voordelen van gamen
Saved Read later
Deel dit bericht

Deze vaardigheden train je tijdens het gamen

Jarenlang werd gezegd dat gamen ongezond is, en zelfs tot agressie kan leiden. Nu blijkt dat gamen toch wél gezond kan zijn. Zelfs agressieve spelletjes hebben hun voordelen. Wat deze voordelen precies zijn? Wij leggen het uit!

Voordelen van gamen

Gamers hebben vaak te maken met het stereotype dat deze mensen altijd maar alleen op zolder in het donker spelletjes zitten te spelen. De kans is echter groot dat de persoon wie dit vooroordeel uitspreekt, zelf ook een gamer is. Ook spelletjes op de smartphone spelen valt tegenwoordig onder gamen. Het is weliswaar een heel ander niveau dan waar het stereotype aan doet denken, maar het is en blijft gamen. Er zitten dan ook allerlei voordelen aan gamen, ja, ook aan ‘hardcore' gamen.

Cognitief vermogen

Vooral het spelen van shooters zoals Call of Duty of Fortnite kunnen de concentratie en aandacht verbeteren. Zulke games eisen dat je continu alert bent en snel reageert. De reactietijd en cognitieve flexibiliteit wordt hierdoor flink getest.

Ook de hand-oogcoördinatie en motorische vaardigheden worden getraind tijdens het gamen. Dit komt omdat je reageert op basis van wat je in het spel ziet. Ruimtelijk inzicht wordt ook op de proef gesteld tijdens het gamen.

Bekijk ook:
10 Old school games die nog steeds razend populair zijn

Bij bijna elk spel zijn probleemoplossende vaardigheden een vereiste. Dit begint al vanaf jonge leeftijd, denk maar eens terug aan spelletjes zoals Put-Put of Freddie Fish. Doorzettingsvermogen en analytisch vermogen worden vaak in samenwerking met probleemoplossende vaardigheden gezien. Het zal ook geen verrassing zijn dat vooral jongeren die gamen creatiever zijn dan jongeren die dat niet doen.

Al deze ontwikkelingen hebben vooral betrekking op games die je gewoon op het scherm speelt, maar er zijn ook games die je echt zelf moet spelen door te bewegen. Denk hierbij aan Ring Fit Adventure of Just Dance, en tal van andere games. Deze spelletjes zorgen natuurlijk voor nog meer ontwikkelingen die vooral betrekking hebben op het lichaam.

Sociaal contact

Wat veel mensen niet snappen, is dat je via games ook sociaal contact hebt met mensen. Een buurvrouw vroeg bijvoorbeeld laatst wat ik aan het doen was, en lachte mij onbeschaamd uit toen ik probeerde uit te leggen dat ik met mijn ‘clan' aan het praten was. Voor veel gamers zijn het echter de andere spelers die het spel leuk maken.

voordelen gamen

Er kunnen zelfs vriendschappen ontstaan die voor altijd blijven. Zo zullen genoeg mensen mij raar aankijken als ik vertel dat er jaarlijks een vriend naar Nederland op vakantie komt om mij te zien. Een vriend die ik via een spel heb leren kennen. Het besef dat de andere spelers in het spel echte mensen zijn, dat ontbreekt vaak nog bij mensen die niet gamen.

Wist je trouwens dat E-sports ook een begrip is tegenwoordig? Dit zijn wedstrijden en competities die online worden gehouden. FIFA is bijvoorbeeld een hele bekende versie hiervan, maar steeds meer spelletjes beginnen E-sports competities te houden. Onder andere League of Legends en Mario Kart zijn hiermee bezig.

Afleiding

Bijna iedereen heeft wel een spelletje op zijn telefoon staan waar hij regelmatig even naar terugkeert. Weet je nog wat we hierboven hebben gezegd? Ook dat is gamen! Maar er wordt vaak neergekeken op de mensen, en dan vooral volwassenen, die na het werk graag achter de computer, Xbox of PlayStation kruipen om even te relaxen na de werkdag. Het verschil tussen een console of telefoon, en de kritiek die de een wel krijgt en de ander niet, snap ik dan ook niet helemaal. Iedereen geniet van afleiding van de dagelijkse dingen op zijn eigen manier. De een kijkt heel de avond televisie, de ander heeft het gezellig tijdens het gamen met vrienden, en daar is niets mis mee!

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.