Presteerden iPhones met opzet minder goed? Apple betaalt gebruikers schadevergoeding 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Presteerden iPhones met opzet minder goed? Apple betaalt gebruikers schadevergoeding

In de wereld van technologie is Apple altijd een boegbeeld van innovatie en kwaliteit geweest, maar soms is zelfs een gigant als Apple niet immuun voor de nodige opschudding. Recentelijk heeft het bedrijf namelijk besloten om schadevergoedingen te betalen aan Amerikaanse gebruikers, als gevolg van een langlopende rechtszaak over het opzettelijk vertragen van oudere iPhone-modellen.

Deze vergoedingen, een gemiddelde van 92,17 dollar per claim, markeren het einde van een tijdperk dat bekend staat als ‘batterygate'. In het hart van deze kwestie staat een schikking ter waarde van 500 miljoen dollar, waarvan nu de eerste betalingen worden uitgekeerd aan iPhone-gebruikers in de Verenigde Staten.

Dit is het resultaat van een massaclaim, waarin Apple werd beschuldigd van het bewust vertragen van oudere iPhone-modellen via software-updates. Een stap die volgens het bedrijf nodig was om onverwachte uitval te voorkomen, vooral bij koude temperaturen of wanneer de batterij niet voldoende spanning kon leveren door slijtage of onvoldoende lading.

Hoe het allemaal begon

De oorsprong van ‘batterygate' gaat terug naar december 2017, toen Apple openlijk toegaf dat het bewust updates had uitgebracht om oudere iPhones trager te maken. Het bedrijf verklaarde dat dit werd gedaan om te voorkomen dat de toestellen plotseling zouden uitvallen. Een verklaring die begrijpelijk klinkt, maar voor veel gebruikers voelde het als een opzettelijke veroudering van hun geliefde apparaten.

Apple blijft volhouden

Hoewel Apple blijft volhouden dat het niets verkeerds heeft gedaan, heeft het bedrijf toegegeven dat er ruimte is voor verbetering in hun communicatie. Het feit dat sommige gebruikers meerdere betalingen hebben ontvangen, afhankelijk van het aantal getroffen apparaten, geeft aan dat de schadevergoedingen niet alleen een financiële vergoeding zijn, maar ook een erkenning van het ongemak dat deze ‘vertragingstactiek' heeft veroorzaakt.

De ‘batterygate'-saga, die zich inmiddels al uitstrekt over bijna zeven jaar, lijkt hiermee nu eindelijk een einde te naderen. Apple heeft beweerd dat gebruikers nu de mogelijkheid hebben om de prestatie-inperking uit te schakelen via een instelling in iOS, maar toegegeven, deze optie was destijds niet duidelijk gecommuniceerd naar de klanten toe. Met het uitbetalen van de schadevergoedingen lijkt Apple niet alleen een financiële verantwoordelijkheid te nemen, maar ook een stap in de richting van herstel van het vertrouwen van zijn gebruikers.

Conclusie

In de complexe tech-wereld, toont de ‘batterygate'-affaire aan dat zelfs de meest vooruitstrevende bedrijven soms moeten terugkomen op hun beslissingen. Het oordeel van de tijd heeft gesproken, en Apple lijkt te leren van het verleden om een betere toekomst voor zijn gebruikers te garanderen.

Het blijft echter de vraag of deze schadevergoedingen voldoende zijn om de littekens van ‘batterygate' volledig te genezen en het vertrouwen in Apple weer volledig te herstellen.

379

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.