Thuis werken werkt positief, mensen werken zelfs over 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Thuis werken werkt positief, mensen werken zelfs over

Sinds de coronauitbraak in begin maart is thuiswerken het nieuwe normaal geworden. Geen enkele werkgever was hierop voorbereid of had ooit verwacht dat het opereren van een bedrijf vanuit huis de norm zou worden. Toch lijkt het erop dat thuiswerken positief werkt en dat het niet ten koste gaat van de productiviteit. Het schijnt zelfs zo positief te werken dat mensen gemiddeld een uur overwerken.

Vanaf begin deze maand raad het kabinet ook aan om zoveel mogelijk thuis te werken vanwege het opnieuw uitbreken van het coronavirus. Grotere werkgevers hebben zich er inmiddels op ingesteld dat thuiswerken onderdeel wordt van het nieuwe normaal, ook na de coronacrisis. Thuiswerken lijkt nu positief te werken bij grotere bedrijven.

“Na bijna een half jaar zijn we allemaal behoorlijk gewend en hebben we een effectieve manier van samenwerken gevonden. Thuiswerken zal daarom ook naar de toekomst toe een onderdeel blijven van een ‘normale werkweek'”, aldus een woordvoerder van Unilever tegenover NU.nl.

Ook de thuiswerkers zelf zijn te spreken over werken op afstand. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) publiceerde onlangs het rapport Thuiswerken en de Coronacrisis. Tussen de 55 en 70 procent zegt dat thuiswerken bevalt. Ook verwacht ongeveer 40 tot 60 procent dat vaker thuiswerken erin blijft, ook als de coronacrisis voorbij is.

Bekijk ook:
Dit is de reden waarom jij er bij de zelfscankassa altijd wordt uitgepikt

Per week gemiddeld één uur overwerken

Uit een internationaal onderzoek van salarisdienstverlener ADP blijkt dat in Nederland een kwart van de werknemers gemiddeld één uur per week gratis overwerken. In totaal werden er in Nederland 1904 mensen hierover ondervraagd, laat het bedrijf weten.

Volgens Martijn Brand, directeur van ADP Nederland, verlaagt het massale thuiswerken de drempel om over te werken”„Het is natuurlijk eenvoudiger om thuis net iets vaker de laptop te openen. Ongemerkt kan dit al snel oplopen. Wat ook kan meespelen, is dat medewerkers in deze lastige tijden misschien net een stapje extra zetten om hun organisatie niet verder in de problemen te laten komen.”

Op de langere termijn profiteren bedrijven alleen niet van deze gewoonte van thuiswerkers. Volgens ADP kan het toename van het aantal overuren leiden tot stres, een lagere arbeidsproductiviteit en fysiek ongemak. Toch zijn de cijfers in Nederland relatief laag. In Amerika zijn werknemers zelf bereid om per week zeven uur over te werken vanuit huis.

Bekijk ook:
Deze 7 dingen moet je juist niet doen op Valentijnsdag

In Spanje betaalt de werkgever onkosten

Het is herkenbaar dat je vanuit huis je eigen WiFi gebruikt, net zoals je eigen beeldscherm en je eigen bureaustoel. In Spanje is deze week besloten dat de werkgever deze thuiswerk kosten dient te vergoeden. Vanaf de eerste coronagolf heeft de Spaanse regering samen met de vakbonden werkgevers gekeken voor het opstellen van een speciale thuiswerkwet. In deze wet zijn werkgevers verplicht om onkosten te vergoeden, wel moet het personeel meer dan dertig procent van het werk vanuit verrichten.

Het is nog onduidelijk of een soortgelijke wet ook in Nederland komt. Het Nibut heeft eerder dit jaar uitgerekend dat een gemiddelde dag thuiswerken een Nederlander twee euro kost. Toch lijken er vanuit de overheid nog geen plannen om werkgevers te verplichten tot een speciale thuiswerkwet.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Thymo

Mijn naam is Thymo, schrijver, vormgever en online marketeer die sinds februari 2020 actief is op Trending.nl. Ik ben dol op het volgen van de laatste trends op gebied van gezondheid, technologie en lifestyle. Dat is ook de reden dat ik schrijf voor Trending.nl.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.