Vroeg opstaan 7 tips om een ochtendmens te worden
Saved Read later
Deel dit bericht

Vroeg opstaan: 7 tips om een ochtendmens te worden

Waarschijnlijk heb jij ze wel onder je kennissen of is zelfs je partner er eentje. Er zijn nu eenmaal mensen die het heerlijk vinden om vroeg op te staan en dan al vol energie zijn. De meeste blijven echter het liefst zo lang mogelijk liggen. Toch is het wetenschappelijk bewezen dat vroeg opstaan goed is voor je gezondheid en net zo belangrijk als gevarieerd eten en voldoende bewegen. Wil jij leren hoe het makkelijker is om vroeg op te staan zonder morren? Lees dan de tips hierna maar eens.

1. Ga op tijd naar bed

Het klinkt volslagen logisch en toch gaat het daar vaak mis. Er zijn echt maar weinig mensen die minder dan 7 of 8 uur slaap nodig hebben om goed uit te rusten. Vooral jonge mensen hebben de indruk dat ze met minder slaap ook wel toekunnen in deze stressvolle tijden. Maar waarom heb je in de ochtend dan zoveel moeite om op te staan. Een keer goed doorfeesten tot in de late uurtjes kan geen kwaad. Maar als je regelmatig in de ochtend om 5 uur moet opstaan, ga dan ook tijdig naar bed.

Bekijk ook:
10 tips om beter te slapen in de hitte

2. Breng routine in het opstaan aan

Als je het goede voornemen hebt om vroeger op te staan, kies er dan voor om het meteen de hele week te doen en begin niet met een paar dagen in de week. Er gebeurt veel in je lichaam dat je niet zelf bepaalt. Als je voor routine kiest bij het opstaan, went je lichaam daar sneller aan en kost het jou minder moeite.

3. Stop met snoozen

Zelfs als je niet vroeger gaat opstaan, is de snooze knop beslist taboe. Sommige moeilijke opstaanders stellen de wekker in, zodat er een langere periode is om nog even door te slapen. Een snoozer is voor de meeste slaper funest om fris op te staan. Na het eerste signaal val je vaak in een lichte slaap en daarna word je weer wakker gemaakt. Daardoor ben je nog slapper en meer uitgeput dan de eerste keer. Gewoon niet meer doen dus.

4. Natuurlijk wakker worden

Het prettigst is wanneer je natuurlijk wakker wordt en je meteen energiek voelt. Dat kan bijvoorbeeld door licht. Zonlicht zorgt ervoor dat er dopamine wordt aangemaakt en daardoor verdwijnt de slaap en heb je minder moeite met opstaan. Maar zonder verduistering slapen is in ons land niet gebruikelijk en vaak ook niet praktisch door het enorme verschil op het moment dat de zon opkomt en ondergaat gedurende het jaar. Een wake-up light is hiervoor een optie. Die kan ervoor zorgen dat je op een vaste tijd door natuurlijk licht wordt gewekt.

Vroeg opstaan tips

5. Kies voor een vast ochtendritueel

Als je vroeger opstaat, heb je ook meer tijd beschikbaar. Kies daarom voor een vast ochtendritueel en doe dingen waar je plezier in hebt. Maak een mooie wandeling, besteed extra tijd aan een lekker ontbijtje of speel met je huisdier. Gebruik de extra tijd goed voordat de verplichtingen weer beginnen. Het zal het eenvoudiger maken om door te zetten.

Bekijk ook:
Vervangers voor koffie in de ochtend

6. Plan zaken in de ochtend

Als eenmaal gewend bent aan het vroege opstaan, kan je veel energieker aan je werk- of studiedag beginnen. Plan de moeilijker zaken zo mogelijk al in de vroege ochtend. Jij bent dan op het best en het is heel prettig om een aantal zaken al achter de rug te hebben voordat de lunch nog moet beginnen.

7. Hou vol

Als je deze tekst hebt gelezen, denk je misschien dat het jou niet gaat lukken. Dat is echter een misverstand. Iedereen is in staat om vroeger opstaan te leren. Het is echter wel een kwestie van doorzetten. Jouw lichaam zal zich in eerste instantie verzetten en je hebt zeker 30 dagen nodig voordat er sprake is van gewenning. Daarna word ook jij bewonderd (en verguisd) als een echt ochtendmens.

Bekijk ook:
Wat gebeurt er als we niet slapen?

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.