Scholier krijgt steeds meer geld 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Scholier krijgt steeds meer geld

Met enige regelmaat onderzoekt het Nibud de inkomsten en uitgaven van de Nederlandse scholier. Daarbij wordt gekeken naar de groep tot en met 18 jaar die op een middelbare school zit. Deze scholieren ontvangen gemiddeld € 147 per maand. Dat is € 35 meer dan in 2016.

Vrijwel alle inkomsten bestaan uit het zakgeld dat door de ouders wordt gegeven. Steeds vaker hoort ook kledinggeld tot deze toelage. Veel bijbaantjes hebben scholieren niet. Gemiddeld wordt hoogstens een uurtje per week gewerkt voor een extraatje. Het is niet zo dat scholieren al hun privé-uitgaven moeten voldoen van het zakgeld. Ouders betalen ook vaak nog een groot deel van de kleding, mobiele telefoon en gezamenlijke uitstapjes.

Mag ik geld?

Ondanks de toegenomen inkomsten, komen de meeste scholieren -naar eigen zeggen- nog steeds regelmatig geld tekort. Ongeveer de helft doet meerdere malen per jaar een beroep op de ouders voor extra geld. Dat komt vooral veel voor bij 16 en 17 jarigen. Vakantie, uitgaan, kleding en nieuwe gadgets zijn de meest voorkomende redenen om de ouders aan te klampen voor een hogere bijdrage. Op de leeftijd van 18 komt dit steeds minder vaak voor. Op die leeftijd is het zakgeld hoger en wordt er ook vaker bijverdiend. Ook het feit dat er op die leeftijd regelmatig al sprake is van een relatie heeft hierop invloed.

Bekijk ook:
Schermtijd verminderen? Dit doe je met deze drie praktische tips!

Snacks en snoepgoed

Ondanks alle informatie van de overheid en andere instanties gaat nog steeds een flink deel van het zakgeld op aan snoep en snacks. Vooral de snack als aanvulling op of in de plaats van een meer gezonde lunch is nog steeds een slechte gewoonte. Bij het snoep behoren lekkernijen met chocolade en drop tot de favorieten. Het grootste deel van het zakgeld gaat op aan kleding. Vooral zaken die trendy zijn, worden van het eigen zakgeld gekocht. Voor de meer standaard kleding zijn het de ouders die de rekening moeten betalen. Vaak wordt de kinderbijslag volledig besteed aan kleding.

Scholier krijgt steeds meer geld 16

Schulden

Bijna 60% van de scholieren zou zich schamen om schulden te hebben en leent dan ook nooit geld voor een langere periode. De meerderheid van de scholieren vindt van zichzelf dat ze goed met geld kunnen omgaan al is dat percentage wel afgenomen sinds 2016. Experts denken dat jongeren nog steeds onvoldoende worden voorbereid op de tijd dat ze financieel volledig op eigen benen moeten staan. Omdat ouders zo regelmatig bijspringen voor een aantal uitgaven, ontbreekt het besef dat later dergelijke opties niet meer bestaan.

Bekijk ook:
Sociale media en kinderen - bescherm je kind online

De invloed van de social media

Nibud hoogleraar Wilco van Dijk denkt dat het vooral de social media zijn die er verantwoordelijk voor zijn dat scholieren het idee hebben dat ze te weinig geld hebben. Het zijn niet zozeer de influencers die steeds met nieuwe en dure artikelen op de proppen komen. Juist nieuwe aankopen binnen de vriendenkring leidt ertoe dat scholieren vaak het idee krijgen dat zij iets te kort komen. Het lijkt soms dat anderen altijd meer te besteden hebben en dat zorgt voor frustratie.

Bekijk ook:

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.