemiddeld 5,5 uur per dag naar een scherm kijken. Daarvan worden 3 uur en 9 minuten aan een (game)computer- en/of tablet gespendeerd. Op een tweede plek vinden we de smartphone, daar kijken Nederlanders per dag gemiddeld 2 uur en 21 minuten naar. Het wereldwijde gemiddelde als het om schermtijd gaat is overigens 7 uur, dus we doen het zo slecht nog niet.

Bekijk ook:
Verslaafd aan je smartphone? Met deze tips kick je af

schermtijd

De effecten van het kijken naar schermen

Spelletjes spelen of informatie opzoeken op je mobiele telefoon kan gunstig zijn voor de motorische ontwikkeling van een kind. Bovendien leven we in een wereld waarin computers onmisbaar zijn geworden, dus er zitten voordelen aan schermtijd. Het is echter wel zo dat overal waar je ‘te’ voor zet, niet goed voor je is. Te veel schermtijd kan een zeer negatieve uitwerking hebben.

De effecten van te veel schermtijd kunnen leiden tot slaapgebrek, agressieproblemen en andere gezondheidsklachten. Bovendien kan een ‘schermverslaving' leiden tot een verstoring in je sociale relaties. Het zal niet de eerste keer zijn dat een relatie op de klippen loopt omdat een persoon dag en nacht zit te gamen. Er zijn zelfs klinieken voor. Maar hoe beperk je schermtijd?

Bekijk ook:
Kan jij niet zonder mobiel? Dan heb je misschien Nomofobie!

schermtijd smartphone

Het beperken van schermtijd

Als je van mening bent dat je te vaak op een scherm zit te kijken, dan heb je de eerste stap in de goede richting al gezet. Je kunt er vervolgens voor kiezen om je smartphone wat vaker thuis te laten liggen als je ergens heen gaat. Dat lijkt moeilijk, maar voordat mobiele telefoons werden ontwikkeld deden we niet anders. Je zal zien dat je meer van een boswandeling geniet zonder smartphone in je hand en ook een gesprek met vrienden krijgt meer betekenis als er geen scherm in de buurt is.

Er bestaan apps zoals Freedom. Deze app blokkeert websites en apps die jij dagelijks veel te veel gebruikt. Je kunt deze app ook downloaden op je computer en tablet. Met de app Quality Time krijg je meer inzicht in je schermtijd. Als je deze vaker gebruikt dan zul je bewuster met je schermtijd omgaan. Het beste is overigens om soms gewoon een dagje helemaal offline te zijn. De meeste mensen ervaren dat achteraf als pure ontspanning.

Poll Wat is jouw dagelijkse schermtijd?

Minder dan 2 uur29.4%
2 tot 4 uur29.4%
4 tot 6 uur35.3%
Meer dan 6 uur5.9%
📊 Bekijk resultaten
Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

145

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.