Moeite met opstaan? Gebruik deze tips!
Saved Read later
Deel dit bericht

Moeite met opstaan? Gebruik deze tips!

Als de zomer weer voorbij is, lijkt het steeds moeilijker om ‘s ochtends meteen op te staan als de wekker begint te loeien. Dat is niet zo verwonderlijk omdat je lekker knus en warm onder je dekbed ligt. De kamer is kil en donker en daar heb je nog geen zin in. Dus weer een klap op de snoozer en nog even lekker genieten? Heb jij ook moeite met opstaan?

Moeite met opstaan? 6 tips!

Moeite met opstaan? Een behoorlijk percentage Nederlanders zet de wekker zo vroeg dat er nog een aantal keren op de snooze-knop kan worden gedrukt. Slaapexperts waarschuwen daartegen, omdat het beslist niet eenvoudiger is om op te staan na een paar keer snoozen. Daardoor word je eerder suffer bij het opstaan. Je zal dus toch in één keer moeten opstaan. De volgende tips voor als je moeite met opstaan hebt, kunnen je daarbij helpen.

1. Zorg voor regelmaat in je leven

Het klinkt misschien een beetje belerend, maar moeite met opstaan is vaak ook het gevolg van zaken in je dagelijks leven die wel wat beter kunnen worden georganiseerd. Denk aan het volgende:

  • Ga op tijd naar bed. Voldoende uurtjes slaap krijgen is de eerste voorwaarde om met minder moeite op te staan.
  • Eet gezond en gevarieerd.
  • Beweeg minstens een half uur per dag.
  • Zorg voor een stabiel slaapritme.
  • Ga niet in bed liggen piekeren. Probeer liever je zorgen af te sluiten voordat je gaat slapen.
  • Een specialist inschakelen is ook een optie.

2. Zet de wekker aan de andere kant van de kamer

Het is beslist een paardenmiddel, maar het helpt wel. Als je eenmaal die belangrijke stap hebt gezet om uit je comfortabele bed te komen, is het eenvoudiger om ook op te blijven en je dag te beginnen. Als je een partner hebt die nog niet hoeft op te staan, is deze optie niet altijd praktisch uitvoerbaar.

Bekijk ook:
Waarom kun je niet slapen met koude voeten?

3. Zorg voor comfortabel opstaan

Uiteraard heb je geen zin om op te staan omdat je slaapkamer kil en donker is en dat ook geldt voor de rest van het huis. Dat is echter met de slimme technologie van vandaag niet meer nodig. Met een beetje handigheid of de hulp van een handige kennis, kan je er voor zorgen dat het huis verlicht en verwarmd is op het moment dat jij wakker wordt gemaakt door je wekker. Een lekkere warme  kamerjas of een daglichtlamp zijn vaak ook al genoeg om meer comfortabel op te staan.

Moeite met opstaan tips

4. Maak een planning voor je nieuwe dag

Zet voordat je gaat slapen eerst even op een lijstje (mag best op je smartphone) dingen die je de komende dag wil afwerken. Maak er ook een gewoonte van om minstens een taak al af te werken zodra je wakker wordt. Hou het simpel maar doe het voor andere routines zoals het checken van je berichten of het kijken naar het nieuws. Je zal merken dat je bij het wakker worden je beter kan focussen en meer gericht aan de dag begint.

5. Maak de ochtend leuker

Indien je wat tijd kan vrijmaken voordat het serieuze deel van de dag begint, gebruik dat dan zo zinvol mogelijk door iets leuks te doen. Dat kan een wandeling zijn of even zwemmen in je lokale zwembad. Maar je kan evengoed nog een hoofdstuk lezen in je favoriete boek, tijd doorbrengen met je dierbaren of mediteren. Maak de ochtend gewoon leuker.

6. Een missie in je leven

Misschien klinkt dit punt wat zweverig, maar denk er eens goed over na. Wat wil je nu precies met jouw leven aanvangen? Zijn er zaken die je eigenlijk had willen doen die nu op een lager pitje zijn komen te staan? Richt je daar op en je zult echt merken dat je in de ochtend met meer energie opstaat en soms bijna niet kan wachten om de dag te beginnen.

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.